Ako si vybrať interiérové tienenie?

24. mája 2021

Slnečné lúče získavajú na intenzite, takže ak nemáte doma ešte vyriešené tienenie, je najvyšší čas sa do toho pustiť. Obzvlášť v miestnostiach orientovaných na juh a juhozápad sú tieniace prvky nevyhnutnosťou.

Obľúbeným a cenovo dostupným riešením tohto problému je interiérové ​​textilné tienenie. Závesy môžu byť zladené s ostatnými textilnými doplnkami prostredníctvom materiálu, štýlu či farby.  Zďaleka to však už nie sú len látkové závesy a klasické rolety. Možností je viac.

Látkové závesy a panely

Najčastejšie sa v domácnostiach stretneme so závesmi.

Pre letné obdobie sú svojou estetikou typické ľahké priesvitné textílie vo svetlých odtieňoch. Vyššiu účinnosť dosahujú v kombinácii so záclonami.

Efektívnejšie sú závesy s tieniacimi látkami. Obmedzujú prechod slnka či svetla do izby a ochladzujú interiér, ale zároveň pôsobia ťažkým dojmom.

Záclony

Zaujímavým prvkom sú nitkové záclony, ktoré navodzujú pocit ako na dovolenke, ale majú menšiu účinnosť tienenia než štandardné celoplošné závesy.

Nitkové závesy sú modernejšie.

Moderný typ predstavujú hladké panelové závesy – japonské steny z tuhej textílie, ktoré vyzerajú skôr ako rolety, no zaťahujú sa. Pre škandinávsky štýl voľte priesvitné látky v pastelových odtieňoch ružovej, mätovej či horčicovej.

Vzory a materiály

Závesy neplnia len funkciu praktickú, ale aj estetickú. Preto by mali byť v súlade so zvyškom interiérového vybavenia. Ľahké splývavé látky s prímesou ľanu v pastelových odtieňoch sú momentálne veľmi obľúbené v severskom bývaní, ktoré má blízko k prírodným materiálom. V Boho štýle určite nešliapnete vedľa, ak budete vrstviť viac druhov textílií na seba, moderné látkové panely budú zase skvelou voľbou pre minimalistické bývanie. Na chalupe alebo skrátka tam, kde zvolíte romantické rustikálne ladenie, je priestor pre bavlnu s kvetinovými motívmi, bodkami či kockou. Pokiaľ si potrpíte na moderné vybavenie s dôrazom na praktickosť, nemusíte sa rozhodne hanbiť za umelé materiály, ako je polyester. Je veľmi odolný, menej sa krčí a mnohokrát vzniká recykláciou plastového odpadu, takže rozhodne nie je v rozpore s aktuálnymi požiadavkami na udržateľnosť materiálov. Panelové závesy pôsobia moderne, kvetinové vzory domov zútulnia a nitkové záclony na seba pútajú pozornosť.

Praktické rolety

K dispozícii je celý rad druhov, ktoré sa hodia buď do moderného, ​​alebo klasickejšieho interiéru. Bežné sťahovacie rolety môžu byť jednofarebné alebo vzorované a nájdu svoje uplatnenie skôr v moderne ladených domácnostiach.

Rolety

Vidieckemu štýlu sadnú rímske rolety, vďaka svojmu zdobenejšiemu prevedeniu. Osobitnou kapitolou sú potom prírodné rolety z dreva či bambusu, ktoré majú univerzálnejšie využitie. Skvele si rozumejú so škandinávskym zariadením, ale aj s rustikálnym alebo Boho štýlom. Interiérové rolety majú riešenie pre akýkoľvek interiér.

Tienenie na balkón

Najčastejšie voleným tieniacim prvkom pre balkóny, lodžie a terasy sú slnečníky. Dôležité je vybrať vhodnú veľkosť a kvalitný spôsob upevnenia.

Váš balkón vás prenesie na dovolenku.

Dôležité je vedieť, ako textílie odolávajú špine či blednutiu od slnka. Pokiaľ by ste rady boli originálni, môžete použiť aj exoticky pôsobiacu roletu z prírodných materiálov alebo látkové priehľadné závesy. Či už zvolíte béžový slnečník s drevenou tyčou alebo exotické bambusové rolety, váš balkón vás prenesie na dovolenku.

1/1
Zavrieť reklamu