Relaxujte pri zdravom grilovaní. Máte radi pečienku?

6. júna 2021
Relax 4/2021

Tak nezabudnite na marinádu a na tanier si naložte kopec šalátu!

Každá tepelná úprava do určitej miery potravinám „škodí“. Väčšinou sa ňou ničia najprospešnejšie látky. V prvom rade sú to enzýmy – a to už pri teplote nad 50 stupňov Celzia, ktoré sa nachádzajú v surovej strave. Pri vyššej teplote sa deformujú aj tuky, najmä tie nenasýtené, ktoré sú pre nás dôležité.

Urýchľuje sa ich oxidácia a pri tepelnom rozklade, ak tuk z pečienky kvapne na rozžeravený uhlík či špirálu, sa vytvárajú jedovaté a karcinogénne benzpyrény. Paradoxne, práve tie pečienku výborne ochutia i rozvoňajú. Pri teplote nad sto stupňov Celzia sa menia aj bielkoviny a sacharidy. Lenže bez dobrej grilovačky by to nebolo leto! Čo si musíte naložiť k šťavnatému mäsku, aby ste zredukovali všetky zdravotné riziká? To sa dozviete v najnovšom čísle časopisu Relax. Zatiaľ si zopakujte zásady zdravého marinovania:

  • Bylinky a koreniny, ale aj okysľujúce citrusové šťavy či vína uchránia citlivé látky v mäse pred negatívnym vplyvom vyššej teploty pri grilovaní.
  • Na chudé mäso a ryby používame olejnaté marinády, na tučné mäso hlavne kyslé marinády s vínom, citrónom, kyslomliečnymi výrobkami či vínnym octom.
  • Soľ pred grilovaním nepoužívame vôbec, aby nevytiahla z mäsa šťavu.
  • Prikryté mäso uložíme do marinády do chladničky na viac hodín, niekedy i dní.
  • Pred položením marinovaného mäsa na rošt z neho necháme marinádu dobre odtiecť, aby nekvapkala na rozžeravené uhlíky a nevytvárala tak negatívne látky.
  • Marinovanie možno nahradiť alebo doplniť glazovaním, teda natieraním glazovacou omáčkou počas grilovania.
  • Čo by na stole nemalo chýbať? Omáčky výrazne ochutené korením a bylinami, zeleninový a ovocný šalát so surovým ananásom alebo papájou na podporu trávenia, mixované zeleninové, ovocné a bylinné nápoje, červené víno, zelený čaj a zdravé maškrty z drobného ovocia.

V magazíne Relax nájdete aj ďalšie zaujímavé články. Prečo je krátke 15-minútové  intezívne cvičenie efektívnejšie ako hodinové trápenie. Nájdete v ňom celý plán na 8-týždňov, vďaka ktorému sa vám podarí dostať do kondície a schudnúť, ale aj návod, ako si vybrať správne horský bicykel, cestovať na dovolenku autom bez rizika či naučiť sa zostať osamote. 

TIP REDAKCIE: K ročnému predplatnému časopisu Relax teraz navyše získate aj antibakteriálny sprej Manufaktura zadarmo alebo kávu Julius Meinl ak si zakúpite dvojročné predplatné. Objednávajte tu: www.sportmedia.sk

Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu