Kam sa vybrať v Bardejove? Kat je najfotografovanejším miestom, predbehol aj populárnu Sissi.

Ak si chcete dobre zajazdiť, Bardejov vás nesklame.

Mesto Bardejov zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO je známe najmä vďaka kúpeľom a zachovaným historickým objektom. Málokto však vie, že za návštevu stojí aj očarujúca príroda v jeho okolí.

Historické mesto Bardejov netreba azda nikomu predstavovať. Do tohto jedinečného šarišského mesta sa rozhodne oplatí vybrať na dovolenku, a to hneď z troch dôvodov. Na svoje si tu totiž prídu milovníci mestskej histórie, cyklistiky aj rodinných výletov do prírody.

Najkrajšie námestie na Slovensku

Pýchou mesta je jednoznačne obdĺžnikové Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou sv. Egídia, bývalou mestskou radnicou – prvou renesančnou stavbou na území Slovenska – a populárnou sochou kata v životnej veľkosti. Do jej osadenia bola najfotografovanejšou socha cisárovnej Sissi v neďalekých Bardejovských kúpeľoch, no už pár rokov si pod sekeru dobrovoľne kľaknú a hlavu na klát položia celé zájazdy turistov.

Socha kata v Bardejove je pre turistov veľmi populárna.

Neďaleko sochy stojí aj dom, kde kat býval, a zrekonštruovali aj Katov dom na Veternej ulici i lavicu vo svätyni bardejovskej baziliky, na ktorej sedával.

Bardejov získal právo meča, čiže výsadu vykonávať popravy, v polovici 14. storočia od uhorského kráľa Ľudovíta I. Veľkého a richtár a prísažní mešťania mohli odvtedy súdiť a trestať všetky zločiny za použitia všetkých možných prostriedkov na vykonanie trestu.

Kat bol v meste veľmi vážená, dôležitá a rešpektovaná osoba, každý sa ho vraj bál. Po Šariši bolo v stredoveku nie nadarmo rozšírené úslovie „Od bardejovskej spravodlivosti ochraňuj nás, Bože.“

Rozhľadňa Kamenná hora

Výlet na 9,6 metrov vysokú rozhľadňu Kamenná hora si naplánujte najmä za pekného počasia, pretože je z nej nádherný výhľad predovšetkým na mesto Bardejov, ale aj na okolitú prírodu.

Rozhľadňa Kamenná hora

Rozhľadňa je ľahko prístupná po červenej turistickej značke z kúpeľov aj z mesta a výstup na ňu zvládnu aj malé deti.

Samotný objekt s okolím poskytuje možnosti aktívneho trávenia času pre celú rodinu. Záujemcovia si môžu na otvorenom ohnisku vedľa rozhľadne opekať a sedieť na lavičkách. Najmenší návštevníci si pritom môžu rozširovať svoje vedomosti o informácie z prírody z náučných tabúľ, ktoré boli nainštalované na prvom poschodí rozhľadne.

Deti môžu na náučných tabuliach hravou formou priraďovať listy dvanástich najčastejších drevín, rovnako určovať, aké stopy patria ktorému z dvanástich zvierat našich lesov, či zoznámiť sa s prírodnými rezerváciami v okolí Bardejova. Rozhľadňa je obľúbenou atrakciou aj pre kúpeľných hostí, domácich obyvateľov, ale najmä je lákadlom pre turistov zo širšieho okolia.

Náučný chodník a rozhľadňa Čierna Mláka

Novo obnovený lesnícky náučný chodník Čierna mláka sa nachádza v Ondavskej vrchovine v lesoparku Bardejovských kúpeľov. Začína sa aj končí na mieste nazývanom Nad jazierkom, kde nájdete drevenú vstupnú bránu s informačnou mapou.

Dĺžka chodníka je 4,46 km a nachádza sa na ňom osemnásť tematických zastávok, ktoré turistov informujú o funkciách a zaujímavostiach lesa.

Tematické zastávky na náučnom chodníku Čierna mláka informujú deti aj dospelých o zaujímavostiach lesa.
Tematické zastávky na náučnom chodníku Čierna mláka informujú deti aj dospelých o zaujímavostiach lesa.

Z rozhľadne, ktorá je súčasťou chodníka, je nádherný výhľad na Zborovský hrad a jeho okolie. Nachádza sa tu aj kamenná terasovitá vyhliadka na hlavný hrebeň Čergovského pohoria, kaplnka svätého Huberta, lavičky na oddych, studničky a zrubové ohnisko.

Relax zóna na náučnom chodníku Čierna mláka.
Relax zóna na náučnom chodníku Čierna mláka.

Obnova tejto relax zóny pre domácich aj turistov je novinkou tejto sezóny, na ktorej sa minulý rok podieľala OOCR Šariš – Bardejov. Oprava sa týkala najmä zničených a znehodnotených drevených prvkov altánku – ohniska Kozub Zimná a vyhliadky na hrad Zborov. Súčasťou bola aj oprava lavičiek, doplnenie informačných a smerových tabúľ.  

Rozhľadňa na náučnom chodníku Čierna mláka.
Rozhľadňa na náučnom chodníku Čierna mláka.

Náučný chodník Čierna mláka patrí medzi najvyhľadávanejšie turistické miesta v Bardejovských kúpeľoch, preto si túto revitalizáciu rozhodne zaslúžil.

Vyberte si trasu:
Jedľový okruh: nenáročný, dĺžka 1,9 km, prevýšenie 100 m
Bukový okruh: mierne náročný, dĺžka 3,7 km, prevýšenie 220 m
Javorový okruh: náročný, dĺžka 3,9 km, prevýšenie 290 m (z okruhu vedú dve odbočky na vyhliadky)

Liečivé singletracky s novým značením

Liečivé singletracky sú priamo nad Bardejovskými kúpeľmi a ponúkajú trate pre cyklistov všetkých výkonnostných úrovní. Ak si na nich chcete zajazdiť, môžete začať z parkoviska strediska Lipka priamo na ich začiatku alebo k nim prísť na bicykli už z mesta.

Ak si chcete dobre zajazdiť, Bardejov vás nesklame.
Ak si chcete dobre zajazdiť, Bardejov vás nesklame.

V roku 2018 bol totiž vybudovaný cyklochodník Herkules s dĺžkou cca 1,3 km, ktorý sa začína pri benzínovej pumpe Slovnaft na konci Bardejova a končí sa na začiatku kúpeľov, kde sa napája na asfaltový chodník. Má charakter turistického chodníka, šírku do 2,2 m, kopíruje terén, prispôsobuje sa prírode a svahu a nevyžadoval si výruby stromov.

Samotné Liečivé singletracky sú súborom štyroch trailov, a to výstupového Čerešenka, nenáročných trailov Rodinný a Herkules a stredne náročného Napoleona. Sieť navzájom prepojených štyroch liečivých singletrackov a nadväzujúce cyklotrasy Kyslíková cesta Mihaľov – Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských kúpeľoch majú spolu dĺžku takmer 10 km. Pretože pôvodné značenie už nevyhovovalo, bolo poškodené poveternostnými vplyvmi či chýbalo, ako to bolo na singletracku Herkules, vyžadovalo si opravu a modernizáciu.

Ak si chcete dobre zajazdiť, Bardejov vás nesklame.

Nové dizajnovo aj materiálovo vylepšené značenie prispelo k atraktivite Bardejovských kúpeľov a okolia, takže sa tu rozhodne nestratíte.

Zacvičte si na Kyslíkovej dráhe

Hneď po skončení jazdenia môžete prejsť aj Kyslíkovú dráhu, na ktorej ústi Rodinný singletrack. Kyslíková dráha v Bardejovských kúpeľoch má dĺžku jeden kilometer a je na nej štrnásť stanovíšť, na ktorých sú relaxačné a pohybové cvičenia. Pôvodná kyslíková dráha bola vybudovaná v roku 1974, ale časom sa jej drevené zariadenia znehodnotili. Dnes je však dráha obnovená a technická náročnosť cvikov je zvolená tak, aby boli jednotlivé zariadenia na stanovištiach v súlade s indikáciami, ktoré sa liečia v Bardejovských kúpeľoch.

Určite navštívte

Hrad Zborov

Hrad Zborov

Neďaleko Bardejova na severovýchodnom Slovensku sa nachádza zrúcanina hradu Zborov nazývaného aj Makovica. Gotický hrad postavili na prelome 13. a 14. storočia. Vedie k nemu aj trasa cez aleja prastarých dubov.

Skanzen

Na okraji Bardejovských kúpeľov stojí Múzeum ľudovej architektúry – najstarší skanzen na Slovensku. V lone krásnej prírody nájdete oázu pokoja, histórie a návratu do čias tradičnej dediny z 19. a prvej polovice 20. storočia.

Mestské opevnenie

Mestské opevnenie v Bardejove. Foto: Shutterstock

Ozdobou mesta je aj františkánsky kláštor s kostolom blízko hradieb mestského opevnenia, ktoré je najzachovanejším stredovekým obranným systémom nielen na Slovensku, ale aj v Európe. Okrem kamenných hradieb sa zachovala aj brána a sedem bášt.

Drevené kostolíky

Drevený kostolík pri Bardejove. Foto: Shutterstock
Drevený kostolík pri Bardejove. Foto: Shutterstock

Medzi architektonicky vzácne pamiatky Slovenska patrí skupina sakrálnych stavieb – drevených kostolíkov, ktoré sa nachádzajú na území severovýchodného Slovenska. Jedná sa prevažne o drevené cerkvy východného obradu (výnimkou je Hervartov). Sú prejavom kreativity anonymných ľudových tvorcov s bohatou škálou fantázie, estetického a výtvarného cítenia. Za národnú kultúrnu pamiatku bolo v roku 1968 vyhlásených 27 drevených kostolíkov. V okolí Bardejova sa nachádza sedem takýchto skvostov (Tročany, Hervartov, Krivé, Lukov, Frička, Jedlinka, Kožany) a dva sú v Skanzene v Bardejovských kúpeľoch (Zboj, Mikulášová).

www.visitbardejov.sk

Text: Redakcia
Foto: Ján Tekeľ, OOCR Bardejov

1/1
Zavrieť reklamu