Ženy na horách. O čo tu ide a ako sa správne zbaliť na turistiku.

Ženy na horách

Cesta ku krásnym výhľadom je na horách dlhá a občas aj plná výziev. Ako si zabezpečíte komfort a užijete turistiku plnými dúškami bez nepríjemných prekvapení? Vyrieši to len poriadna príprava a správny obsah ruksaku!

Keď sa ženy vyberú na turistiku, je to zaručený úspech. Nenaháňajú sa za výkonmi a rekordmi, chcú sa nadýchať čerstvého vzduchu, doplniť si vitamín D, dobiť baterky. A to stále nie sú všetky pozitívne účinky hôr. Nazbierate v nich pár nových zážitkov, stretnete nových parťákov alebo zaplníte telefón krásnymi fotkami – aj to je veľká pridaná hodnota aktívneho relaxu.

Ženy sa o seba starajú inak

Keď sa chystáte na hory, je dôležité plánovať vopred a mať k dispozícii potrebnú výbavu. To platí dvojnásobne pre jemnejšie a nežnejšie ženské pokolenie.

Pri turistike neraz narazíte na hranice vášho komfortu. Môže to byť spôsobené ťažkým terénom, zmenou počasia, dĺžkou trasy, nepohodlnou obuvou a rôznymi inými faktormi. Preto je lepšie tieto situácie predvídať a do batohu si zbaliť aj veci, ktoré možno nakoniec nebudete potrebovať.

Je lepšie situáciu predvídať a nachystať sa na všetko.
Je lepšie situáciu predvídať a nachystať sa na všetko.

Čím lepšie si vďaka správnej výbave zabezpečíte vlastný komfort, tým viac radosti vám pobyt na horách prinesie.

Zvoľte si vhodný level

Turistika je šport vhodný pre každú ženu, ktorá rada objavuje a zbiera nové zážitky. Na výber vhodnej trasy vám poslúžia rôzne online vyhľadávače, napríklad portály hikemates.sk, mapy.cz alebo hiking.sk, ktoré mapujú turistické trasy a uľahčia vám plánovanie výletu. Na začiatok sezóny je ideálne zvoliť si taký výlet, ktorý má na trase horskú chatu, kde sa viete cestou posilniť napríklad lokálnymi chuťovkami.

Ak sa chcete vybrať na turistiku do hôr, okrem trasy je potrebné skontrolovať aj počasie, ktoré by malo byť v deň výletu stabilné a podľa možnosti bezveterné a slnečné. Z hľadiska bezpečnosti sa určite odporúča chodiť na výlety v spoločnosti, zavolajte teda vaše verné parťáčky, s ktorými žiadny výlet nebude nuda.

S vernou parťáčkou určite nebude nuda.
S vernou parťáčkou určite nebude nuda.

Aby ste sa vyhli zbytočným komplikáciám v prípade úrazu, určite si vopred zabezpečte poistenie na hory. A to buď vo forme členstva v turistickom klube, prostredníctvom ktorého máte poistenie počas celého roka a nemusíte naň myslieť extra pred každým výletom, alebo vo forme SMS poistenia deň pred výletom.

Najväčším online turistickým klubom na Slovensku je momentálne klub Hikemates s celou horou členských výhod. Poistenie na hory vám pokryje prípadný zásah horskej služby pri záchrane. Nezabúdajte, že vrchol je iba polovica cesty, a výlet je úspešný až vtedy, keď šťastlivo dorazíte domov.

Čo si zbaliť do batohu na kratšiu turistiku

Okrem dobrej nálady a motivácie, ktoré sú základom každého výletu, si určite vezmite pohodlnú obuv. Nové topánky treba rozchodiť na kratších prechádzkach, aby ste sa z výletu nevracali s plačom a otlakmi na nohách.

Viete, čo si zbaliť do batohu?
Viete, čo si zbaliť do batohu?

Nepremokavá vrstva, či už v podobe membránovej bundy alebo finančne najmenej náročného igelitového pršiplášťa, jednoducho nesmie chýbať. Dáždnik treba z tejto kategórie vynechať, pretože počas búrky by na horách priťahoval blesky.

Tričko na prezlečenie, aby ste nemuseli schádzať v prepotenom, ktoré by vás chladilo, patrí určite k povinnej výbave. V batohu by nemali chýbať ani drobnosti ako papierové vreckovky, opaľovací krém, balzam na pery, slnečné okuliare, malá lekárnička a určite aj čelovka, rukavice a čiapka, ak by sa zmenilo počasie a zastihla vás tma.

Pohyb na horách vám uľahčia turistické paličky a na jar, keď sa ešte miestami na trase môžu nachádzať šmykľavé fľaky snehu alebo ľadu, vám odporúčame pribaliť si aj turistické protišmykové návleky, zvané nesmeky. Ak máte strach zo stretnutia s lesnou zverou, zaobstarajte si rolničku alebo si do vrecka vložte mince, ktoré budú zvieratám signalizovať vašu prítomnosť. Všetky lesné tvory sú plaché, keď o vás budú vedieť, určite sa vám nevyberú naproti.

Efektívne balenie batohu má tiež svoje pravidlá. Ťažšie veci patria na dno, tie, ktoré budete potrebovať častejšie, navrch batohu.

Čím viac energie máte, tým jednoduchšie to ide

S dostatkom sacharidov sa dá zdolať každá prekážka. Preto je skvelé mať poruke niečo sladké, či to je sladká tyčinka alebo ešte praktickejší sladený nápoj, ktorý vám okamžite dodá energiu v prípade potreby či menšej krízy.

Sladené nápoje okrem toho poslúžia aj na udržiavanie pitného režimu, ktorý je najmä v teplejšom počasí základom. Je veľmi jednoduché podceniť prísun dostatočného množstva tekutín a privodiť si napríklad úpal alebo bolesti hlavy. Keďže sa na začiatok výletu zväčša dopravíte autom, odmena v cieli v podobe nealko radlera osvieži a nakopne.

Radler od značky Birell je bez pridaných chemických konzervantov a farbív, a tak predstavuje perfektného spoločníka na výlety.

Tipy na výlety na začiatok sezóny

Na začiatok sezóny každému prospeje kratšia, menej náročná turistika. Ideálne s dĺžkou okolo 10 kilometrov, s prevýšením do 700 výškových metrov, zdolanie ktorej v jednoduchom teréne a bežnom turistickom tempe trvá okolo štyroch hodín.

Ku krásnym jarným trasám patria napríklad malofatranské výstupy k horským chatám ako Chata Kľačianska Magura, Chata pod Suchým alebo Chata pod Chlebom. V Nízkych Tatrách výstup na Chatu Gen. M. R. Štefánika, vo Veľkej Fatre výlet k útulni Limba. V našich najvyšších horách sa môžete vybrať na výlet na Popradské pleso, Zelené pleso alebo Sliezsky dom. Veľmi obľúbená je aj trasa zo Starého Smokovca k Zamkovského chate.

Základ v batohu na dlhšiu turistiku ostáva rovnaký ako pri kratšom výlete. Akurát je treba správne napasovať množstvo stravy a tekutín na čas strávený na výlete.  Počasie na horách sa zvykne meniť okolo obeda, pribaľte si preto viac teplejšieho oblečenia pre prípad, že by vás zastihla zmena.

Správne tempo je základ

Na turistiku v teplejšom počasí si zvoľte pohodlný outfit, v ktorom sa nebudete prehnane potiť. Tenké a priedušné syntetické materiály sú v tomto prípade najlepšou voľbou. Pohybom sa vaše telo rozohreje, preto je zbytočné priveľmi sa naobliekať.

Pri dlhšom výlete treba akurát správne napasovať množstvo stravy a nápojov.
Pri dlhšom výlete treba akurát správne napasovať množstvo stravy a nápojov.

Na turistike sa nie je kam ponáhľať. Zvoľte si tempo, v ktorom zvládnete prejsť určitý úsek trasy bez prestávok. Ak si správne rozložíte sily na celú trasu, posilníte si kondičku viac, ako keby ste tempo hneď na začiatku prepálili a potom museli neustále zastavovať.

Ak si udržiavate kondičku celoročne, nie je dôvod, aby ste si nedopriali aj náročnejší výlet na vrch Suchý v Malej Fatre, Veľký Kriváň v Malej Fatre, Osnicu z Lúčivnej, Poludnicu či Sinnú v Nízkych Tatrách alebo tatranský Kriváň, Kôprovský či Slavkovský štít.

Na „Slavkáč“ si určite nezabudnite pribaliť veľkú dávku trpezlivosti, pretože výstup vám bude pripadať  nekonečne dlhý. Nezabudnite ani na tatranskú jarnú uzáveru, ktorá trvá do 15. júna.

Naše krásne hory ponúkajú okrem turistiky aj ďalšie možnosti. V lete sú to ferraty alebo výstupy s horskými vodcami.

Citrón&Mäta

Birell Citrón&Mäta
Birell Citrón&Mäta

Slnkom zaliate dni vám vie ešte viac spríjemniť osviežujúca kombinácia šťavnatých citrónov a voňavej mäty. Tieto svieže chute sa ideálne dopĺňajú v novom nealkoholickom radleri od Birellu Citrón&Mäta. Je bez pridaných chemických konzervantov, farbív a navyše obohatený o vitamíny B5, B6 a C.

Text a foto: www.hikemates.sk

1/1
Zavrieť reklamu