Ako zariadiť tú najlepšiu izbu pre deti?

21. júna 2021

Pre detské bývanie sú absolútne kľúčové dva aspekty: praktickosť a hravosť. Ako ich skĺbiť do jedného celku, ktorý pôsobí kompaktne a zároveň ponúka možnosť jednoduchej zmeny?

Zariaďovanie detskej izby môže na prvý pohľad pôsobiť ako ťažký oriešok, ale v skutočnosti je to celkom jednoduché. Dôležité je pri tom hľadieť do budúcnosti a počítať s tým, ako sa budú vyvíjať potreby vášho dieťaťa. Ak nechcete každých pár rokov izbu prerábať, alebo si to skrátka nemôžete dovoliť, zvoľte základ vybavenia v neutrálnych farbách.

Biela aj šedá izbám pre bábätká skutočne pristane, pritom neurobí hanbu ani teenagerovi. Pekne a nadčasovo vyzerá tiež prírodný masív alebo kombinácia bieleho a svetlého dreveného dekoru. Vyberajte teda skrine a komody, prípadne police v jednotnom univerzálnom štýle. Postieľku pre bábätko neskôr stačí vymeniť za rastúcu posteľ, malý stolček a stoličku za písací stôl a pracovnú stoličku s nastaviteľnou výškou.

Keď nie je miesta nazvyš

Postieľka Kit porastie s dieťaťom. Keď zábrany aj stolík s  prebaľovacím pultom odstránite, vznikne lôžko 90 × 200 cm
Postieľka Kit porastie s dieťaťom. Keď zábrany aj stolík s prebaľovacím pultom odstránite, vznikne lôžko 90 × 200 cm

Matrac na posteli by sa mal vetrať, keď však nie je iná možnosť, vyberte posteľ s úložným priestorom pod ňou. Prípadne zvážte, či vaša ratolesť už nezvládne spať na poschodovej posteli. Pod ňou zostane dosť miesta napríklad na úložné priestory alebo malé posedenie. Skrine vyberajte čo najvyššie, zostávajúce miesto na stenách využite na rôzne poličky. Hračky môžete ukladať do plastových alebo drevených boxov rôznych tvarov.

Myslite prakticky

V detskej izbe zvoľte radšej pevnú podlahu z dreva, laminátu alebo prírodné linoleum. Bude sa ľahšie udržiavať čistá. Útulnosť a mäkké miesto na hranie zaistia menšie kusové koberce, ktoré môžete meniť podľa toho, aké farby a vzory sa dieťaťu práve páčia.

Koberce s roztomilými motívmi vnesú do  jednoducho zariadenej izby pestrosť a veselú náladu.
Koberce s roztomilými motívmi vnesú do jednoducho zariadenej izby pestrosť a veselú náladu.

Nezabudnite na dostatočné osvetlenie. V izbe by určite malo byť centrálne závesné alebo stropné svietidlo, pracovná lampička s bielym svetlom a lampička na večerné čítanie so žltým zdrojom. Ak chcete, môžete zvoliť aj rôzne dekoratívne svetielka s detskými motívmi.

Ako do izby dostať zmenu

 dobre zariadenej izbe to ide jednoducho. Ideálnym nositeľom zmeny bývajú steny, ľahko ich oživíte novým náterom, tapetou či plagátmi.

Nový nádych vnesú tiež zarámované fotografie a obrázky. Rýchlo viete obmieňať textilné doplnky v podobe závesov, obliečky, dekoratívne vankúše či vankúše na sedenie. Rovnako tak viete zadovážiť drobnejšie úložné priestory, ako sú vaky, boxy alebo koše. S pomocou detí je môžete prispôsobiť ich vkusu podľa návodu, ktorý nájdete TU.

Zmeny časom prídu aj v rámci zábavy, hojdačku tínedžeri zrejme vymenia za sedací vak, v ktorom môžu pokojne oddychovať s knihou alebo dobrou hudbou. V takom prípade potom iste ocenia aj odkladacie stolíky či rôzne debničky.

Viac inšpirácie nájdete na Möbelix.

1/1
Zavrieť reklamu