8 tipov, ako sa doma schladiť

28. júna 2021
Foto: Möbelix

Kto by sa netešil na leto? Ale keď už ho tu máme, vie nás aj pekne potrápiť. Dni, kedy teploty vonku presahujú tropické hodnoty, vyhovuje málokomu. Spoľahlivo ochladiť vie samozrejme klimatizácia, ale ak ju nemáte, nezúfajte – sú tiež iné spôsoby.

1. Studené farby a vzory

Vnímanie horúčavy ovplyvňujú nielen reálne teploty, ale aj naše zmysly. V lete je preto vhodné obklopovať sa studenými tónmi, najmä odtiene vody, ako sú indigovo a tyrkysovo modrá, smaragdovo zelená či svetlo fialová.

Foto: Möbelix
Foto: Möbelix

Rovnako tak vzory pripomínajúce hladinu či podmorský svet v podobe vodorovných prúžkov, vĺn alebo potlač rýb a morských živočíchov, môžu navodiť pocit chladu. Chladivé tóny modrej a vhodne zvolenej izbovej rastliny sa postarajú o príjemné osvieženie.

2. Materiál, ktorý chladí

Voľbou tých správnych odtieňov a materiálov dokážete v interiéri navodiť pocit nižšej teploty. Podobne ako zrak, tiež hmat dokáže oklamať naše pocity. Pre leto sú vhodné ľahké, lesklé a na dotyk chladivé materiály, ako sú hodváb či viskóza, bavlnený satén alebo ľan. Tieto látky by sme mali voliť nielen na oblečení, ale aj v rámci bytového textilu. Najmä obliečky alebo dekoratívne vankúšiky.

3. Efektívne tienenie

Či už zvolíte vrstvenie ľahších textílií ako sú záclony či závesy, alebo nepriesvitné látky so zatemňovacou funkciou, uľavíte tým interiéru od prehrievania. Efektívne bojovať proti horúčave s vami budú tiež rolety a žalúzie.

Zastrite si cez deň a udržíte si v byte chlad. Foto: Möbelix
Zastrite si cez deň a udržíte si v byte chlad. Foto: Möbelix

4. Domáca limonáda

Nič neosvieži tak, ako dobre vychladená limonáda. Pre docielenie vytúženého efektu použite tie správne suroviny. Na ochladenie sa skvele hodí citrón, uhorka, melón, čučoriedky, maliny alebo napríklad ananás a grapefruit.

Domáca limonáda. Foto: Möbelix
Domáca limonáda. Foto: Möbelix

Pripravte jej naozaj veľa – najlepšie do veľkého skleneného džbánu alebo zásobníka s kohútikom, z ktorého sa každý pohodlne obslúži. Nezabudnite na štýlové servírovanie do zachladených pohárov, najlepšie s kovovými slamkami.

5. Zdravá zmrzlina

Pomocou formičiek na nanuky či elektrického výrobníku na zmrzlinu zvládnete doma vykúzliť tú najbáječnejšiu studenú pochúťku plnú ovocia. Či už je to jahodová dreň, alebo sýtejšia jogurtová zmrzlina plná šťavnatých kúskov kiwi. Tí najmenší ju budú s radosťou vychutnávať hneď niekoľkokrát. Výroba domácej zmrzliny môže byť veľká zábava. Dajte priestor fantázii a budete mať zaručene úspech!

6. Daj sa do pohody

Hojdačky a závesné kreslá sú perfektným zázemím pre dokonalý relax. Pri hojdaní sa navyše rozhýbe vzduch, ktorého jemné závany vás osviežia.

K letu patrí hamaka. Foto: Möbelix

Závesné kreslo si zvládnete vyrobiť aj sami podľa jednoduchého návodu, ktorý nájdete TU . Na výrobu závesného kresla vám stačí len drevená tyč, pevný povraz a odolná textília.

7. Zelená klimatizácia

Rozmýšľate nad tým, prečo je počas leta tak príjemne v lese? Pretože rastliny a stromy sú tá najlepšia klimatizácia. A vy si ju tak môžete dopriať nielen na záhrade prostredníctvom stromov a kríkov, ale dokonca aj doma. Existujú totiž konkrétne druhy izbových rastlín, ktoré sú špecialistami na pohlcovanie tepla a produkciu kyslíka, čím znižujú teplotu v miestnosti. Medzi tieto zázraky patrí aloe vera, fikus alebo svokrin jazyk. Domáca džungľa si samozrejme žiada štýlové kvetináče a nápadité stojany.

Osviežujúce izbové rastliny. Foto: Möbelix
Osviežujúce izbové rastliny. Foto: Möbelix

8. Ventilátor ako posledná záchrana

Keď je teplo naozaj neznesiteľné a všetko ostatné zlyhá, je čas obrátiť sa na elektrického pomocníka. Ventilátory sú dnes už na trhu v mnohých dizajnových a pritom cenovo dostupných prevedeniach, či už prenosných stolových alebo zabudovaných stropných. Len pozor, aby ste si dlhodobým vystavením sa prúdu vzduchu neprivodili bolesť kĺbov či svalov. Mini stolný ventilátor sa striedmym dizajnom skvele vyzerá, takže vám neurobí žiadnu hanbu.

Foto: Möbelix

1/1
Zavrieť reklamu