Bicyklom po stopách železnej opony v Česku. Najlepšia cyklotrasa roku 2021.

Zvyšky železnej opony, Čížov. Foto: Shutterstock

Takmer polovicu storočia rozdeľovala železná opona Európu na východ a západ. V súčasnosti sa všetkých 16 európskych štátov pozdĺž tejto línie podieľa na budovaní jedinečnej trasy pre cyklistov aj peších.

Vyberieme sa na putovanie českým úsekom tejto trasy, ktorá ponúka množstvo prírodných aj architektonických krás.

Znojmo. Foto: Ladislav Renner, CzechTourism
Znojmo. Foto: Ladislav Renner, CzechTourism

Takmer 10 000 kilometrov dlhá Cesta železnej opony sa začína pri Barentsovom mori a končí sa na brehu Čierneho mora v Bulharsku. Ponúka fascinujúce putovanie históriou, kultúrou a prírodnými atrakciami.

Mapa cesty železnej opony v Českej republike
Mapa cesty železnej opony v Českej republike

Pripomienky železnej opony

V Českej republike vedie cyklotrasa Eurovelo 13 z trojmedzia pri Aši Karlovarským krajom cez historický Cheb, pri ktorom sa nachádza pamätník obetiam železnej opony Svatý kríž.

Cheb. Foto: ARTIS - Michaela Dusíková
Cheb. Foto: ARTIS – Michaela Dusíková

V samotnom Chebe nevynechajte chebské námestie s rozprávkovými farebnými hrazdenými domami či jednu z najcennejších románskych pamiatok strednej Európy – Chebský hrad s kaplnkou sv. Erharda a Uršuly.

Ďalším zaujímavým miestom odkazujúcim na históriu je pamätník prestrihnutia železnej opony 1989 pri Nových Domkoch a Múzeum železnej opony pri hraničnom priechode v Rozvadove. Potom sa trasa vedúca čiastočne aj po bývalej vojenskej ceste „signálke“ dostáva na územie Českého lesa.

Ďalšou pripomienkou železnej opony je rozdelená železničná stanica v Železnej a Bavorskej Rude. Tu sa trasa dostáva na územie národného parku Šumava, kde okrem krásnej prírody nájdete pri Bučine aj vonkajšiu expozíciu železnej opony.

Foto: Jihoceska centrala cest.ruchu
Foto: Jihoceska centrala cest.ruchu

Čarovná príroda aj architektúra

Po zdolaní šumavských hôr vás čaká prejazd pozdĺž schwarzenberského plavebného kanála nasledovaný zjazdom do Vyššieho Brodu, kde sa nachádza krásny cisterciánsky kláštor.

Vyšší Brod. Foto: Ladislav Renner, CzechTourism
Vyšší Brod. Foto: Ladislav Renner, CzechTourism

Ďalšiu zachovalú prírodu nájdete v Novohradských horách. Po prejdení územia Českej Kanady si nenechajte ujsť prehliadku Slavoníc, ktoré preslávili nádherné renesančné pamiatky. Očarí vás predovšetkým množstvo renesančných meštianskych domov s bohato zdobenými štítmi, listovými alebo figurálnymi sgrafitami, ktoré lemujú dve námestia v centre mesta.

Slavonice. Foto: Ladislav Renner
Slavonice. Foto: Ladislav Renner

V blízkosti Slavoníc sa nachádza areál pevnostného opevnenia predvojnového Československa. Za Slavonicami sa dostanete na územie južnej Moravy po najmenej náročnej časti trasy čo do kopcovitosti terénu.

Slavonice. Foto: Ladislav Renner, CzechTourism
Slavonice. Foto: Ladislav Renner, CzechTourism

Pri vjazde do NP Podyjí z dolnorakúskeho Hardeggu cez obnovený most prídete až k návštevníckemu centru parku v Čížove, kde si môžete prezrieť 350 metrov zachovanej železnej opony vrátane strážnej veže.

Zvyšky železnej opony, Čížov. Foto: Shutterstock
Zvyšky železnej opony, Čížov. Foto: Shutterstock

Z Podyjí vás cesta privedie do významného historického a vinárskeho centra Znojmo. Určite nevynechajte historické jadro s početnými kostolmi, romantickými uličkami a vyhliadkami či pôvabnými zákutiami. Zaslúžený večerný oddych si môžete vychutnať vo vínnych pivničkách.

Znojmo. Foto: Shutterstock
Znojmo. Foto: Shutterstock

Dominantou nielen Pálavy je stredoveký Mikulov, kde stojí za to pozrieť si novú Cestu slobody rozprávajúcu príbehy ľudí, ktorí sa pokúsili prekročiť železnú oponu.

Mikulov. Foto: Ladislav Renner, CzechTourism
Mikulov. Foto: Ladislav Renner, CzechTourism

Za Mikulovom chodník vstupuje do Lednicko-valtického areálu, územia zapísaného do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Históriu železnej opony dokumentuje múzeum vo Valticiach, zriadené v budove bývalej colnice.

Lednice letecky. Foto: Libor Svacek
Lednice letecky. Foto: Libor Svacek

Cesta železnej opony opúšťa Českú republiku neďaleko sútoku dvoch najväčších riek regiónu – Moravy a Dyje pri Břeclavi. Po celej dĺžke cyklotrasy dokumentujú históriu desiatky bunkrov a pevností vybudovaných pred druhou svetovou vojnou.

Cyklotrasa roku 2021

EuroVelo 13 sa najnovšie pýši čerstvým ocenením. Na holandskom veľtrhu „Fiet sen Wandelbeurs“ sa stala cyklotrasou roku 2021.

Už mnoho rokov vyhlasuje renomovaná porota ako súčasť holandského veľtrhu cykloturistiky „Fiets en Wandelbeurs“ najlepšiu cyklotrasu Európy. Vyberá pritom iba z cyklotrás, ktoré boli realizované v uplynulých dvoch rokoch.

Okolo bunkra v Jevišovke. Zdroj: Partnerstvi, o.p.s. Foto: Jakub Smolik
Okolo bunkra v Jevišovke. Zdroj: Partnerstvi, o.p.s. Foto: Jakub Smolik

Porota ocenila v tohtoročnej súťaži rôznorodú cyklotrasu vedúcu rozmanitou prírodou a krajinou prepájajúcou historické mestá a očarujúce dediny. Cyklotrasou roka 2021 sa tak stal takmer 400 kilometrov dlhý česko-rakúsko-slovenský úsek Cesty železnej opony – EuroVelo 13 (Iron Curtain Trail) medzi Českými Velenicemi/Gmündom, Slavonicami, Mikulovom a Bratislavou.

„Je ťažko pochopiteľné, že v roku 1989 bolo toto územie oddelené ostnatým drôtom a strážnymi vežami,“ povedal predseda poroty a známy cyklistický novinár Bert Sitters. „O to pozoruhodnejšie je vynaložené úsilie, ktoré viedlo k premene pohraničného pásma na cyklistické eldorádo.“

Nominované cyklotrasy

Česko-rakúsko-slovenský úsek Cesty železnej opony – EuroVelo 13 sa presadil v konkurencii napríklad holandskej cyklotrasy na pobreží Severného mora, Oranžskej cyklotrasy či Cesty okolo Zuiderzee tiež v Holandsku. Cieľom tejto iniciatívy je podpora a propagácia atraktívnych cyklotrás v Holandsku a v zahraničí.

EuroVelo 13. Zdroj: Partnerstvi, o.p.s. Foto: Jakub Smolik
EuroVelo 13. Zdroj: Partnerstvi, o.p.s. Foto: Jakub Smolik

Cesta železnej opony – EuroVelo 13, ktorú v Česku rozvíja Partnerství, o. p. s. v spolupráci s partnermi z radov prihraničných krajov, obcí a destinačných spoločností, získala v apríli 2019 aj prestížny certifikát Rady Európy „Európsky kultúrny chodník“.

Viac si prečítate tu:
www.eurovelo13.cz,
www.ceskojede.cz,
www.kudyznudy.cz

1/1
Zavrieť reklamu