8 tipov na dokonalý výlet k vode

Jedným zo skvelých spôsobov, ako si naplno užiť voľné dni plné slnka, je vyraziť na výlet k vode. Pred výletom je však potrebné dbať na patričnú prípravu, vďaka ktorej sa deň plný dobrodružstva nezmení na hotovú katastrofu.

1. Počasie je základ

Dobrou a univerzálnou radou je sledovať počasie. Ideálne deň pred plánovaným výletom k vode alebo ešte pred balením sa ubezpečte, že vás príroda nezaskočí.

Pri sledovaní počasia radšej využite viacero spoľahlivých zdrojov, aby ste zabránili prípadným nepríjemným prekvapeniam. Ak ste fanúšikom prírodných vodných plôch, odporúčame vám do batoha zbaliť aj dáždnik alebo praktický pršiplášť. Vo vode vám síce nepomôže, no môže sa stať záchranou pri alternatívnom výletnom pláne.

2. Extra oblečenie môže pomôcť

Ak sa chystáte napríklad na celodenný výlet k vode, pravdepodobne neoľutujete plavky naviac. Tie sa vám určite zídu v prípade, že sa zašpiníte alebo si zvolíte presúvanie k iným vodným plochám.

Rovnako si nezabudnite pribaliť uterák a šľapky, aby ste sa vyhli zbytočným nepríjemnostiam. V slnečný a teplý deň do batoha vhoďte aj krémy na ochranu pokožky či slnečné okuliare.

Okrem iného sa vám zíde aj náhradné oblečenie, ako je tričko, dlhé alebo krátke nohavice či sveter. To vám môže padnúť vhod najmä vtedy, keď sa predsa len mierne ochladí.

3. Niečo malé pod zub

V neposlednom rade netreba zabúdať ani na malé občerstvenie. Určite vopred zvážte, koľko času vám výlet zaberie.

Ak sa chystáte na celodenný výlet k vode, kde nie je možnosť stravovania, mali by ste si so sebou zbaliť väčšiu desiatu. Ideálne je pripraviť si obložené pečivo, ktoré vám aj v horúci deň vydrží dlhší čas bez toho, aby bolo v chlade.

Za celý deň na jazere alebo kúpalisku určite vyhladnete. Foto: Shutterstock
Za celý deň na jazere alebo kúpalisku určite vyhladnete. Foto: Shutterstock

Okrem toho si do tašky môžete pribaliť niečo sladké alebo slané pod zub, čím si rýchlo doplníte stratené zásoby energie. Pokiaľ ale nie ste fanúšikom desiat, naopak, preferujete komplexnejšie jedlá, vyhľadajte radšej kúpaliská, ktoré majú k dispozícii stravovací kútik.

4. Nezanedbajte pitný režim

Ešte pred výletom si nezabudnite do batoha zbaliť vodu, ktorá vás v horúci deň nielen osvieži, no môže vám tiež dodať množstvo potrebnej energie. Ideálnou voľbou sú nealkoholické nápoje, ktorým sa poteší vyšťavený plavec aj nenáročný milovník vylihovania na slnku. Určite sa ale vyhýbajte presladeným vodám a zvoľte si radšej prírodnejšiu alternatívu, napríklad kombináciu mäty a citrónu, ktorá vám dodá aj vitamíny.

Ideálnym osviežením môžete byť novinka Citrón & Mäta od Birellu. Mäta je všeobecne známa osviežujúcimi účinkami a okrem toho pôsobí protizápalovo. Šťavnatý citrón zase obsahuje vitamíny a minerály, vďaka ktorým sa váš organizmus jednoduchšie zbaví škodlivých látok a toxínov. Zabijete tak viac múch jednou ranou.

5. Naplánujte si trasu

Pravdepodobne nikto neobľubuje situácie, keď konečne vyrazí na výlet, no celé dobrodružstvo pokazí zúfalé krúženie po neznámom meste.

Ako sa pripraviť na letné kúpanie. Foto: Shutterstock
Ako sa pripraviť na letné kúpanie. Foto: Shutterstock

Aby ste sa podobným zmätkom vyhli, pripravte si trasu deň vopred. Pokiaľ chcete výlet s kúpaním spojiť napríklad s výletom na hrad, spíšte si zoznam, na ktoré miesta sa chcete ísť pozrieť, a snažte sa ich zoradiť postupne podľa trasy. Zabránite tak prechádzaniu tej istej trasy viackrát a budete si môcť výlet pokojne vychutnať. Aj keď to môže znieť trochu limitujúco, v skutočnosti vám plánovanie trasy môže pomôcť v efektívnejšom využití času.

6. Overte si dostupnosť

Predstavte si, že nadšene kráčate ku vchodu kúpaliska, kam ste merali niekoľkohodinovú cestu, a tešíte sa na vytúžené osvieženie vo vode. Zrazu ale zistíte, že je zatvorené. Nielenže vás môžu mrzieť prejazdené kilometre, ale aj stratený čas. Najlepšie preto urobíte, ak sa ešte pred odchodom uistíte, že vodné plochy, obzvlášť tie umelé, sú v deň vašej návštevy otvorené pre verejnosť. 

7. Pripravte si záložný plán

Na Slovensku je mnoho krás, no predsa len sa môže stať, že na vami vytúženej vodnej ploche bude jednoducho plno. Dlhé zástupy ľudí čakajúcich pri vstupe vás môžu odradiť, nehovoriac o predieraní sa zástupom ľudí vo vode. Vďaka alternatívnemu plánu budete môcť rýchlo zmeniť priebeh výletu a zájdete napríklad do blízkeho múzea, kde sa pred zlým či, naopak, horúcim počasím môžete schovať v interiéri.

8. Nezabudnite na malú hotovosť

Ešte predtým, ako vyrazíte na kúpalisko alebo prírodnú vodnú plochu, majte na pamäti, že na niektorých miestach nie je možné platiť platobnou kartou, a preto vám odporúčame myslieť na hotovosť.  Možnosťou je aj návšteva bankomatu tesne pred vstupom, no treba brať do úvahy, že niektoré, najmä menšie dediny bankomaty vôbec nemajú. Okrem toho môže byť komplikované hľadať ich aj vo väčších mestách. Je preto dobré na to nezabudnúť a vyraziť na výlet aspoň s nejakou čiastkou peňazí v hotovosti.

Nový radler Citrón & Mäta od Birellu

Nový radler Citrón & Mäta od Birellu
Nový radler Citrón & Mäta od Birellu

Letné, slnkom zaliate dni vám vie ešte viac spríjemniť osviežujúca kombinácia šťavnatých citrónov a voňavej mäty. Tieto svieže chute sa ideálne dopĺňajú v novom nealkoholickom radleri od Birellu Citrón & Mäta. Plná chuť nealkoholického piva s jemným náznakom horkosti poteší každého výletníka. Svieža letná novinka bez konzervantov a umelých farbív vám navyše dodá vitamín C, B5 či B6. Birell Citrón & Mäta je výbornou voľbou na akékoľvek dobrodružstvo.

1/1
Zavrieť reklamu