Zamilujte sa! Pôvabný vidiecky štýl pohladí vašu dušu

12. júla 2021
Rustikálne tvary nábytku pôsobia útulne. Vďaka prevahe bielej nevyzerá priestor stiesnene, o oživenie sa starajú pastelové odtiene.

Čistý vzduch, pomalé tempo a blízkosť prírody. Tým všetkým nás okúzľuje vidiek. Možno preto v toľkých ľuďoch vzbudzuje vidiecky štýl interiéru pozitívne pocity, sympatie či dokonca očarenie. Tak hurá na vidiek!

Prečo je vidiecky štýl pri zariaďovaní domova tak obľúbený? Na to asi neexistuje jednoznačná odpoveď. Ale zatiaľ čo minimalizmus získava body predovšetkým vďaka svojej praktickosti a racionalite, záľuba v rustikálnych interiéroch inšpirovaných vidiekom bude skôr srdcovou záležitosťou.

Pre kuchynskú linku vo vidieckom štýle zvoľte pracovnú dosku z kameňa či masívu, drobné retro spotrebiče či doplnky.

Pre kuchynskú linku vo vidieckom štýle zvoľte pracovnú dosku z kameňa či masívu, drobné retro spotrebiče či doplnky. Foto: Möbelix
Pre kuchynskú linku vo vidieckom štýle zvoľte pracovnú dosku z kameňa či masívu, drobné retro spotrebiče či doplnky. Foto: Möbelix

Farby podľa vlastných preferencií

Vidiecky štýl bývania je veľmi útulný, milý. Vie byť aj praktický, ale nie je to jeho primárny účel. Dôležitá je estetika a pohodlie. Čo sa týka farebnosti, škála je veľmi široká. V súčasnej dobe si obľubu získavajú najmä vidiecke interiéry s prevahou bielej ako vystrihnuté zo švédskych letných domčekov. Ale vzdávať sa nemusia ani milovníci farieb. Či už dávajú prednosť klasickej palete, na ktorej nesmie chýbať červená, zelená či hnedá, alebo pastelovým odtieňom šalviovej, mätovej, nezábudkovej prípadne levanduľovej. Skrátka, vidiecky štýl ponúka slobodu farieb.

Priestranná jedáleň. Čo takto doplniť rustikálny príborník a jednoduchý stôl s lavicou modernými sklenenými svietidlami?

Priestranná jedáleň. Čo takto doplniť rustikálny príborník a jednoduchý stôl s lavicou modernými sklenenými svietidlami? Foto: Möbelix
Priestranná jedáleň. Čo takto doplniť rustikálny príborník a jednoduchý stôl s lavicou modernými sklenenými svietidlami? Foto: Möbelix

Moderné, alebo tradičné poňatie?

Pokiaľ si potrpíte na účelnosť, zvolíte pravdepodobne nábytok jednoduchších tvarov, napríklad v podobe klasického jedálenského stola, alebo dokonca príborník vyrobený na mieru, ale s vidieckym nádychom. Moderná kuchynská linka s pokročilými spotrebičmi prináša komfort 21. storočia, rovnako tak vstavané skrine. Rustikálne prvky, ako sú dvierka s frézovaním, rímsy na horných skrinkách a ozdobné kovové či keramické úchytky im ale dodajú príjemný vzhľad a hrejivú atmosféru.

Ak však túžite po autenticite, isto prezrite povalu vašej chalupy alebo pohľadajte unikátne kúsky v osvedčených bazároch. Možno nie sú úplne praktické, ale prinášajú čaro domova.

Nebojte sa experimentovať. Kvetinové vzory a tradičné tvary nábytku vyvážia módne odtiene žltej, ružovej či zelenej.

Nebojte sa experimentovať. Kvetinové vzory a tradičné tvary nábytku vyvážia módne odtiene žltej, ružovej či zelenej. Foto: Möbelix

Tak či tak by nemala chýbať patina, či už pôvodná alebo umelo vytvorená, a samozrejme, textilné doplnky s typickými vzormi. Jednoduchšie poňatie vidieka si vyžaduje prúžky či jemné rastlinné motívy, tradičnejšie zariadenie potom doladíte kockou, patchworkom alebo bohatými kvetinovými vzormi. Ak sa chcete inšpirovať anglickým vidieckym štýlom, stavte na ruže. Pre štýl Provence sú zase charakteristické levandule a olivy.

Prírodné materiály sú základ

Materiálom číslo jedna je vo vidieckom interiéri drevo. Na podlahe, nábytku aj doplnkoch. Štýlovo ho krásne doplní kameň či keramika. Čo sa týka kovu, autenticky pôsobí nikel a mosadz. Pokiaľ ide o vodovodné batérie, môžete zvoliť aj praktickejšie a lacnejšie chrómované varianty, nezabudnite však na retro tvary. Tiež textílie sú vo vidieckom bývaní väčšinou prírodného charakteru: bavlnené plátno, ľan, vlna. V modernejšom poňatí sa nemusíte báť experimentovať ani s jutou alebo ratanom. Kovové dózy s ornamentami, debničky aj doštičky z masívu a látkové utierky. Bez týchto doplnkov sa vidiecka kuchyne nezaobíde.

Kovové dózy s ornamentami. Foto: Möbelix
Kovové dózy s ornamentami. Foto: Möbelix

Foto: Möbelix

1/1
Zavrieť reklamu