Bardejovské Kúpele milovala aj smotánka

Bardejovské kúpele

Bardejovské Kúpele sú obľúbeným miestom oddychu, liečby i kultúrneho života. Ako v nich môžete stráviť čas? Máme pre vás niekoľko užitočných tipov.

Predovšetkým máte na výber z dvoch wellness komplexov. Väčšie Wellness Spa je v hoteli Ozón a menšie v kongresovom hoteli Alexander. V komplexe Wellness Spa môžete denne využiť bazén a saunový svet.

V luxusnom štvorhviezdičkovom kongresovom hoteli Alexander sa často konajú školenia, semináre, workshopy, teambuildingy, obchodné stretnutia, ale aj svadby a zábavy.

V ubytovacom zariadení Alžbeta sa nachádza soľná jaskyňa a v minulosti tam bývala aj slávna cisárovná Sissi. Športovci majú k dispozícii šesť tenisových kurtov, squashové ihrisko, bowling bar, petang, minigolf, požičovňu bicyklov či letné kúpalisko. Keby ste sa chceli prejsť, v regióne nájdete viacero rozhľadní, ktoré ponúkajú atraktívne výhľady po krajine.

Samé zvučné mená

Bardejovské kúpele majú najširšie indikačné zameranie spomedzi všetkých slovenských kúpeľov.

Ich hlavným bohatstvom sú prírodné minerálne vody. Na pomerne malej ploche vo vnútornom kúpeľnom území vyviera až desať prameňov, ktoré sú zavedené do krytej temperovanej kolonády, kde sa využívajú na vnútornú balneoterapiu formou pitných kúr.

Účinok pitných kúr je najvýraznejší pri ochorení zažívacieho ústrojenstva, pri hyperacidných a hypoacidných stavoch, pri ochorení žalúdka, žlčníka a žlčových ciest, pečene, podžalúdkovej žľazy a ochorení čriev.

Pobyt v Bardejovských kúpeľoch si vychutnávala nielen cisárovná Alžbeta, pobýval v nich aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II., Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleona, ruský cár Alexander I. a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska.

Slávna Alžbeta aj cisárovná Sissi

Liečebný dom Alžbeta sa spája s návštevou Sissi už storočie. Kráľovský apartmán je vyhľadávanou turistickou atrakciou. V parku pred hotelom Alžbeta pri pamätníku cisárovnej sa každoročne na jej počesť koná spomienková slávnosť ,,Alžbetínsky deň“.

Skanzen pri Bardejove
Skanzen Bardejovské kúpele

Liečivé singletracky sú pýchou regiónu

Sieť navzájom prepojených liečivých singletrackov – Rodinný, Napoleon, Čerešenka, Kráľovský a Herkules a dve nadväzujúce cyklotrasy Kyslíková cesta Mihaľov – Bardejov a Kyslíková dráha – v Bardejovských Kúpeľoch má spolu viac ako desať kilometrov. Dĺžka značených turistických trás dosahuje v okolí Bardejova spolu zhruba štyridsať kilometrov.

Cyklochodník z Bardejova na Mníchovský potok je súčasťou medzinárodnej 230-kilometrovej cyklotrasy AQUAVELO v slovensko-poľskom pohraničí, ktorá spája kúpeľné mestá Bardejovské Kúpele, Krynica, Muzsyna a Szczawnica.

Rehabilitačné chodníky

V okolí kúpeľov je niekoľko okruhov turistických chodníkov – napríklad Čerešňa alebo Tri studničky, ktoré majú jeden spoločný východiskový bod. Kúpeľná kolonáda je súčasne miestom ukončenia trás liečebných prechádzok. Trasy niektorých okruhov sú vo viacerých úsekoch spoločné, diferencujú sa podľa kategórie náročnosti a spravidla vedú na vyhliadkové alebo cieľové body, ktoré sú vybavené odpočívadlami, prístreškami, otvorenými alebo krytými ohniskami.

Rozhľadňa Kamenná hora

Najmä rodičia s deťmi si užijú aj ďalšiu atrakciu regiónu. Z obnovenej, ľahko prístupnej rozhľadne Bardejov Kamenná Hora je nádherný výhľad predovšetkým na mesto a okolie poskytuje možnosti aktívneho trávenia času pre celú rodinu. Môžete opekať na otvorenom ohnisku vedľa rozhľadne alebo posedieť na lavičkách v prírode, ďaleko od priemyselných centier.

Náučný chodník Čierna mláka

Lesnícky náučný chodník Čierna mláka sa nachádza v lesoparku, v lokalite nad jazierkom v Bardejovských Kúpeľoch. Celková dĺžka chodníka je 4,46 kilometrov s osemnástimi tematickými zastávkami s informáciami o mimoprodukčných funkciách lesa. Z rozhľadne, ktorá je súčasťou chodníka, je nádherný výhľad na Zborovský hrad a jeho okolie.

Mesto Bardejov a UNESCO

Návštevníci Bardejova a deti zvlášť sa tešia aj zo stálej atrakcie – bronzovej sochy kata v životnej veľkosti, ktorá zdobí Radničné námestie.

Radničné námestie v Bardejove
Radničné námestie v Bardejove

Bardejov je historické mesto zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, s hradbami s baštami, Radničným námestím s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor Sv. Egídia i bývalou Mestskou radnicou – prvou renesančnou stavbou na území Slovenska – či židovským suburbiom so zachovalou synagógou.

Drevené chrámy

Jedinečné kultúrne dedičstvo predstavujú drevené chrámy na severovýchode Slovenska. V okresoch Bardejov, Svidník a Snina a ich širšom okolí sa nachádza spolu 42 týchto cirkevných stavieb postavených z dreva.

Hrad Zborov

Jedným z najvýznamnejších hradov na severovýchode Slovenska je zrúcanina hradu Zborov, nazývaného aj Makovica.

Hrad Zborov

Hrad je celoročne voľne prístupný a vedú k nemu dobre značené turistické a cykloturistické trasy. Pešo z obce Zborov po žltej značke so strmým výstupom to trvá zhruba 30 minút. Pre rodiny s deťmi je vhodnejšia trasa po červenej značke alejou starých dubov, ktorá je o 15 minút dlhšia. Z Bardejovských Kúpeľov vedie k hradu osem kilometrov dlhý chodník.

Foto: OOCR Bardejov

1/1
Zavrieť reklamu