Čo viete o ferratách?

14. júla 2021

Na Slovensku máme niekoľko krásnych ferrát. Nachádzajú sa napríklad na Skalke pri Kremnici, v Slovenskom raji, Martinských holiach a na Liptove. Čo o ferratách viete? Zvládli by ste ich a viete, ako sa treba pripraviť?

0%

Čo to vlastne ferrata je?

Ferrata . Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Ferrata je zaistená lezecká trasa. Vždy sa tu nachádza oceľové lano na istenie, stúpačky a niekedy aj mostíky.

Aká stupnica sa na Slovensku používa na označenie obtiažnosti ferrát?

Ferrata Skalka Kremnica. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Obtiažnosť ferraty sa na Slovensku udáva Schallovou stupnicou, ktorá hodnotí náročnosť zaistených ciest. Podľa nej viete, či bude trasa náročná alebo jednoduchá, rovná alebo strmá až kolmá a či potrebujete lezeckú výstroj. Na Slovensku sa nachádzajú ferraty v obtiažnosti od najľahšej A po najťažšiu E.

Kedy vznikla prvá zaistená trasa v Európe?

Ferrata Dachstein. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Prvá zaistená cesta bola pravdepodobne cesta z roku 1843 vedúca na Hoher Dachstein v Rakúsku.

Kedy sa ferraty začali viac používať?

Dolomity ferrata. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Ferraty sa začali využívať v horách a neprístupnom teréne počas 1. svetovej vojny. Mnohé z týchto trás vo Francúzsku alebo v Dolomitoch boli neskôr obnovené pre turistov.

Aká je základná a nevyhnutná výbava na ferratu?

Správne! Nesprávne!

Ferratový set tvorí sedací úväz, tlmič pádu a prilba. Je dobré vziať si ešte aj rukavice a pevnejšiu obuv. Bez setu však na ferratu nechoďte! Aj na Slovensku už HZS z takýchto dôvodov zasahovala viackrát.

Koľko oceľových karabín na zaistenie sa na lane obsahuje tlmič pádov?

Správne! Nesprávne!

K oceľovému lanu sa pripínate dvoma karabínami. Dve sú preto, aby ste nezostali nezaistení na miestach, kde je lano pripevnené do skaly a vy sa potrebujete preistiť, a zároveň aj preto, že keby sa vám jedna pri náraze na skalu náhodou otvorila, stále máte druhú.

V prípade, že sa vyberiete na náročnejšiu ferratu, mali by ste mať aj:

Správne! Nesprávne!

Sedací úväz je nevyhnutnosť, no prsný úväz vás môže zachrániť, ak si vyberiete náročnejšiu trasu. Po prvé, ak už nebudete vládať, môžete sa oprieť o skalu a dať rukám trochu vydýchnuť, a po druhé, tým, že máte sedací aj prsný úväz sa vaša váha pri páde rozloží a môžete predísť k nárazu alebo zraneniu, ktoré by sa vám mohlo stať, ak by ste mali iba sedací úväz.

Skúste hádať, koľkokrát na slovenských ferratách za posledných 6 rokov zasahovali záchranári.

Správne! Nesprávne!

Záchranári museli zachraňovať až 54-krát. Na ferratách Kremnické vrchy Skalka zasahovali 31-krát, sú tam ferraty rôznych náročností. Na ferrate HZS v Martinských holiach zasahovali 13-krát, v Slovenskom raji na ferrate Kyseľ 9-krát a v Tatranskej kotline 1-krát.

Prečo sú ferraty počas búrky ešte nebezpečnejšie ako túry?

Správne! Nesprávne!

Oceľové lano naozaj pripomína hromozvod, a preto búrky predstavujú veľké nebezpečenstvo. Preto si dajte pozor, aby ste na ferratu išli v stálom počasí, a ak hrozia búrky, vyrazte zavčasu ráno a iba na krátku ferratu, aby ste sa vrátili približne do druhej hodiny poobede. Ak by sa predsa len búrka blížila, mali by sme z ferraty odísť ústupovou cestou, alebo sa dostať na bezpečné miesto čo najďalej od lana.

Kde sa nachádza najdlhší visutý most na Slovensku?

Ferrata Skalka Kremnica. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Najdlhší visutý most je atrakciou na Skalke. Môžete sa nachádzať až 45 m nad zemou.

Kadiaľ vedie ferrata na Martinských holiach?

Ferrata HZS Martinské hole. Foto: Shutterstock
Správne! Nesprávne!

Ferrata na Martinských holiach je jednosmerná horská cesta, ktorá vedie krásnym kaňonom Pivovarského potoka. Najskôr asi hodinu kráčate cez les a potom si vyberiete jednu trasu z dvoch obtiažností B a C.

Kde sa nachádza celkom mladá ferrata Dve veže?

Správne! Nesprávne!

Ferrata Dve veže je štvrtou feratou na Slovensku a prvou ferratou na Liptove. Sú z nej krásne výhľady na Veľkú Fatru a Nízke Tatry.

Čo viete o ferratách?
Výborne!!!

Ferrata HZS Martinské hole. Foto: Shutterstock

Ferraty a hory máš asi trochu odchodené. Gratulujeme, vyznáš sa. Ak chceš, otestuj sa aj v kvíze o najkrajších dlhých turistických trasách v Európe alebo v kvíze o Vysokých Tatrách.
Celkom dobre

Niečo predsa len ovládaš a veríme, že si sa niečo nové naučil. Ak chceš, otestuj sa aj v kvíze o najkrajších dlhých turistických trasách v Európe alebo v kvíze o Vysokých Tatrách.
Upps...

Ferrata HZS Martinské hole. Foto: Shutterstock

Nevadí, veríme, že si sa naučil niečo nové. Ak chceš, otestuj sa aj v kvíze o najkrajších dlhých turistických trasách v Európe alebo v kvíze o Vysokých Tatrách.

Text: MS
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu