Malokarpatskí vinári otvárajú svoje viechy

V cene lístka na otvorené viechy je 5 vzoriek vína a niečo pod zub. Foto: Shutterstock

Ochutnajte vynikajúce vína v kamenných pivniciach, podbrániach vinohradníckych domov alebo v záhradách a viniciach vinárstiev. Zoznámte sa a porozprávajte priamo s vinárom, ktorý ich pre vás vyrobil. Malokarpatskí vinári otvárajú viechy vo Sv. Jure, Pezinku, Modre, Šenkviciach aj v Doľanoch každý týždeň, vo štvrtok, piatok a sobotu od júla do konca októbra v čase od 18.00 do 21.00 hodiny.

Projekt, ktorý zastrešuje Oblastná organizácia cestovného ruchu Malé Karpaty nadväzuje na tradíciu výčapu vína pod viechou. Otvorené viechy v minulosti umožňovali vinohradníkom a vinárom Malokarpatského regiónu za vopred dohodnutých podmienok predávať vo svojich príbytkoch víno a výrobky z hrozna.

Právo výčapu vína patrilo v Uhorsku ku kráľovským právam. Po roku 1948 boli viechy postupne utlmované až úplne zakázané.

„Našou snahou je pokračovať v tejto tradícii s cieľom vytvoriť stálu ponuku ochutnávok vína počas roka,“ vysvetľuje výkonná riaditeľka organizácie Zuzana Tichá. „Ide o koordinovaný projekt, ktorý je doplnkom k veľkým vinárskym podujatiam regionálneho charakteru. Otvorené viechy sú zároveň alternatívou pre všetkých ľudí, ktorí obľúbujú komornejšiu atmosféru a osobný prístup.“

Malokarpatské viechy budú otvorené od júla do konca októbra.
Malokarpatské viechy budú otvorené od júla do konca októbra.

Lístky na otvorené viechy sa dajú kúpiť priamo na mieste alebo online na www.otvorene-viechy.sk, kde sú aj presné termíny ochutnávok a zoznam všetkých vinárov, ktorí sa do projektu zapojili.

Vstup do viech je bezplatný, platí sa len za konzumáciu vína. V cene lístka je päť vzoriek vína a drobný záhryz. Hostia však môžu pokračovať v degustácii aj po vypití vzoriek a vybrať si z aktuálnej ponuky vín vo vieche. 

V cene lístka na otvorené viechy je 5 vzoriek vína a niečo pod zub.
V cene lístka na otvorené viechy je 5 vzoriek vína a niečo pod zub.

„Počet lístkov na každú viechu je limitovaný. Odporúčame si ich kúpiť v predstihu cez e-shop. Radi by sme prilákali na viechy do Malokarpatského regiónu hlavne miestnych a ľudí z blízkeho okolia, z malých obcí, ale aj veľkých miest ako je Bratislava a Trnava. Dôležitou cieľovou skupinou sú už ubytovaní hostia, ktorí prišli do regiónu za rekreáciou na dve a viac nocí a hľadajú program mimo hotela. Takisto individuálni neorganizovaní jednotlivci presúvajúci sa hromadnou dopravou, či turistické skupiny, organizované predovšetkým cestovnými kanceláriami.

Sledujte: facebook.com/otvoreneviechy

1/1
Zavrieť reklamu