Tradičné andalúzske gazpacho. Osviežte sa studenou španielskou polievkou, ktorú si zamilujete.

15. júla 2021

Čím je vonku teplejšie, tým viac sa nám žiadajú ľahké a čerstvé jedlá, ktoré nám pomáhajú lepšie sa vyrovnať s horúčavami. V Španielsku majú takýto skvelý recept.

Keďže Španielsko je veľké, vznikli tu rôzne variácie gazpacha. My sa však naučíme tradičné a obľúbené gazpacho, ktoré sa pripravuje z paradajok, papriky, uhorky, cibule, cesnaku, oleja a octu – ingrediencie, ktoré cez leto získate jednoducho a lacno. Na prípravu budete potrebovať aj mixér.

A tu je zopár tipov predtým, než začneme, aby gazpacho bolo čo najchutnejšie:

  • lepšie je použiť dobre zrelé „mäsité“ paradajky.
  • niektorí pridávajú na zahustenie chlieb alebo strúhanku, ale ak máte dobrý mixér, nie je to potrebné, pretože gazpacho bude mať dobrú konzistenciu.
  • ak je váš mixér naozaj výkonný, môžete pridať aj zopár kociek ľadu a servírovať gazpacho naozaj osviežujúce.
  • hotové gazpacho niektorí zvyknú precediť cez sitko, aby bolo jemnejšie. Nie je to však potrebné. Ušetríte čas a možno vám to nakoniec bude neprecedené a hustejšie aj viac chutiť.
  • niekedy sa chute výborne spoja, ak nakrájanú zeleninu zamiešate s olejom a soľou a necháte v miske odstáť v chladničke.
Vyskúšajte, či vám bude chutiť hustejšie, alebo precedené cez sitko. Foto: Shutterstock

Užite si s týmto receptom šťastné leto! Studená polievka vám dodá kopec vitamínov, minerálov, hydratuje a osvieži vás.

Suroviny pre 4 osoby:

  • 1 kg zrelých paradajok „mäsitej“ odrody
  • 70 g uhorky
  • 50 g zelenej papriky
  • 40 g čerstvej cibuľky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 50 g olivového oleja
  • 30 g octu z bieleho vína
  • 350 ml studenej vody
  • štipka soli

Príprava

  1. Umyjeme zeleninu.
  2. Z paradajok vykrojíme tú zelenú tvrdšiu časť pri stonke, nakrájame ich na štvrťky a dáme ich do mixéra spolu s paprikou.
  3. Uhorku ošúpeme, nakrájame a pridáme aj cibuľu a cesnak.
  4. Nakoniec pridáme olej, ocot, soľ a vodu a mixujeme na maximálnom výkone. (Ak máte naozaj výkonný mixér, môžete časť vody zameniť za ľad a podávať ihneď).
  5. Gazpacho servírujeme studené s nadrobno nakrájanou paprikou a cibuľkou, cherry paradajkami a s plátkom uhorky.
Zeleninu nakrájame a rozmixujeme. Viete, koľko tam je vitamínov? Foto: Shutterstock
Vaše reakcie
Zavrieť reklamu