V lete na bikoch, v zime na lyžiach. Štiavnické vrchy a tajchy sú neodolateľné.

Salamandra Resort v srdci Štiavnických vrchov je v zime lyžiarskym strediskom, no v lete sa mení na ideálnu lokalitu na cykloturistiku.

Do Štiavnických vrchov sme sa vybrali v trojici Michael Kolář, Lukáš Učeň a ja, opäť v úlohe fotografa. V Hodruši – Hámroch sme sa ubytovali v Hoteli Salamandra s výhľadom na Horné Hodrušské jazero a mňa potešila ešte jedna drobnosť – ekologické toaletné potreby v kúpeľni. Chceli sme si užiť čo najviac jazdenia, preto som narýchlo trasu, ktorá obsahovala cross-country, pauzu v Banskej Štiavnici i zjazd po traile na záver.

Cyklistika v Štiavnických vrchoch. Foto: Martin Sarvaš

Cyklotrasy hneď za hotelom

Hneď za hotelom sa začína cyklotrasa, ktorá vedie po žltej značke až do sedla Červená studňa. Na úvodných troch kilometroch sme nastúpali 200 metrov, takže sme sa hneď na začiatku poriadne zapotili.

Cyklotrasy začínajú hneď za hotelom.

Od Červenej studne vedie ďalej po hrebeni, no my sme sa na rázcestí rozhodli, že zídeme na občerstvenie do Banskej Štiavnice. Na bicykloch sme pokračovali výšľapom cez Štiavnicu a po asfaltke skratkou popri vodnej nádrži Klinger až do dedinky Horná Roveň, v ktorej sme odbočili späť na hrebeň.

Foto: Martin Sarvaš
Foto: Martin Sarvaš

Pred zjazdom k hotelu sme si zašli po červenej do sedla Pleso, následne sme sa napojili na zelenú, ktorá obchádza Ostrý vrch a vracia sa naspäť nad Hodrušu.

Foto: Martin Sarvaš
Foto: Martin Sarvaš

Celá táto obchádzka je krásna trasa, vedie po hrebeni, takže pri šliapaní sa veľmi nenarobíte a keďže sa už pomaly stmievalo, sprevádzali nás výhľady na Štiavnické vrchy pri západe slnka.

Jazdu sme zakončili už takmer za tmy zjazdom po traile Helligon, ktorý vychádza priamo pri hoteli Salamadra.

Rýchla lanovka a zábava na Helligone

Hneď vedľa hotela Salamandra je kopec, ktorý v zime funguje ako lyžiarske stredisko.

V lete lanovka premáva od štvrtka do nedele a je k dispozícii pre bikerov a turistov.

Flow trail Helligon
Flow trail Helligon

Celodenné lístky sme si vybavili na recepcii. Už pri prvej jazde lanovkou sme boli celkom užasnutí z toho, ako rýchlo ide. Bicykle visia na lanovke za sedlovku, takže sa treba uistiť, že ju máte dostatočne dotiahnutú v ráme, aby sa náhodou nestalo, že vám bicykel po ceste vypadne.

Flow trail Helligon pri hoteli Salamandra
Flow trail Helligon pri hoteli Salamandra. Foto: Martin Sarvaš

Lanovka sa končí medzi vrchmi Tanád a Malý Tanád. Na kopci je k dispozícii trať Helligon. Ide o veľmi príjemný flowtrail, plný dobre vyšejpovaných odklopených zákrut, veľkých i malých, je na ňom aj zopár vĺn, na ktorých sa dá čo-to poskákať. Helligon trail je vhodný aj pre úplných začiatočníkov, ktorí si na ňom môžu veľmi dobre vycibriť základné technické zručnosti a najmä správnu techniku jazdenia cez zákruty.

Flow trail Helligon pri hoteli Salamandra
Flow trail Helligon pri hoteli Salamandra. Foto: Martin Sarvaš

Na 1,4 km dlhom traile s prevýšením 184 metrov sa nenachádzajú žiadne záludnosti či náročné technické pasáže. Pre skúsenejších jazdcov a milovníkov endura môže byť Helligon ľahký, avšak keď to poriadne pustíte dole trailom, dá sa na ňom vyblázniť. Trvá približne tri minúty. Nie je to síce veľa, ale na rýchlej lanovke sme si dali adekvátny oddych pred ďalšou jazdou. Otočili sme zopár jázd, nafotili a išli sme na neskorý obed.

Flow trail Helligon pri hoteli Salamandra. Foto: Martin Sarvaš
Flow trail Helligon pri hoteli Salamandra. Foto: Martin Sarvaš

Osvieženie v tajchu

Po ceste späť sme sa zastavili pri vodnej nádrži Klinger, v ktorej sa už kúpali ľudia. Vyšliapali sme aj na Malý Tanád, z ktorého je krásny výhľad na všetky strany. Pred zotmením sme si dali ešte niekoľko jázd na Helligone, skončili sme tesne pred šiestou a aj keď lanovka ešte ťahala, odolali sme, pretože posledná jazda sa jednoducho nedáva.

Osvieženie v tajchu Klinger. Foto: Martin Sarvaš

Po polhodinovom oddychu na pumptracku, ktorý je hneď vedľa hotela Salamandra, sme unavení zapíjali príjemní deň na terase, keď nás oslovili animátori z hotela, či sa nechceme zapojiť do vedomostného kvízu. Výsledok vám radšej opisovať nebudem… Potom nasledovala sprcha, na večeru švédske stoly a wellness. Vypotili sme sa v saune, ochladili a v relaxačnej miestnosti ležali už celí zničení.

Tajch Klinger. Foto: Martin Sarvaš
Tajch Klinger. Foto: Martin Sarvaš

Za dva dni sme toho nabicyklovali síce veľa, ale ani zďaleka sme nevyčerpali všetky možnosti regiónu či služby Resortu Salamandra. Pred hotelom je Hodrušský tajch s čistou vodou a peknou kamenistou plážou. Okrem kúpania môžete využiť ponuku hotela na aquazorbing, člnkovanie či paddleboarding.

Cyklistika v Štiavnických vrchoch. Foto: Martin Sarvaš
Cyklistika v Štiavnických vrchoch. Foto: Martin Sarvaš

Pre cyklistov sú k dispozícii požičovňa a servis bicyklov s novými bicyklami Specialized a príslušenstvom Under Armour, športtesterm Polar či doplnkami a športovou výživou Camelbak a GU.

Cyklistika v Štiavnických vrchoch. Foto: Martin Sarvaš

Pred hotelom je nový vonkajší bar s terasou a úplnou novinkou sú beach volejbal v Sport Centrum Salamandra aj horské káry mountaincart.

V rezorte pribudla aj krásna luxusná chata Chalet Salamandra, ktorá poskytuje ubytovanie v súkromí.

Horný Hodrušský tajch pri hoteli Salamandra. Foto: Martin Sarvaš
Horný Hodrušský tajch pri hoteli Salamandra. Foto: Martin Sarvaš

Všetky dôležité informácie o službách Salamandra resort nájdete na webe www.salamandra.sk, informácie o ubytovaní v Chalet Salamandra na webe www.salamandra.sk/chalet.

Salamandra resort. Foto: Martin Sarvaš

Zaujímavosti v okolí

Štiavnické vrchy boli významným baníckym regiónom, v ktorom sa ťažili vzácne kovy. Baňa Starovšechsvätých v Hodruši bola „pokladnicou“ Rakúsko-Uhorska a nachádza na zozname UNESCO.

V dedinke Vyhne sa nachádza Sladovňa, v ktorej mnísi varili pivo už v roku 1473. Keď mnísi založili pivovar, nemohli tušiť, že ich odkaz pretrvá vyše 540 rokov. Na začiatku ocenili najmä kvalitu vody Štiavnických vrchov.

V Banskej Štiavnici, v miestnej časti Kysihýbel sa nachádza podzemný kameňolom zaradený do zoznamu pamiatok UNESCO. Vydobytý podzemný priestor má dĺžku 50 metrov, na jeho konci je malé jazierko.

Text a foto: Martin Sarvaš

1/1
Zavrieť reklamu