Jazdu na koni si užijú deti aj dospelí. Zajazdite si napríklad na Muránskej planine alebo na Horehroní

Čas strávený v konskom sedle je prínosný pre telo aj psychiku. Poradíme vám, kde si jazdu na koni môžete vyskúšať a aké zaujímavé výlety môžete absolvovať, aj keď ste len začiatočníci.

Jazda na koni je vhodným koníčkom pre deti i dospelých. Na rozdiel od viacerých iných športov do sedla môžete vysadnúť bez toho, aby ste boli špeciálne vyšportovaní či zdatní. Stačí vám chuť a odhodlanie.

Okrem benefitu v podobe pobytu na čerstvom vzduchu je čas strávený v sedle prospešný aj pre pohybový aparát. Jazdenie pomáha s mobilitou kĺbov a vylepšuje držanie tela, najmä trupu a takzvaného jadra tela. Navyše, zlepšuje koordináciu, postreh a pôsobí ako prevencia proti svalovým kŕčom. Ak teda máte sedavé zamestnanie, je to pre vás priam ideálna aktivita.

Jazdu na koni si užijú deti aj dospelí. Foto: AdobeStock

Pomáhate nielen telu, ale aj mysli

V podaní profesionálnych jazdcov sa zdá byť jazda na koni jednoduchšia ako samotná chôdza, no nie je to celkom tak. Akonáhle vysadnete na konský chrbát, mali by ste sa sústrediť na správne držanie tela, uzdu a najmä vnímať koňa, ktorého súčasťou sa takmer stávate.

Aj keď to môže znieť náročne, práve vďaka intenzívnemu sústredeniu, napnutým zmyslom a rešpektu voči veľkému zvieraťu dokážete dokonale „vypnúť“. Prestanete myslieť na denné starosti a budete vnímať iba jazdu.

Upokojujúco pôsobí už samotné kolísanie v sedle. Tento rytmický pohyb je pre nás veľmi prirodzený, už bábätká v maternici sa zvyknú upokojiť pri kolísavých pohyboch, navyše vás prinúti pravidelne a zhlboka dýchať.

Na koni dokážete vypnúť. Foto: AdobeStock

Muránska planina z konského sedla

Na Slovensku je množstvo miest, kde sa dá s jazdou na koni začať – či už je to jazdecký klub, jazdecká škola alebo súkromné osoby, ktoré vlastnia kone. Stačí teda obetovať trochu času a je priam nemožné, aby ste vo svojom okolí nenašli vhodné miesto.

Ak predsa len neviete, ako začať, pomôže vám webová stránka Slovenskej jazdeckej federácie. Nájdete na nej prehľadnú mapku s miestami pre nadšených jazdcov aj s kontaktnými údajmi.

Jazdenie si nemusíte vyskúšať iba vo svojom bezprostrednom okolí. Využiť na to môžete víkendový výlet či dovolenku a jazdu spojiť s objavovaním Slovenska. Na jazdenie je ako stvorená napríklad Muránska planina, na ktorej sa chovajú typické huculské polodivoké kone. Toto plemeno je známe svojou húževnatosťou a odolnosťou, preto sa v minulosti využívalo na vozenie nákladu.

Dnes sú huculské kone skôr lákadlom pre turistov a ak sa tam vyberiete, bolo by priam hriechom nepozrieť si aspoň časť krás Muránskej planiny z konského sedla. Nemusíte sa pritom obávať, bez problémov tam nájdete možnosti výletov aj pre jazdcov začiatočníkov, vrátane detí.

Horehronie aj Tatry

Vhodným regiónom na objavovanie z konského chrbta je aj Horehronie, teda oblasť, ktorá sa rozprestiera na území okresov Banská Bystrica a Brezno. Nájdete tam množstvo fariem, ktoré sa venujú chovu koní, výcviku alebo prechádzkam po okolí, či už ste pokročilí alebo začiatočníci.

Prechádzka po okolitých lesoch a lúkach chránenej krajinnej oblasti Nízkych Tatier je bezpochyby nezabudnuteľným zážitkom. Prísť si na svoje však dokážete aj v prípade, že si na ňu netrúfate – môžete sa učiť v bezpečí fariem. Mnohé z nich chovajú aj poníky, takže si môžu zajazdiť aj vaše najmenšie ratolesti.

Po výkone treba doplniť tekutiny a minerály

Napriek tomu, že sa pri jazde na koni niekedy nezapotíte, neznamená to, že ste nepodali fyzický výkon. Naopak, už len samotným kolísaním sa zo strany na stranu (a vyvažovaním) môžete za hodinu spáliť pokojne aj niekoľko stoviek kalórií.

Aj na chrbte koňa alebo tesne po zoskočení z neho myslite na dostatočnú hydratáciu a pravidelný pitný režim. Dôležité je dopĺňať aj minerály, ktoré pri športovom výkone prirodzene strácate.

Zvoliť si môžete nealkoholické pivo, ktoré vášmu telu poskytne dostatok horčíka, selénu, draslíka a vitamínov skupiny B. Napríklad Zlatý Bažant Radler 0,0% Extra Svieži Citrón, ktorý je prvýkrát dostupný aj vo variante bez pridaného cukru. Obsahuje výlučne prírodný cukor z pridaného ovocia. Extra osviežujúci citrón rýchlo zaženie pocit smädu a je vhodnou voľbou na doplnenie pitného režimu.

FOTO: AdobeStock

1/1
Zavrieť reklamu