Krásna pleť bez vrások

22. júla 2021

Pribúdajú vám vrásky, tvoria sa strie či celulitída? Začali sa vám lámať vlasy a bolia vás kĺby? Možno vám chýba najdôležitejšia stavebná bielkovina v tele – kolagén.

Pleť odráža náš životný štýl, stravovanie aj starostlivosť, ktorú jej venujeme. Azda každá žena na svete však túži po krásnej, dokonale hladkej pleti bez známok starnutia. Kolagén je jedným z najdôležitejších proteínov, ktorý dodáva pokožke elastickosť, pružnosť a mladistvý vzhľad. Vedci v ľudskom tele identifikovali až 29 typov kolagénu. Kolagén typu I je vytvorený z aminokolagénu C a kyseliny hyalurónovej a je kľúčovou zložkou výživových doplnkov určených pre pokožku. Redukuje príznaky starnutia a dodáva pleti silu a pružnosť.

V mladom veku telo dokáže vytvoriť dostatok kolagénu, ktorý vyživuje kĺby, zlepšuje pohyblivosť svalov a bráni starnutiu kĺbových štruktúr a tkaniva. Ak ho máme v tele dostatok, pleť a tkanivá sú dokonale mladé a pružné.

Po 25. roku života však telo postupne stráca schopnosť tvoriť kolagén a po 40-ke ho už netvorí takmer vôbec.

Jeho nedostatok, ale aj prirodzený úbytok časom vedie k zhoršeniu stavu kostí, prejavuje sa oslabením svalstva, znížením pružnosti šliach a svalov a znížením trenia vo vnútri kĺbov.

Nedostatok kolagénu má za následok aj vznik prvých vrások a celulitídy.

Účinky kolagénu:

  • hydratuje intenzívne a do hĺbky zvyšuje elasticitu pokožky
  • vyhladzuje drobné vrásky spomaľuje proces starnutia pokožky
  • zosvetľuje pigmentové škvrny účinne pomáha pri liečbe celulitídy
  • je vysoko účinný proti rozšíreným cievkam a striam
  • regeneruje nechty a vlasy
  • chráni pred vznikom krvných zrazenín
  • zlepšuje hojenie pokožky pri poraneniach a popáleninách
  • obsahuje glycín dôležitý na zdravý rast svalov

Pre koho je kolagén určený?

Kolagén je bielkovina, ktorá je pre ľudské telo nevyhnutná, pretože je hlavnou zložkou spojivových tkanív. Tvorí až 30 percent všetkých telesných bielkovín a 70 percent bielkovín kože. Za pružnosť a pevnosť pleti sú zodpovedné kolagénové vlákna tvorené fibroblastmi.

Nedostatok bielkovín v ľudskom organizme vedie k starnutiu pokožky, ktoré
sa prejavuje ochabnutím pleti a vznikom vrások. Zapríčiňuje aj zmatnenie vlasov a nechtov, zhoršenie stavu kostí, oslabenie svalov, šliach a kĺbov, ktoré môžu stáť za vznikom artritídy či osteoporózy.

Okrem starostlivosti o tvár, pokožku, vlasy a nechty má kolagén význam aj pre kĺby a kolená, pretože jeho najdôležitejšou funkciou je pôsobiť ako stavebná látka šliach, väzív, kostí a pokožky. Potrebný je aj na homeostázu, teda udržanie stálosti vnútorného prostredia (ako je stála teplota, pH a koncentrácia iónov), ktorá je nevyhnutná na normálne fungovanie organizmu.

Bez vitamínu C to nepôjde

Dostatok vitamínu C, či už zo zeleniny a ovocia alebo vo forme výživových doplnkov, významne ovplyvňuje tvorbu kolagénu v ľudskom tele. Prečo je to tak?

Vitamín C zlepšuje vstrebávanie kolagénu. Foto: Shutterstock

Najdôležitejšiu úlohu vo väzivových bunkách zohrávajú „kolagénové“ gény. Vitamínu C urýchľuje “prepis” z rozhodujúcich génov, bez neho by boli oslabené a neaktívne.

Pravidelné dopĺňanie kolagénu je dôležité na zachovanie celkového zdravia, pohyblivosti, pevnosti a odolnosti kĺbových chrupaviek, ale aj pre vzhľad a kvalitu pokožky bez vrások.

Výživový doplnok Maxivita Exclusive Kolagén Forte + ponúka kombináciu aktívnych látok, ktoré spolu s kolagénom a vitamínom C pomáhajú pri tvorbe kolagénu, a tým aj štruktúry chrupaviek, väzov, šliach, kože, kostí, ďasien, zubov a krvných ciev.

Kolagén Forte

Maxivita Exclusive Kolagén Forte + obsahuje extrakt z Boswellia serrata,
ktorý pomáha udržať kĺby v dobrom stave.

Odporúčaná spotrebiteľská cena je 6,99 eur.

Maxivita Exclusive Kolagén Forte + nájdete v obchodných sieťach Tesco, Kaufland, METRO, 101 drogérie, Teta a sieti Fresh.
Viac na www.vitar.sk.

Foto: Isifa/Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu