4 tipy, ako spracovať úrodu zo záhrady

26. júla 2021

Či už ste majiteľmi úžitkovej záhradky, alebo uprednostňujete zber plodov vo voľnej prírode, iste ste si už niekedy domov doniesli viac dobrôt, než ste zvládli zjesť. Najlepším spôsobom, ako tieto poklady využiť do posledného kúsku, je zaváranie alebo rad iných možností, ako ich uchovať na zimu.

Niet pochýb, že čerstvé ovocie je najlepšie! Len tak si trhať bobule a vkladať rovno do úst, ozdobiť pohár hrsťou čučoriedok či upiecť ríbezľovú bublaninu. Možností, ako si užiť zdravé pochutiny, je ale oveľa viac.

Jemné smoothie

Moderným spôsobom konzumácie rôznych plodov sú jemné smoothie, v ktorých môžete experimentovať s kombináciami a chuťami. Nebojte sa ani spojenia ovocia a zeleniny alebo čerstvých byliniek na dochutenie. Ich servírovanie viete ozvláštniť uzatvárateľnými pohármi, napríklad od jogurtu. Zatvorené si ich môžete vziať kamkoľvek so sebou.

Čerstvé smoothies majú najviac vitamínov. Foto: Möbelix

Rovnako ako čerstvé plody môžete prebytok smoothie zamraziť alebo z neho rovno urobiť chutnú domácu zmrzlinu. Vďačnými pomocníkmi pri spracovaní úrody sú kvalitné odšťavovače a mixéry.

Tradičné zaváranie

Malinový alebo marhuľový džem vyvolá aj v januári spomienky na leto. Kľúčom k úspechu je výber kvalitného ovocia a starostlivé vyčistenie nádob – najlepšie horúcou vodou alebo alkoholom. Jedine vtedy sa môžete spoľahnúť, že sa obsah hneď nepokazí. Ak chcete byť za hviezdu, pustite sa aj v tomto prípade do odvážnych kombinácií a dochuťte zmes mätou, klinčekmi či kakaom. Pri zaváraní sa osvedčili štýlové poháre, ale úplne pokojne môžete použiť aj sklenené obaly od kupovaných potravín.

Lepšiu kvalitu, ako keď si ovocie zavaríte sami, nenájdete. Foto: Möbelix

Ak vám sladké zaváranie príde ako nuda, vrhnite sa na pikantné džemy a omáčky. Slivky, hrušky, ale aj jablká môžete spracovať podľa receptu na indické čatní s karí a ďalšími koreninami. Budú vynikajúce ako omáčka k pečenému mäsu či dip k grilovaným pochúťkam. A čo potom taká špecialita, ako je džem z čili papričiek! Ohnivý paradajkový džem si užijete najmä pri grilovaní, ale osvedčí sa aj ako nátierka.

Obľúbené sirupy

V posledných rokoch si získali veľkú obľubu poctivé domáce limonády. Nie je jednoduchšej prípravy ako z vlastného hotového sirupu. Pre tento typ osvieženia sú vhodné maliny, černice, ríbezle, ale tiež medovka, tymian či bazový kvet.

Skúšali ste už výrobu domáceho sirupu? Foto: Möbelix

Najlepšie sú sirupy pripravované za studena, pretože pri vysokých teplotách sa suroviny zbavia množstva prospešných látok. Na uchovanie sirupov sa skvele hodia sklenené fľaše s patentným uzáverom, na servírovanie zase poháre v tvare zaváracích pohárov.

Nakladanie je späť!

Pre naše babičky žiadna novinka. Trochu pozabudnutý spôsob konzervácie sa zase vracia. Aby nie, veď mliečnym kvasením vzniká veľa telu prospešných probiotických baktérií, ktoré majú blahodarné účinky na naše trávenie. Skúste teda naložiť drobné kukuričky, fazuľky, malé uhorky či ružičky karfiolu v štýle tzv. pickles. Alebo klasickú kapustu. Ak si chcete dopriať niečo exotické, naložte ju podľa kórejského receptu na kimchi. Je to doslova života-budič!

Množstvo ďalších inšpirácií na chutné recepty nájdete TU.

Zdroj: Möbelix

Vaše reakcie
Zavrieť reklamu