Ražničí s cesnakovým dresingom

11. augusta 2021

Recept na bravčové ražničí s cuketou, paprikou a vínom a k tomu so smotanovo-cesnakovým dresingom.

Suroviny:

Ražničí:

  • 600g bravčového karé v celku
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 1 PL trstinového cukru
  • 100 ml portského vína
  • čerstvý rozmarín
  • 1 cuketa
  • 3 papriky rôznych farieb
  • olivový olej
  • 1 PL masla

Cesnakový dresing:

  • 500g kyslej smotany
  • 1 štipľavá paprička
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • čerstvý koriander
  • šťava z½ citróna

Ešte budeme potrebovať:

  • 900g menších zemiakov
  • 1 lyžicu masla

Postup:

  1. Očistené mäso nakrájame na kocky. Ochutíme soľou, čiernym korením a paprikou. Pridáme cukor, 80 ml portského vína, nadrobno nasekaný rozmarín a premiešame. Prikryjeme fóliou a necháme marinovať v chladničke minimálne 4 hodiny, ideálne celú noc.
  2. Cuketu a papriku nakrájame. Osolíme, okoreníme a premiešame.
  3. Mäso a zeleninu striedavo napichujeme na špajdle. Ražničí osušíme na utierke a opekáme na rozohriatej panvici s trochou olivového oleja zo všetkých strán do zlatohneda. Na panvicu pridáme maslo a podlejeme zvyškom portského vína. Stiahneme z ohňa, prikryjeme alobalom a necháme odpočinúť.
  4. Potom pripravíme dresing. V miske zmiešame kyslú smotanu, nadrobno nasekanú štipľavú papričku zbavenú semienok a najemno nastrúhané strúčiky cesnaku. Ochutíme soľou, čiernym korením, najem­no nasekaným koriandrom a citrónovou šťavou. Premiešame a necháme odstáť v chladničke.
  5. Uvarené zemiaky prekrojíme na polovice a opečieme na rozohriatej panvici s olivovým olejom. Pridáme vetvičky rozmarínu, soľ a korenie. Na záver pridáme lyžicu masla a počkáme, kým sa rozpustí.

Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu