Zádielska tiesňava splní vaše očakávania

Takmer úplné ticho z diaľky dolaďuje iba upokojujúce zvonenie ovčieho stáda. Poobedné slnko nás príjemne hreje a my kráčame smerom dole nad Zádielskou tiesňavou.

Impozantné skaly tvoriace bránu do rokliny si všimnete už z diaľky, keď prechádzate južnou hlavnou trasou do Košíc. Národný park Slovenský kras sa tu otvára do hlbokej rokliny, ktorú vyformovala, ako inak, voda. Roklinou aj teraz preteká horský potok s priezračnou vodou. Je to veľmi osviežujúce vybrať sa sem počas horúceho letného popoludnia. Chládok v tieni medzi vysokými skalami a svieži vánok od studeného horského potoka. Aj túra sa tak dá zvládnuť celkom ľahko a stúpanie po asfaltovej ceste je iba mierne.

Zádielska tiesňava dole v údolí.
Zádielska tiesňava dole v údolí. Foto: Martina S.

Prejsť si Zádielskou tiesňavou dolu je jedna vec, ale vidieť ju zhora je vec druhá. A tieto dve veci sa dokonale dopĺňajú ako dvojitý zážitok. Preto neváhajte a na konci tiesňavy, asi po 4 kilometroch, zabočte doprava a spravte si celý okruh. Čaká vás síce strmšie stúpanie, no tie výhľady stoja zato.

Výhľady na Zádielsku tiesňavu. Foto: Martina S.
Výhľady na Zádielsku tiesňavu. Foto: Martina S.

Ak je tiesňava zdola krásna, zhora sa vám možno bude zdať ešte krajšia. Zatiaľ čo dole zurčí potok, hore je úplné ticho a pokoj. Len si na chvíľu ľahnúť do trávy a relaxovať.

Po ceste nad Zádielskou tiesňavou, kde iba z diaľky počuť príjemné zvonenie oviec. Foto: Martina S.
Nad Zádielskou roklinou. Foto: Martina S.

Celkovo má okruh Zádielskou tiesňavou 9 km a prevýšenie 550 m. Pohodovým tempom vám môže trvať asi 4 hodiny. Môžete kráčať oboma smermi a túru zvládnete aj so psom, nie sú tu žiadne rebríky ani príliš náročný terén.

Klesanie naspäť do dedinky Zádiel. Foto: Martina S.

My sme išli smerom hore cez tiesňavu a smerom dole ponad tiesňavu. Pri klesaní sme sa tešili nielen nádherným výhľadom, ale aj posledným lúčom pred západom slnka nad Slovenským krasom.

Text a foto: Martina S.

1/1
Zavrieť reklamu