Prázdniny na cestách alebo prečo dovolenkovať v maringotke?

16. augusta 2021

Posledné dva roky prajú alternatívnym spôsobom trávenia dovolenky. Maringotky či karavany sú už nejaký ten čas veľkým hitom a niektorí dokonca volia tento spôsob bývania natrvalo. V čom spočíva čaro ich príťažlivosti?

Maringotky síce neoplývajú množstvom priestoru, ale majú svoj pôvab a chýbajúce centimetre nahradí príroda naokolo. Pre niekoho, kto si zvolí tento spôsob dovolenkovania, sú to čisto ekonomické dôvody. Zaobstarať si maringotku vyjde na pár tisíc eur, ak sa do jej renovácie pustíte sami. Pri nových či moderne zariadených musíte počítať s trochu vyšším rozpočtom. Dokonca cena mimoriadnych kúskov z dielní architektov alebo samotných karavanov sa môže šplhať až k desiatkam tisícom eur.

Pre väčšinu prípadov je tento štýl trávenia dovolenky finančne úspornejší variant, vzhľadom k astronomickým sumám, za ktoré sa teraz predávajú priemerné rekreačné nehnuteľnosti. Navyše, budúce prevádzkové náklady sú v porovnaní s bežnou chatou alebo chalupou výrazne nižšie.

I na pár metroch štvorcových môžete mať všetko, čo k životu na dovolenke potrebujete. Foto: Shutterstock

Túlavé topánky

Niektorí cestovatelia skrátka nevydržia dlho na mieste. Predstava, že máte strechu nad hlavou, ktorú môžete kedykoľvek previezť o pár kilometrov ďalej, je viac než lákavá. Takže až vás miesto na rozkvitnutej lúke prestane baviť a budete mať okolie preskúmané krížom krážom na bicykli aj pešo, presuňte sa k potoku, kde vás miesto cvrčkov bude uspávať šumenie vody.

Vďaka životu na cestách zažijete najkrajšie západy slnka z rôznych kútov sveta. Foto: Möbelix

Dobrodružstvo a romantika

Maringotky máme spojené s kočovným spôsobom života a vyvolávajú v nás pocit slobody. To je adekvátna odmena za tú trochu nepohody, ktorú tu v porovnaní s plne vybavenou chalupou musíte “pretrpieť”. Navyše, dnes už ani nemusíte. Záleží len na vás, ako si svoj malý svet na kolieskach zariadite.

Šik pohovku vyrobíte ľahko. Je len na vás, či palety ponecháte v prírodnom odtieni alebo natriete farbou. Foto: Möbelix

Kreatívne sa vyhrajte

Pekne a pohodlne zariadiť veľkú usadlosť s veľkorysým rozpočtom zvládne hocikto. Ale keď máte k dispozícii 16 metrov štvorcových a pár stoviek či tisíc eur ,,vo vrecku“, to už je výzva! Použite svoju fantáziu a zručnosť. Ponúka sa tu naplno využiť aktuálny trend upcyklácie. Čo tak posteľ alebo pohovka z paliet doplnená štýlovými farebnými podsedákmi, taburety zo starých pneumatík alebo police a regály z debničiek?

Základným prvkom pôsobivého prestieranie je podložka pod taniere. Foto: Möbelix

Drobnosti a doplnky zoženiete za pár korún v bazáre alebo vymeníte vo “swapovacích” skupinách na Facebooku. Originálne kúsky, ako je mozaikový odkladací stolík, závesné kreslo alebo jutové prestieranie, si môžete vyrobiť podľa návodov, ktoré nájdete TU.

Zdroj: Möbelix

1/1
Zavrieť reklamu