6 tipov na naj cyklistiku v Dolnom Rakúsku

Dolné Rakúsko takmer každý rok aktualizuje cyklomapu naprieč celým regiónom so skvelými tipmi na výlety, atrakciami a rozmanitými cyklistickými dobrodružstvami. Vybrali sme pre vás šesť cyklotrás na leto 2021.

1 Originálna Ybbstalská cyklotrasa

Jemne pahorkatú krajinu pozdĺž Muštovej cesty s malebnými dedinkami striedajú úzke údolia, vysoké štíty a artefakty kedysi dominantného železiarskeho priemyslu. A zatiaľ čo prvé kilometre za obcou Ybbs sú rovinaté, trasa z obce Waidhofen an der Ybbs je čoraz originálnejšia.

Tip na výlet: Múzeum Piatich elementov vo Waidhofen an der Ybbs.

2 Drevené mosty na Piestingtalskej cyklotrase

Údolím Piestingtal s rozkvitnutými záhradami a prepychovými vilami prechádza 38-kilometrová cyklotrasa pozdĺž riečky Piesting. Zo stanice Sollenau pri Wiener Neustadt cez Markt Piesting a Pernitz sa dostanete až do Gutensteinu. Ocitnete sa v spoločnosti výnimočnej architektúry a divokých romantických zátok s očarujúcimi drevenými mostíkmi.

Tip na výlet: Vodopády Myrafälle v Muggendorfe, plavba na plti po jazere Myrateich, vodné ihrisko a lezecký park.

3 Cyklotrasa Thayarunde popri železnici

Kedysi ju križovali parné lokomotívy Waidhofen – Slavonice a Göpfritz-Raabs, dnes tu cyklisti dýchajú čistý vzduch. Pozdĺž Dyje objavíte idylické riečne kúpaliská a zaujímavé pamiatky. Budete prechádzať popri opevnených hradoch, historických zámkoch a starých kláštoroch. A ak si trúfnete, môžete sa vydať dlhšou trasou až do Českej republiky.

Tip na výlet: Hrad Raabs, mesto s hradbami Waidhofen an der Thaya a prírodná rezervácia Dobesberg.

4 Obľúbená Traisentalská cyklotrasa

Trasa dlhá 111 kilometrov vedie od Dunaja na Mariazell, jedno z najznámejších pútnických miest v strednej Európe. Popri opátstve Göttweig a augustínskom kláštore Chorherrenstift Herzogenburg sa dostanete do mesta St. Pölten, dajte si prestávku v jeho centre „Seenerlebnis“.

Tip na výlet: Tunelová trasa z Freilandu do Türnitzu. Eibl-Jet (celoročná sánkarská dráha) a kúpalisko.

5 Osviežujúca Dunajská cyklotrasa – EuroVelo 6

Svetové kultúrne dedičstvo Wachau-Nibelungengau-Kremstal predstavuje azda najkrajšiu časť celej cyklotrasy. Urobte si dostatočnú časovú rezervu, aby ste po ceste mohli objavovať zaujímavé pamiatky, ochutnať kulinárske dobroty a excelentné vína. Ak sa vo Wachau preveziete na druhý breh plťou, čaká na vás horská etapa k zrúcanine hradu Aggstein s výhľadom na údolie Dunaja.

Dunajská cyklotrasa pri Wietenegg. Foto: Niederosterreich werbung

Tip na výlet: Múzeum Egona Schieleho v Tulln an der Donau a Dolnorakúska krajinská galéria v Krems an der Donau.

6 Horská cyklistika vo Viedenskom lese

Rozmanitý kopcovitý Viedenský les ukrýva vyše 1 000 kilometrov trás pre horských cyklistov rôznych úrovní. K výnimočným patria novovytvorené oblasti „Viedenský les – Sever“ a v južnej časti v okolí pohoria Anninger, ktoré poskytujú hustú sieť najrôznejších terénov a smerov.

Tip na výlet: Trailové centrum Hohe Wand Wiese.

Mapa sa dá stiahnuť na www.dolne-rakusko.info.

1/1
Zavrieť reklamu