Smer tatranské horské chaty

Vysoké Tatry sú naším národným klenotom a mesiace august a september sú najvhodnejším obdobím na ich návštevu. Sneh sa už roztopil, počasie sa ustálilo a horské chaty vás privítajú s otvorenou náručou.

Tatranské chodníky preveria nielen vašu kondičku, ale aj zmysel pre orientáciu a vôľu vydržať až do cieľa. S troškou sebazaprenia vás vytúžený cieľ odmení výhľadmi na štíty, pokojom horskej doliny a pri troške šťastia aj stretnutím s kamzíkom alebo svišťom.

Aby sme vám poradili pri plánovaní, značka nealkoholického piva Birell v spolupráci s turistickým klubom Hikemates pripravila prehľad tatranských horských chát, ktoré vám občerstvením a úkrytom pred nečasom spríjemnia tatranskú túru.

Tatranské horské chaty sú ako úkryt pre horolezcov a skialpinistov – okrem Chaty pod Rysmi – otvorené celoročne. Počas letnej sezóny, ktorá trvá od 15. júna do 1. novembra, sú tatranské turistické chodníky otvorené aj pre bežných turistov.

1 Chata pri Popradskom plese a Majláthova chata

Najľahšie prístupné horské chaty v Tatrách

  • DĹŽKA TRASY 10,6 km
  • CELKOVÝ ČAS 3:07 h
  • STÚPANIE + 671 m
  • ZAČIATOK TRASY Štrbské pleso
  • Modrá a červená značka

Jedna z najnavštevovanejších a turisticky najmenej náročných túr vedie k Chate pri Popradskom plese a Majláthovej chate (1 494 m n. m.) v Mengusovskej doline. S ponukou občerstvenia a nocľahu sú chaty dobrým východiskovým bodom na turistiku. Na výstup k chate odporúčame trasu po modrej značke, ktorá vedie jednoduchým chodníkom s príjemným prevýšením a krásnymi výhľadmi do doliny zo Štrbského plesa. Okolie chaty a plesa ponúka ideálne miesto na relax pri pohľade na tatranské štíty alebo možnosť pokračovať ďalej v turistike k náročnejším cieľom.

Z Popradského plesa vedú dve veľmi obľúbené trasy, a to smerom na Kôprovský štít (2367 m n. m.) alebo na Rysy (2503 m n. m.). Obe trasy sú náročné svojou dĺžkou a stúpaním a sú vhodné pre pokročilejších turistov ako celodenná turistika.

Majlátova chata

Kratšia túra z Popradského plesa vedie do Sedla pod Ostrvou (1966 m n. m.) po červenej značke. Sedlo pod Ostrvou leží na trase Tatranskej magistrály, ktorá má približne 72 km a prepája celé Vysoké Tatry.

2 Brnčalka

Otvorená je v lete aj v zime

  • DĹŽKA TRASY 15,4 km
  • CELKOVÝ ČAS 5:35 h
  • STÚPANIE + 675 m
  • žltá značka
  • z parkoviska biela voda

Kto hľadá ľahký terén a nenáročnú turistiku vhodnú aj pre deti alebo psíka, môže navštíviť Chatu pri Zelenom plese prezývanú aj „Brnčalka“. Chata položená v nadmorskej výške 1 551 m n. m. sa považuje za jednu z najkrajších chát na Slovensku. Dolina Zeleného plesa, na ktorej konci chata leží, je krásna dolina obkolesená masívmi tatranských štítov. Dostanete sa tam jednoducho po žltej značke z parkoviska Biela voda, ale počas letnej sezóny vám odporúčame zaujímavejšiu trasu cez Veľkú Svišťovku.

Brnčalka – Chata pri Zelenom plese

Trasu si môžete spestriť ešte jednou alternatívou, a to návratom popri Bielych plesách popod Belianske Tatry. Okolie Bielych plies je bez akéhokoľvek preháňania oázou pokoja, s výhľadmi na žulové Vysoké Tatry a zároveň vápencové Belianske Tatry, ktoré svojím charakterom a vzhľadom pripomínajú obľúbené talianske Dolomity. Určite nevynechajte polhodinku pod Kopské sedlo, odkiaľ sa vám naskytne nezabudnuteľný výhľad na majestátnu Ždiarsku vidlu a Havran (2 151,5 m n. m.), najvyšší vrch Belianskych Tatier.

Pod Kopským sedlom smerom na Chatu pri Zelenom plese

Chata je obľúbenou destináciou pre horolezcov a v zime pre skialpinistov. Nocľah si  zabezpečte radšej čím skôr, chata sa totiž v lete teší naozaj obrovskému záujmu návštevníkov.

3. Téryho chata

Vydajte sa na Zbojnícku chatu cez Priečne sedlo

  • DĹŽKA TRASY 22,1 km
  • CELKOVÝ ČAS 10:12 h
  • STÚPANIE + 1 681 m
  • začiatok trasy starý smokovec

Téryho chata je najvyššie položenou celoročne otvorenou chatou na Slovensku s terasou vo výške 2 015 m n. m. Pri Téryho chate si vychutnáte pohľady na priezračné Spišské plesá. Počas túry sa dá občerstviť aj na Zamkovského alebo Rainerovej chate, ktoré sú tiež otvorené celoročne.

Téryho chata

Skúsenejším turistom odporúčame stráviť na chate noc a vyskúšať technicky náročnejší výstup cez Priečne sedlo s trasou vedúcou až k Zbojníckej chate (1 960 m n. m.). Tento prechod dvomi najkrajšími tatranskými dolinami je medzi turistami veľmi obľúbený aj napriek tomu, že sa na trase nachádza náročné miesto podobné nezaistenej ferrate.

Okolie Téryho chaty smerom do Priečneho sedla. Foto:@szarka.me, Balazs Szarka

Ak budete mať šťastie, cestou natrafíte aj na kamzíky, ktorých je v okolí Téryho chaty a cestou na Zbojnícku chatu veľmi veľa.

4. Horský hotel Sliezsky dom

Dostanete sa tam aj na bicykli

  • DĹŽKA TRASY 9,4 km
  • CELKOVÝ ČAS 3:35 h
  • STÚPANIE + 675 m
  • zelená značka
  • začiatok trasy tatranská polianka

Tento 4-hviezdičkový hotel je najvyššie položeným horským hotelom na Slovensku v nadmorskej výške 1 670 m n. m., no zároveň slúži aj ako horská chata na občerstvenie pre turistov. K Sliezskemu domu vedie upravená asfaltová cesta vhodná aj pre bicykel alebo zelená turistická značka, ktorá vedie lesom s príjemným stúpaním.  

Sliezsky dom

Od chaty vedie popri Velickom plese a Velickom vodopáde turistická trasa po zelenej až do sedla Poľský hrebeň (2200 m n. m.). Ide o časovo náročnejšiu túru s možnosťou vybehnúť aj na štít Východná Vysoká (2 429 m n. m.), ktorý sa nachádza kúsok od sedla.

5. Chata pod Rysmi

Otvorená je iba štyri mesiace v roku

  • DĹŽKA TRASY 21,1 km
  • CELKOVÝ ČAS 8:42 h
  • STÚPANIE + 1 456 m
  • červená a modrá značka
  • začiatok trasy štrbské pleso

Oplatilo sa čakať! Už od 15. júna máme opäť možnosť navštíviť najvyššie položenú horskú chatu v Tatrách. Trasa z Popradského plesa cez Žabie plesá, náročný úsek takzvaný „hang“ s reťazami, až k samotnej chate je náročná a vhodná iba pre pokročilých turistov, ktorí nemajú strach z exponovaného terénu.

Chata sa nachádza vo výške 2 250 m n. m. a je najvyššie položenou horskou chatou na Slovensku. Pre lavínové nebezpečenstvo je otvorená len v letnej sezóne – od 15. júna do 31. októbra – no už počas októbra môžete v týchto polohách očakávať prvú snehovú nádielku. Čaká na vás nezabudnuteľná atmosféra, ktorú vytvára zohratý tím chatárov, ale aj podmienky s obmedzeným prístupom k pitnej vode a elektrine. Chata pod Rysmi je známa aj pre svoju toaletu s najkrajším výhľadom, ktorú chodia obdivovať turisti z celej Európy.

Chata pod Rysmi

Chata je zásobovaná výhradne tatranskými nosičmi alebo šerpami, ktorí na chatu vyniesli všetko, čo vám tam ponúknu. Svoje sily si môžete pri jednej vynáške preskúšať aj sami. Na rázcestí nad Popradským plesom chatár necháva náklad, ktorý si môžete naložiť do batohu alebo na pripravené krosná a vyniesť na chatu. Každá vynáška je pre chatu veľkou pomocou a odmenou vám bude okrem skvelého pocitu aj chatársky čaj.

Východ slnka z vrchu Rysov

Výstup na najbližší štít Rysy (2 503 m n. m.) trvá z chaty približne 45 minút. Zvládnuť ho môžete aj s prenocovaním na chate. Nocľah na chate si rezervujte radšej čím skôr, letá zvyknú byť naozaj rušné.

Pitný režim na horách

Počas túry neuškodí Birell citrón-mäta

Počas túry je dôležité piť dostatok tekutín. Skvelou voľbou je nový nealkoholický radler od Birellu s príchuťou Citrón & Mäta, ktorý vás osvieži kombináciou šťavnatých citrónov a voňavej mäty. Navyše je bez pridaných chemických konzervantov, farbív a obohatený o vitamíny B5, B6 a C.

Nezabudnite na poistenie

Všetky trasy nájdete s detailnými popismi vo vyhľadávaní na stránke hikemates.com. Ak sa chystáte navštíviť Vysoké Tatry, určite nezabudnite na poistenie na hory. A to napríklad aj prostredníctvom členstva v turistickom klube, ktoré je platné celú sezónu, a okrem poistenia vám poskytne aj zľavu až do 50 % na nocľahy na horských chatách.

Text a foto: Hikemates

1/1
Zavrieť reklamu