Od mestských okruhov až po tatranské lúky. Akých bežeckých pretekov sa tento rok zúčastniť?

Aj vy ste počas pandémie prišli na chuť behaniu a premýšľate o tom, že svoj výkon preveríte aj závodne? Príležitostí bude tento rok viac ako dosť, a to nielen pre začiatočníkov, ale aj skúsených bežcov, ktorí hľadajú nové výzvy.

Prinášame vám niekoľko tipov na bežecké podujatia, ktoré vás prevedú mestskými uličkami aj horskými cestičkami od Košíc až po Bratislavu.

Bežíme s históriou

Devínsky hrad patrí k najstarším hradným pamiatkam na Slovensku. Zároveň však ide o štartovací bod jedného z najstarších slovenských atletických podujatí.

Národný beh Devín – Bratislava sa prvýkrát bežal v roku 1921. Foto: Shutterstock

Národný beh Devín – Bratislava sa po prvý raz konal v roku 1921. Aj keď sa veľa ročníkov pre vojnu či totalitný režim nekonalo, tento rok si pripomenie jubilejné sté výročie založenia týchto pretekov. V súčasnosti ide o podujatie s medzinárodnou účasťou, ktoré pravidelne navštevuje viac ako 6-tisíc bežcov. Pokojne naň môžete zobrať aj deti, preteky sú vhodné pre vekové kategórie od 10 rokov.

Národný beh Devín – Bratislava

Dátum: 24. 10. 2021
Trasa: Devín – Bratislava (Rázusovo nábrežie), 11,625 km

Medzinárodný maratón mieru sa beží aj cez historické centrum Košíc. Foto: Shutterstock

O tom, že košický Medzinárodný maratón mieru je najstarším maratónom v Európe, ste už možno počuli. No vedeli ste, že ide o tretie najstaršie podujatie svojho druhu na svete? Pred mestom Košice, ktoré s tradíciou začalo v roku 1924, sú už len Boston a New York (Yonkerský maratón). Zaujímavosťou je, že zakladateľa podujatia Vojtecha Bukovského inšpirovali letné olympijské hry, ktoré v tom čase hostil Paríž. Košický maratón sa už tradične koná prvú októbrovú nedeľu a jeho súčasťou je aj množstvo sprievodných podujatí.

Medzinárodný maratón mieru

Dátum: 3. 10. 2021
Trasa: mestský okruh, 42,195 km

Spoznajte Slovensko

Ak sa o víťazstvo na pretekoch dokážete podeliť, najväčší štafetový beh na Slovensku Od Tatier k Dunaju je pre vás to pravé. Bežeckému podujatiu by celkom pokojne pristal aj prívlastok vyhliadkové.

Aj keď trasa vedie zväčša po asfaltových cestách 2. a 3. triedy, pretína aj lesy, územie dvoch národných parkov a centrá miest. Počas behu tak môžete obdivovať hrebene Nízkych Tatier, Veľkej Fatry, Štiavnických vrchov, no určite oceníte aj rovinaté územie Podunajskej nížiny a okolia Dunaja.

Tímy bežia nonstop dňom aj nocou, až kým nedobehnú do centra Bratislavy.

Od Tatier k Dunaju

Dátum: 14. – 15. 8. 2021
Trasa: Jasná (Demänovská dolina) – Tyršovo nábrežie (Bratislava), 346 km

Zlatý Bažant Brusnica Ríbezľa
Či už Slovensko spoznávate v behu alebo krokom, nezabúdajte na pravidelné dopĺňanie tekutín. Zahnať smäd môžete aj po Slovensky. Ideálnou voľbou je Zlatý Bažant Radler 0,0% Svieži Brusnica & Ríbezľa, ktorý ponúka jemnú kyslosť a horkosť tradičných lesných plodov v spojení s chuťou svetlého piva. Táto osviežujúca nealko kombinácia obsahuje o 30 percent menej cukru ako bežný Radler, spojenie s prírodou však rozhodne nestratíte. Nech už ste kdekoľvek.

Behom k utužovaniu rodinných vzťahov

Beh určite nie je len doménou mužov, hoci to dlhé roky platilo aj na Slovensku (napríklad na košickom maratóne sa ženy objavili po prvý raz až v roku 1980). Výhradne ženám sú venované preteky, ktoré sa každoročne konajú v Bratislave. Podujatie Dm ženský beh je však špecifické ešte z viacerých dôvodov. Samostatnú kategóriu tu majú napríklad mamy a ich dcéry, ktoré si spolu môžu odbehnúť kratšiu štvorkilometrovú trasu, a tak utužiť vzájomné puto.

Dm ženský beh

Dátum: 9. 10. 2021
Trasa: štart a cieľ Eurovea (bratislavské nábrežie), 4 km/10 km

Silvestrovský beh sa beží cez bratislavské mosty. Foto: Shutterstock

V hlavnom meste Slovenska ešte na chvíľu zostaneme. Okrem množstva iných pretekov sa tam pravidelne koná aj Silvestrovský beh cez bratislavské mosty, ktorý si posledný deň v roku môže už tradične odbehnúť celá rodina. Preteky sú totiž určené pre príležitostných aj aktívnych bežcov bez vekového rozdielu. So starým rokom sa nemusíte lúčiť len so šampanským v ruke, ale aj s teniskami na nohách.

Silvestrovský beh cez bratislavské mosty

Dátum: 31. 12. 2021
Trasa: Ekonomická univerzita v Bratislave – Most Lanfranconi, 11,517 km

Špeciality pre náročných

Ak ste vo vrcholnej forme, možno si trúfnete aj na náročnejšie preteky. Napríklad Psotkov memoriál (16. 10. 2021) vo Vysokých Tatrách venovaný známemu horolezcovi, ktorý v roku 1984 zahynul pri zostupe z Mount Everestu.

Cesta hrdinov SNP medzi Chopkom a Ďumbierom

Skúsiť to môžete aj s Cestou hrdinov SNP, aj keď v tomto prípade nejde o oficiálny beh. Čerstvou držiteľkou rekordu sa stala ultra bežkyňa Soňa Kopčoková, ktorá trasu dlhú 763 km zabehla (ale aj odkráčala) za 11 dní, 15 hodín a 30 minút.

Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu