Top kempy v Česku

20. augusta 2021

Ak sa chystáte kempovať v Čechách, choďte na istotu. Vybrali sme pre vás najlepšie kempy, ktoré sa umiestnili v súťaži Kemp roka 2019 a 2020.

Doby, keď bolo kempovanie len pre nižšie triedy, sú už dávno preč. Opäť sa vracia do módy. Návštevníci sú stále náročnejší, a tak niektoré z nich ponúkajú netradičné typy ubytovania a lákajú na nové otvorené cyklotrasy, krásy prírody i historické pamiatky.

1. Vodácký kemp Kanak – Branná

Kde: južné Čechy
Pre koho: vodáci
Ubytovanie: stan (udržiavaný trávnik), chatky, týpí, jurty

Kemping s indiánskymi teepee stanmi. Foto: Shutterstock

Poloha kempu je výhodná nielen pre vodákov, ktorí splavujú Vltavu, ale aj pre ostatných turistov. Príjemné prírodné prostredie a priateľská atmosféra.

2. Autokemp Frenštát pod Radhoštěm

Kde: Beskydy
Ubytovanie: chatky, prípojka na vodu i elektrinu pre karavany, wifi

Príroda pri Frenštáte pod Radhoštěm. Foto: Shutterstock

Celý areál je vybavený bezbariérovými prístupmi, nájdete v ňom otvorené ohniská i pergoly s krbmi na grilovanie.

3. Autocamp Sedmihorky

Kde: Český raj
Pre koho: rodiny s deťmi
Ubytovanie: luxusné chatky, mobilné domy, chatky, stany s podsadou, týpí, karavanové a stanové lúky

Hrubá Skála – Trosky, Český raj. Foto: Václav Bacovský, CzechTourism

V čistom, upravenom štvorhviezdičkovom areáli je rybník na kúpanie, detské ihrisko, klubovne i športoviská. Na recepcii vám vydajú povolenie na lov rýb a hneď za bránou na vás čaká Hruboskalské skalné mesto.

Okružný výlet po Hruboskalsku má necelých 30 kilometrov. Začína pri zrúcanine hradu Trosky, pokračuje cez Troskovice, Želejov až k Věžickému údoliu s rybníkom Věžák. Je to jedno z najkúzelnejších miest Českého raja, ktoré „vystupovalo“ v nezabudnuteľnom filme Jak poslat tatínka do polepšovny.

Po cyklotrase sa dostanete aj k zámku Hrubá Skála, pod ním sa rozprestiera tajuplné skalné mesto, známe z rozprávky Princ Bajaja, ktoré v súčasnosti slúži ako hotel.

4. Kemp Vranovská pláž

Kde: Vranovská priehrada
Ubytovanie: stan, chatky, ubytovňa, penzión, mobilné domy, prípojka na
elektrinu pre karavany

Vranovskú priehradu prezývajú aj Moravský Jadran pre teplú a čistú vodu s krásnymi prírodnými scenériami.

Kemp je rozdelený na pokojnejšiu a rušnejšiu zónu. Nájdete v ňom centrálne ohniská, lanové centrum, požičovňu elektrolodí a vodných bicyklov.

Podýjí, Vranov. Foto: Jiří Jiroušek, CzechTourism

Na území národného parku Podyjí, najmenšieho v Čechách, leží zámok Vranov nad Dyjí. Týči sa na vysokej skale rovnomenného mestečka. K zámku sa dostanete aj vyhliadkovým vláčikom, ktorý jazdí z Vranovskej priehrady. Ak sa vyberiete až do samého srdca národného parku s nespočetnými meandrami rieky Dyje, dostanete sa až na hrad Nový Hrádek, ktorý za socializmu ležal v zakázanom pásme.

5. Kemp Stará Živohošť

Kde: Slapská priehrada
Pre koho: rodiny s väčšími deťmi
Ubytovanie: hotel, chatky, wifi

Rekreačné stredisko má športové a spoločenské komplexy, veľký bazén so slanou vodou a vlastné mólo, kde si môžete zapožičať loďku alebo vodný bicykel na romantickú plavbu po Vltave. Každý piatok hrá v kempe živá hudba a v sobotu je diskotéka. Môžete si grilovať, opekať alebo požičať horské bicykle.

6. Kemp Keramika

Kde: Hracholuská priehrada
Ubytovanie: stan, chatky, hlavná budova, mobilné domy, „hobitie domčeky“

Normálny kemp pre normálnych ľudí, to je motto tohto pohodového miesta. Jeho špecialitou sú zábavné večery so živou hudbou, ktoré striktne končia o desiatej večer. Tešiť sa môžete na country, pop i rock.

7. Strieborný rybník

Kde: Královohradecký kraj
Pre koho: pre celú rodinu
Ubytovanie: rôzne typy

Safari Kemp (archív Safari Park Dvůr Králové). Foto: Simona Jiříkova

Leží uprostred krásnej prírody na pomedzí Prírodného parku rieky Orlice a Novohradeckých lesov. V blízkosti je rybník na kúpanie.

Ak si so sebou zbalíte bicykel alebo in-line korčule, môžete sa vydať po Labskej ceste. Najnovší, prevažne asfaltový úsek od Hradce Králové do Kuksu meria 26 kilometrov. Trasa vedie okolo Smiřického zámku, cez Jaroměř s pevnosťou Josefov až do kúpeľného areálu a obce Kuks nad údolím Labe. V Hradci Králové môžete prenocovať v Safari Kempe priamo v zoo. Po celý čas budete mať vstupenku do areálu zoo.

Safari Park Dvůr Králové sa delí na tri časti – klasickú pešiu časť, pešie safari a safari pre jazdy autom – Africké safari Josefa Vágnera a Levie safari.

Safari Kemp. Foto: Simona Jiříkova

8. Chatová osada a penzión Liščí Mlýn

Kde: Frenštát pod Radhoštěm, Beskydy
Ubytovanie: chatka, izba, týpí

K dispozícii je antukový kurt, stolný tenis, ale objednať si môžete aj jazdu na koni alebo si zastrieľať na vzduchovkovej strelnici. V lete sa konajú indiánske dni s ukážkami zo života tejto kultúry, bubenícke a tanečné workshopy, šou dravých vtákov a ochutnávky indiánskej kuchyne.

Frenštátem pod Radhoštěm prechádzajú Radegastove okruhy, cyklotrasy, ktoré spájajú najatraktívnejšie miesta Radegastových Beskyd. Rozdelené sú podľa náročnosti, aby ste sa v nich rýchlo zorientovali, v regionálnych infocentrách dostanete mapu zdarma. Najnižšie položený bod cyklotrás je len 225 m n.m., najvyšší vo výške 1315 m n.m. pod Lysou horou.

Tip: kemp u Kukačků

Kde: Lipno v Horní Plané
Pre koho: cykloturisti

Lipno. Foto: Upvision

Tento kemp bol zvolený za najlepší pre cyklistov. Na bicykli okolo Lipna – 108 km – je to poriadna zaberačka, ale v okolí nájdete aj menej náročné trasy pre cyklistov všetkých generácií. Napríklad Lipenská magistrála je súčasťou 234 km dlhej Šumavskej magistrály a 61 km Schwarzenberská cesta vedie okolo vodného kanálu, ktorým sa kedysi splavovalo drevo.

Lipno je ako stvorené na cykloturistiku. Foto: Štěpán Vrzala

Viac inšpirácií na cestovanie do Česka nájdete na www.kudyznudy.cz

Foto: Štěpán Vrzala, Simona Jiříkova, Václav Bacovský, Jiří Jiroušek, CzechTourism; Upvision, Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu