Užite si výhľady na Banskú Štiavnicu, tri štiavnické tajchy a spoznajte zlato-striebornú žilu. Náučný chodník Milana Kapustu po žile Terézia.

Asi súhlasíte, že Banská Štiavnica je jedným z najkrajších miest Slovenska. Už v 3.-2. storočí pred n. l. sa tu usadili Kelti a ťažili zlato. Ťažba pokračovala a mesto v stredoveku zažívalo rozkvet.

Boli časy, keď Štiavnica bola 2. najväčším mestom na Slovensku hneď po Bratislave. Momentálne sa na území mestskej pamiatkovej rezervácie nachádza až 360 pamiatok.

Príroda okolo Štiavnice má však rovnaké čaro. Lesy ponúkajú horské prostredie, lúky sú posiate bylinkami a kvetmi a môžete si vyberať, kde sa okúpete. Tajchov v okolí je až 24.

Keďže nám hlásili prehánky, medzi búrkami sme nemali veľa času. Vybrali sme sa na kratšiu, no veľmi peknú túru po náučnom chodníku Milana Kapustu. Je nenáročná a zvládnete ju snáď za 2 hodiny. Trasa vedie po žile Terézia, zlato-striebornej žile, ktorá tu na mnohých miestach vystupuje až na povrch.

Túra začína a vítajú nás vysoké ihličnany. Foto: Martina S.

My sme vyrazili z dedinky Horná Roveň nad tajchom Klinger a čoskoro sme sa ocitli v lesnom prostredí medzi vysokými smrekmi. Objavil sa prvý vysoký železný plot, cez ktorý sme mohli vidieť hlboký banský lom. Zlato-strieborná žila Terézia bola v tomto regióne jednou z hlavných a najštedrejších žíl. Bola dlhá 5 km.

Ottergrund – tajch s najromantickejším výhľadom

Malý tajch Ottergrund, z ktorého je krásny výhľad. Foto: Martina S.
Ottergrund je najvyššie položený tajch. Foto: Martina S.

V strede našej trasy prichádzame k malému, no najvyššie položenému tajchu. Ottergrund je obľúbený najmä pre jeho výhľad. Banskú Štiavnicu aj s kalváriou máte ako na dlani. Tento tajch preto patrí k tým najfotogenickejším.

Výhľad z tajchu Ottergrund na Štiavnicu. Foto: Martina S.

Ako sčervenela Červená studňa

Hneď druhým najvyššie položeným tajchom je tajch Červená studňa je. V súčasnosti nemáva veľa vody, a preto sa tu neokúpete. V zime sa však môžete prísť korčuľovať. Názov tohto tajchu vraj pochádza od jednej nepríjemnej udalosti, popravy jezuitu a pedagóga Jána Katunského, ktorého krv vraj sfarbila tajch na červeno.

Výhľady po ceste späť. Foto: Martina S.

Pri Červenej studni sa otáčame a výhodou je, že nejdeme po tej istej trase, ale že chodník tvorí okruh, vlastne ide smerom naspäť o kúsok nižšie. Na konci prechádzky prichádzame ku Klingeru, jednému z najkrajších štiavnických tajchov aj na kúpanie. Je obklopený lesom, voda je krásna zelená. Je tu jeden bufet a malé workoutové ihrisko. Stihli sme to a začína pršať.

Tajch Klinger Banská Štiavnica. Foto: MS
Tajch Klinger Banská Štiavnica. Foto: Martina S.
Parkovisko za tajchom Klinger s krásnymi stromami. Foto: Martina S.

A ešte jeden tip na záver. V Štiavnici sme objavili nové vegánske bistro Lemberg. Priestory krásne, jedlo výborné.

Text a foto: Martina S.

1/1
Zavrieť reklamu