10 km – perfektá vzdialenosť? Natrénujte na preteky, aj keď ste začiatočník.

6. septembra 2021

Desať kilometrov je dostatočne veľa na to, aby ste dali zabrať svojej vytrvalosti, no zároveň to nie je tak veľa, aby bežec začiatočník zostal po tejto skúsenosti otrasený.

Desiatka si vyžaduje dostatočnú dávku kondície, prípravy aj taktického myslenia. Je kombináciou rýchlosti a vytrvalosti. S našimi radami ju zvládnete, aj keď ste v behu relatívnym nováčikom.

Trénovanie na preteky prináša mnohé benefity. Beh je vynikajúcim pohybom, ak sa usilujete schudnúť, pretože sa pri ňom zbavujete nadbytočných kilogramov, no zároveň robíte veľa aj pre svoju kondíciu. Desiatka je skvelým spôsobom, ako dosiahnuť jedno aj druhé. Pri behu sa do mozgu uvoľňujú hormóny šťastia endorfíny, takže tento druh pohybu nie je utrpením, ale potešením.

Preteky sú síce náročné (dávate pri nich zo seba predsa všetko), no tréning na desiatku môže byť aj zábava. Pomôže vám bojovať proti depresii a zvýšiť sebavedomie.

Tým, že dátum pretekov je presne daný, človek si dáva viac záležať aj na zdravom stravovaní. Vynechávanie jedál či, naopak, prejedanie vás totiž môže pripraviť o drahocenné sily, ktoré nevyhnutne potrebujete na prípravu na deň D.

Zdravé stravovanie v kombinácii s behom je pritom výborným bojovníkom proti srdcovým chorobám, cukrovke či osteoporóze.

Na desiatke je vynikajúce to, že tréning na ňu vám nezaberie všetok voľný čas tak ako príprava na maratón. Vzdialenosť desať kilometrov vás síce na jednej strane núti vytýčiť si isté ciele a tvrdo trénovať, no na strane druhej si beh môžete užívať a zostane vám popri ňom dostatok času aj na rodinu a priateľov.

Správny tréning

Naša príprava na desiatku si vyžaduje tri bežecké tréningy týždenne, tréningový plán je nastavený na desať týždňov.

Uznáte sami, že to nie je nič hrozné a nezvládnuteľné. Jeden beh absolvujte v konverzačnom tempe, jeden v strednom tempe a posledný beh nech je dlhý.

V ostatné dni môžete buď celkom oddychovať, alebo sa venovať doplnkovému aeróbnemu tréningu, akým je napríklad cyklistika, alebo si zacvičte jógu či Pilates. Všetko závisí od toho, ako sa cítite. Keď je pre vás tréning na preteky novinkou, musíte dať telu čas, aby si na záťaž zvyklo. Preto sa priveľmi neprepínajte, inak vám hrozí vyčerpanie či rovno zranenie.

Tréningový plán si rozkliknite tu:

Text: Running
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu