3 jednoduché sezónne jedlá, ktoré si určite neodoprite

9. septembra 2021

Tradičné aj netradičné a občas na ne zabudneme. Ale tieto jedlá sú výborné, chutné a najmä to posledné aj veľmi zdravé.

1 Paprika plnená syrom

Náročnosť 1 z 5 (zvládne každý)

Nie je to nič náročné, žiadne dlhé vyváranie plnenej papriky.

Paprika plnená syrom. Foto: Martina S.

Potrebujeme iba:

  • papriky
  • syr (niektorí majú radi papriku plnenú Lunexom, vyskúšali sme aj grilovací oštiepok a iné syry). Môžete použiť aj vegánsku alternatívu syru.
  • olej, soľ, čierne korenie

Odrežeme stonku papriky a zvnútra ju vyčistíme od semiačok. Naplníme syrom a dáme smažiť na panvicu. Môžeme jesť spolu s pečivom.

Paprika opečená na panvici. Foto: Martina S.

2 Lečo

Náročnosť 2 z 5 (dajte si záležať)

Spraviť praženicu alebo lečo nie je náročné, ale spraviť naozaj dobrú praženiu alebo lečo, to už asi nevie každý. Základ je nadrobno si nasekať cibuľku a krásne trpezlivo a pomaly ju osmažiť dozlatista.

Lečo.

Potrebujeme:

  • vajíčka
  • papriky
  • paradajku (nie veľa paradajok, aby sme to nemali príliš riedke, šťavnaté)
  • cibuľu
  • soľ, čierne korenie, červenú papriku (korenie), maslo a olej

Najskôr nadorbno nasekáme cibuľku. Dáme ju pomaly smažiť na maslo, prípadne môžeme skombinovať maslo a kokosový olej. Posolíme a smažíme pomaly na miernom plameni asi 5-10 minút. Potom pridáme nakrájanú papriku a opäť smažíme, kým sa nám paprika nezdá hotová. Nakoniec pridáme paradajku a vajíčka a o malú chvíľku vypneme plameň. Môžeme posypať červenou paprikou a ozdobiť petržlenovou vňaťou.

3 Čerstvá hroznová šťava

Náročnosť 1 z 5 (ale oberanie bobuliek chce štipku trpezlivosti)

Čerstvá hroznová šťava. Foto: Martina S.

Potrebujeme:

  • hrozno (vynikajúce sú aj staršie odrody a drobné bobuľky, ktoré nie sú až také ideálne na jedenie, ale na šťavu áno)
  • odšťavovač

Stačí vám naoberať si hrozno, umyť ho a obrať bobuľky. Nasypať do odšťavovača (ak máte na výber, stačí hrubé sitko). Do tejto “agua de vida” si môžete pridať čo vás napadne a čo zbadáte po ceste do záhrady: púpavové listy, žihľavu, medovku, mätu, atď.

Umyté a odstopkované bobuľky hrozna. Foto: Martina S.

Využite, že je sezóna. Táto šťava je “explózia” chuti, čerstvosti a vitamínov v ústach.

Text a foto: MS

1/1
Zavrieť reklamu