Gurmánsky chia puding s grilovanými figami a gréckym jogurtom

10. septembra 2021

Vyšpičkovaný recept na lahodný chia puding s gréckym jogurtom, pomarančovou šťavou a grilovanými figami.

Chia

Tieto drobné čierne semienka šalvie hispánskej pochádzajú zo Strednej a Južnej Ameriky a energiu si nimi vraj dopĺňali už starí Aztékovia a Mayovia. Nenechajte sa zmiasť veľkosťou týchto drobcov – semienka chia sú totiž veľmi bohaté na niektoré dôležité živiny, napríklad na vlákninu, vďaka ktorej sa cítite sýti. Porcia vážiaca 25 gramov jej obsahuje zhruba 9 gramov, pričom odporúčaná denná dávka vlákniny, ktorá je dôležitá pre zdravý tráviaci systém, je 30 gramov.

Chia okrem toho ukrývajú omega-3 mastné kyseliny známe pre svoje protizápalové účinky a pozitívny vplyv na mozog a srdce. Tieto semienka sú navyše relatívne bohaté na rastlinné bielkoviny a aminokyseliny, ktoré ocenia najmä tí z vás, ktorí sa stravujú vegetariánski a vegánski.

Chia sa vďaka kombinácii tuku, bielkovín a vlákniny trávia relatívne pomaly, energia z nich sa teda uvoľňuje postupne, čím sa udržiava stabilná hladina krvného cukru. Sú dobrým zdrojom minerálov – vápnika a magnézia – a stopových prvkov, napríklad mangánu, ktorý pomáha pri tvorbe enzýmov.

Suroviny:

• 400 ml odšťavenej pomarančovej šťavy
• 60 g chia semienok
• 80 g medu
• kôra z 2 pomarančov
• 400 g gréckeho jogurtu
• 250 g mascarpone
• 12 fíg

Kuchynské náradie:

odšťavovač na citrusy, strúhadlo na kôru, metličku, 6 sklenených pohárov, grilovacie kliešte, gril

Chia puding. Foto: Shutterstock

Postup:

Do pomarančovej šťavy primiešame chia semienka, 20 g medu a kôru z 1 pomaranča. Necháme aspoň 2 hodiny v chládku napučať. V druhej miske pomocou metličky dôkladne zmiešame jogurt s mascarpone, 60 g medu a kôrou z 1 pomaranča.

Polovicu umytých fíg nakrájame na tenké plátky a ozdobne poukladáme na steny pohára. Zvyšné figy rozpolíme a grilujeme na rozohriatom grile reznou stranou nadol. Na dno pohára nalejeme vrstvu chia pudingu. Potom pridáme vrstvu jogurtového krému a ukončíme vrstvou chia pudingu. Ugrilované figy prekrojíme na polovicu a uložíme navrch
dezertu.

Zdroj: Running
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu