5 bodov, ako sa zbaliť na dlhú cestu na bicykli. Pripravte si bicykel na bikepacking dobrodružstvo.

Horské biky sa veľmi nekamarátia s nosičmi na batožinu, preto vám prinášame pár praktických tipov, ako odviezť svoju výbavu bez nich.

Ak vám termín “bikepacking” zatiaľ veľa nehovorí, prečítajte si náš článok Bikepacking – synonymum pre dobrodružstvo.

1 Alternatívne riadidlá

Riadidlá na bikepacking bývajú zväčša zahnuté ako na cestnom bicykli, vďaka čomu sú komfortnejšie, pretože môžete meniť pozíciu rúk, čo je pohodlnejšie na dlhé dni strávené v sedle bicykla. Široké rovné riadidlá ako na horskom bicykli sú zase stabilnejšie najmä pre menej skúsených cyklistov.

2 Sedlové tašky

Táto veľká oválna taška by mala byť bezpečne upevnená a mala by držať pomerne pevne. Zvýšenú pozornosť by ste mali venovať výberu veľkosti na celoodpružený bike, aby sa vám zadné koleso nešúchalo o tašku.

3 Rámová taška

Bola by škoda nevyužiť priestor, ktorý ponúka vnútorný rámový trojuholník bicykla. Väčšinou sa vyrábajú v rôznej veľkosti na zaplnenie polovice priestoru v ráme, môžete si však nechať spraviť tašku na mieru, ktorá vyplní celý trojuholník biku (samozrejme, ak tam nemáte tlmič).

Dlhšiu cestu na bicykli si treba trochu premyslieť. Foto: Shutterstock

4 Fľaše sú základ

Pri balení nepodceňujte pitný režim. Najmä na viacdňové putovanie hľadajte bike, ktorý vám umožní vziať čo najväčší počet fľašiek. Fľaša na spodnej strane rámovej rúrky či na nohách pevnej prednej vidlice vám príde vhod obzvlášť v prípade veľkej rámovej tašky.

5 Oválna taška

Oválna taška na riadidlá, tzv. roll, sa často používa na prevoz karimatky a spacáku. Zhora má ešte malé priečinky na mapu alebo iné drobnosti, ktoré chcete mať poruke.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu