Kam s našimi milovanými knihami? 3 tipy, ako si zariadiť domácu knižnicu

13. septembra 2021

Je len na vás, či si zaobstaráte špeciálny úložný priestor, alebo knihy podľa aktuálnych trendov zakomponujete do ostatného nábytku, ako sú vitríny, regály či police.


Súčasný interiérový dizajn pracuje s knihami ako s osobitým prvkom priestoru a kombinuje ich s ostatnými doplnkami či dekoráciami. Najčastejšie sú to klasické vázy, svietniky, sošky či stolové hodiny. Nie je tak výnimkou, že ich môžete vidieť na parapete pri okne, na doske komody, v poličke konferenčného stolíka či len tak položené na stoličke v chodbe.

Páči sa vám takáto knižnica? Foto: Möbelix

Tradične

Ak ste milovníkom kníh a vlastníte desiatky či stovky zväzkov, zrejme sa uchýlite k tradičnosti. Čím väčšia zbierka a menší byt, tým lepšie je investovať do riešení na mieru. Dokážete tak dokonale využiť priestor, ktorý je k dispozícii. Ak nemusíte premýšľať nad každým centimetrom, využite aktuálnu ponuku sektorového nábytku. Knihy môžete uložiť do policových regálov, či už pri stene, alebo do priestoru – v takom prípade poslúži ako deliaca stena v otvorenom interiéri. Ak si chcete uľahčiť upratovanie, praktickejšou voľbou budú sklenené vitríny. Pomôžu vám uchrániť knihy pred prachom. V prípade, že sa rozhodnete dať knihy na jednoduché police upevnené na stene, nezabudnite na správnu hĺbku políc ani na zarážky – knihy umiestnené nastojato udržia pekne na mieste.

Menšia knižnica. Foto: Möbelix

Moderne, minimalisticky


Ak vlastníte len pár obľúbených titulov, prípadne nemáte zase toľko miesta, pohrajte sa s knihami ako bytovými doplnkami. Zväzky, ktoré hneď tak nevezmete do ruky, pokojne uskladnite do krabíc. Tým mimoriadne obľúbeným alebo s vizuálne atraktívnymi obalmi nájdite dôstojné miesto. Môžete sa pri aranžovaní tiež pohrať napríklad s farebnosťou, prípadne knihy vložiť do vlastných obalov. Recyklujte! Skvele k tomu totiž poslúžia napríklad staré noviny alebo vlastnoručne ušité patchworkové puzdra z opotrebovaného textilu. Skrátka, fantázii sa medze nekladú, rovnako ako pri písaní príbehov.

Kreslo ku knihám patrí. Foto: Möbelix

Miesto pre seba


Aby ste si chvíľky s obľúbeným autorom užili na maximum, nezabudnite si nachystať nejaký pekný, útulný čítací kútik. Vo väčšom priestore to môže byť pohodlný ušiak a pôsobivá stojacia lampa, v tom menšom stačí, keď si vami preferovaný roh pohovky pekne vysteliete mäkkým vankúšikom a na stenu pripevníte polohovateľnou lampičku. V každom prípade nezabudnite na odkladací stolík alebo poličku, kam si odložíte hrnček s voňavým čajom či pohár vína. A teraz už sa len pekne usaďte a vydajte sa na cestu do alternatívnych svetov.

Obývačka s knižnicou. Foto: Möbelix

Zdroj a foto: Möbelix

1/1
Zavrieť reklamu