4 tipy, kam na Záhorí. Na pekný výlet nemusíte ísť ďaleko.

Príďte pozrieť novo zrekonštruovaný Habánsky mlyn do obce Sobotište, bylinkovú záhradu Holíčskom zámku, kde sa za dobrého počasia môžete člnkovať v zámockých kanáloch, prejdite sa na bicykli ku Kunovskej priehrade alebo peši z Rače cez Karpaty na hrad Pajštún.

1 Holíčsky zámok a rozhľadňa na Hrebeni

Ak ste o meste Holíč zatiaľ veľa nevedeli, asi vás prekvapí, čo všetko sa tu nachádza. Habsburgovci si dali renesančnú protitureckú hviezdicovú pevnosť prestavať na svoje reprezentačné letné sídlo a Holíčsky zámok je dnes národnou kultúrnou pamiatkou.

Príďte si oddýchnuť do bylinkovej záhrady v areáli Holíčskeho zámku.

Zámok je obkolesený vodným valom, kde sa za priaznivého počasia môžete člnkovať. Jedným z najpríjemnejších miest je nová bylinková záhrada so sadom s približne 30 druhmi rôznych byliniek, kríkmi a 81 druhmi ovocných stromov. Návštevu zámku a areálu by ste mali stihnúť ešte do konca septembra.

Na okraji mesta Holíč bola na kopci Hrebeň s výškou 230 m vybudovaná nová rozhľadňa. Nachádza sa v blízkosti jediného zachovaného veterného mlyna na Slovensku. Tento kamenný veterný mlyn patrí k holandskému typu veterných mlynov, ktorý sa na Slovensku staval koncom 19. storočia a prestalo sa tu mlieť po prvej svetovej vojne.

2 Spoznaj Habánsky mlyn v Sobotišti

Záhorie je krajom mlynov a k nim patrí aj novo zrekonštruovaný Habanský mlyn s múzeom v Sobotišti.

Habánsky mlyn v Sobotišti

Kto boli habáni?

Habáni boli príslušníci nového pacifického vierovyznania, ktorí sa z v cirkvi oddelili po reformácii, a preto boli prenasledovaní. Aby sa zachránili, utekali z Nemecka a neskôr aj z Moravy a hľadali si v Uhorsku nové útočiská, kde si zakladali habánske dvory. Tam si nažívali ako sebestačné komunity. Do Sobotišťa ich pozval zemepán František Ňáry. Tento mlyn kúpili habáni v Sobotišti v roku 1546 a následne im patril až 400 rokov, teda až do znárodnenia v minulom storočí.

K habánskemu dvoru okrem mlynu patrilo celé hospodárstvo s viacerými budovami. Časom sa však aj tak museli prispôsobovať katolicizmu alebo odchádzať do Rumunska a Ameriky. Do Sobotišťa preto sem-tam zavíta aj niekto z Kanady či USA hľadajúci svoje korene.

Expozícia habánskej keramiky v múzeu v Habánskom mlyne

Habáni sa preslávili habánskou keramikou, ktorú si v múzeu v novo zrekonštruovanom Habánskom mlyne tiež môžete pozrieť. Ten je v septembri 2021 otvorený každú sobotu o 14. a 16. hodine.

3 Túra alebo prechádzka na zrúcaninu hradu Pajštún

Zrúcanina hradu Pajštún. Foto: Shutterstock

Na hrad Pajštún ležiaci nad Stupavou v Malých Karpatoch sa dostanete z rôznych miest. Najkratšia prechádzka vedie z dediny Borinka (1,7 km). Dostanete sa sem aj zo Záhorskej Bystrice časti Marianka (cca 4km).

Ak ste skúsenejší turisti, odporúčame vám vybrať sa sem z Rače. Trasa je krásna, dlhá 11 km a vedie naprieč Malými Karpatmi.

Výhľad z Pajštúnu. Foto: Shutterstock

4 Kunovská priehrada pri Senici

Obľúbeným miestom pre rekreáciu, a to nielen pre Seničanov, je Kunovská priehrada. Keď si zaboríte nohy do piesku na pieskovej pláži, možno na chvíľku aj zabudnete, že ste na Slovensku. Cez sezónu si tu môžete požičať kajak, šlapadlo alebo si vyskúšať paddleboard. A deti sa potešia, že tu tento rok pribudla lanové dráha a ihrisko v štýle mraveniska.

Navyše, medzi Kunovom a Senicou môžete na bicykli premávať už aj v noci, pretože táto cyklotrasa je po novom osvetlená ekologickým osvetlením.

V Kunove si môžete všimnúť aj špeciálnu zásobáreň ľadu, ktorú tu kedysi využívali. Vďaka nej mohol krčmár podávať ľadom chladené pivo a nápoje aj cez leto. Keď bolo v roku 1923 cez zimu dostatok ľadu, naplnili chlapi starú ledovňu alebo „pivnicu“ vo svahu množstvom ľadu. Miestny krčmár si cez leto odtiaľ nosil ľad vo vedrách a chladil pivo a ďalšie nápoje.

Stará ledovňa v Kunove.

To sú štyri aktuálne tipy zo Záhoria. Čo oslovilo vás? Turistika na Pajštún, história regiónu či zábava pre deti?

Viac inšpirácie nájdete na: www.regionzahorie.sk

Text: MS
Foto: OOCR Záhorie, Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu