Ach, to ťažké ranné vstávanie. Čo robiť, aby som sa v zime zobúdzal plný síl a nie unavený?

21. septembra 2021

Keď je ráno tma, vstávanie sa pre mnohých premení na nočnú moru. Ponúkame vám niekoľko tipov, s ktorými sa budete budiť svieži.

Večer sa vyhýbajte káve, červenému vínu a čokoláde. Na to aby ste sa zobudili svieži, sa potrebujete poriadne vyspať. Jednou z vecí, ktorá dokáže poriadne narušiť spánok, je podráždený tráviaci trakt.

Káva, červené víno a čokoláda škodia večer viac než akékoľvek iné jedlo. Podráždia vám črevá, budete sa budiť alebo budete mať len veľmi plytký spánok, po ktorom sa nebudete cítiť oddýchnutí. Skúste preto týmto pochúťkam popoludní odolať.

Meditujte, modlite sa a zrelaxujte. Je len na vás, či uprednostňujete meditáciu, klasickú modlitbu alebo si prosto na chvíľu sadnete a budete vnímať svoj dych. Všetko sú to spôsoby, ktoré vás upokoja a umožnia vám hlboký spánok.

Nevečerajte neskoro večer. V dnešnej uponáhľanej dobe sa vraciate z práce často neskoro večer a jediné, čo stihnete, je najesť sa a rovno si ľahnúť spať. To však nie je dobrý nápad. Trávenie chvíľu trvá, ak si teda ľahnite rovno po ťažkom jedle, naruší vám to spánok.

Meditácia a relaxácia namiesto červeného vína, kávy a neskorej večere; a ráno sa vám bude vstávať oveľa ľahšie. Foto: Shutterstock

Choďte na toaletu. Hoci nemusíte mať pocit, že vám treba ísť na malú, predsa sa o to pokúste. Vaše obličky v noci totiž nespia, ale pracujú. Močový mechúr budete mať preto ráno plný. Ak sa naplní priskoro a vy budete musieť kvôli tomu v noci vstať, zbytočne si narušíte spánok.

Váš spánok významne ovplyvňuje aj to, či vám je v noci teplo alebo zima. Pokúste sa nájsť teplotu, ktorá je pre vás optimálna. To znamená, že by ste sa počas spánku nemali spotiť, ale nemali by ste ani pociťovať chlad. Nezatvárajte okná. Oxid uhličitý bude mať kadiaľ prúdiť preč a dovnútra sa cez okno dostane potrebný kyslík.

Zdroj: Running
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu