K moru? Kamennému? Cyklotrasa okolo Vyhní s nádhernými výhľadmi a ikonickými miestami

29. septembra 2021

Aj ku kamennému moru, ktoré vzniklo zemetrasením, vás zavedie nenáročná 12,5-kilometrová cyklotrasa okolo Vyhní. Tento cyklovýlet patrí k výzve HYBAJ NA BAJK, a tak ak ho absolvujete, môžete vyhrať skvelé ceny.

Štvrtý tip na výlet, ktorý objavíte na bicykli vďaka výzve HYBAJ NA BAJK v Banskobystrickom kraji, vám vybrala oblastná organizácia cestovného ruchu Región Štiavnica.

Väčšina trasa vedie po spevnenej lesnej ceste a len malá časť po lesnej ceste.

Na mape Banskobystrického kraja patrí do tohto regiónu okolie mesta Banská Štiavnica.  

Mapa cyklotrasy, klikni, ak si ju chceš pozrieť zbližša.

Stredne náročným, ale turisticky veľmi atraktívnym Pivovarským okruhom sa na bajkoch vyberieme až k moru. Že akému? No kamennému.

Vedeli ste?
Kedysi sa práve tu zem zatriasla takou silou, že ryolitové bralo Kamenná rozpukalo a rozpadlo sa na obrovské kamene a tie ako kamenná rieka „vytiekli“ do doliny.

Kamenné more pri Vyhniach

Kamenné more vo Vyhniach je na Slovensku jedinečné. Priamo pod Kamenným morom vyviera prameň s nežným menom Ladienka alebo Anjelský prameň. Ale pozor, voda je tu ostrá, studená, po celý rok má 4 °C. Je to najchladnejší prameň na Slovensku.

Príroda okolo Vyhní a Banskej Štiavnice je krásna.

Príjemná cykloturistika vedie spevnenými lesnými cestami a len malá časť lesným chodníkom.

Trasa s dĺžkou 12,5 km a jednoduchá na terén prekvapí nádhernými výhľadmi a množstvom zaujímavých a ikonických miest v okolí Vyhní.

Z cyklotrasy budete mať nádherné výhľady na prírodu okolo Vyhní.

Do vašej pozornosti dávame Kúpeľnú kaplnku, Mamut – Vyhniansky travertín, stratené staré Vyhnianske kúpele, Kamenné more nad Vyhniami či Rímskokatolícky kostol sv. Michala Archanjela.

Kúpeľná kaplnka v alpskom štýle je jediným dielom L. Hudeca na Slovensku, šikovného architekta presláveného až v samotnom Šanghaji, ktorú vytvoril ešte počas svojich študentských čias.

Prírodná pamiatka Vyhniansky travertín je vlastne vodopád, ktorý má vyše 3 m. Minerály z vody sa tu usádzajú a tak travertínová kopa stále rastie.

„Mamut” je travertínový výtvor prírody, ktorý vznikol vyzrážaním vápenitej zložky z termálnej vody po ochladení. Vápnik prerástol zvyškami listov a machom a vytvoril objekt tvarom pripomínajúci hlavu a chobot mamuta.

Na okružnú jazdu z Vyhní, priamo spred areálu Vodného raja Vyhne, sa vydáte smerom na miesto Pod Koniarom. Pivovarský okruh je síce zjazdný v obidvoch smeroch, ale ak sa chcete vyhnúť náročnému stúpaniu alebo tlačeniu bicykla, zvoľte práve tento smer.

Z Vyhní sa vydajte smerom na miesto pod Koniarom, trasa bude ľahšie zvládnuteľná.

Na dvoch kolesách vám to bude trvať asi 2 hodiny, pričom prekonáte stúpanie 419 metrov.

Prevýšenie cyklotrasy

Nasadnite na bajk, šliapnite do pedálov, užite si vyhniansku „bicyklovačku“ a vyhrajte vo výzve HYBAJ NA BAJK.

Prejdite si cyklotrasu a vyhrajte

Čo treba spraviť, aby ste sa zapojili do žrebovania o 8 + 1 cien.

  • V prvom rade sa treba vybrať na jeden z ôsmich výletov, ktoré sa rozhodli regióny Banskobystrického kraja do tejto výzvy dať.
  • Potom je potrebné, urobiť si na tomto výlete fotku. Kdekoľvek na trase. S vami či bez vás, s bicyklom či len bicykel, hoci aj cyklobus alebo smerovník na cyklotrase. Je to na vás.
  • Dôležité  je postnúť túto fotku na váš INSTAGRAM profil a označiť ju hashtagmi #hybajnabajk a #zahoramizadolami.
  • A potom už len čakať.

Žrebuje sa  každý pondelok počnúc 13. septembrom a do žrebovania sú zaradení tí, ktorí postli fotku v predchádzajúcom týždni na svoj IG profil a označili ju #hybajnabajk a #zahoramizadolami.

Na záver kampane HYBAJ NA BAJK  v Banskobystrickom kraji prebehne 2. novembra veľké žrebovanie, do ktorého budú zaradené všetky fotky s hashtagmi #hybajnabajk a #zahoramizadolami uverejnené od 6. septembra do 1. novembra 2021.

Výhľady na cyklotrase okolo Vyhní.

Ste zvedaví na ceny? Tak nech sa páči:

8 cien: Víťazov pondelkových žrebovaní čakajú darčekové balíčky plné náramne užitočných vecí: : nájdete v ňom outdoorovú fľašku, gymbag, ponožky, funkčnú športovú čelenku, alebo eko friendly pohár a iné praktické veci od krajskej a oblastných organizácií cestovného ruchu Banskobystrického kraja.

1 cena: Úplne všetci, ktorí v období od 6. septembra do 1. novembra uverejnia fotku na instagram označenú hashtagmi #hybajnabajk a #zahoramizadolami budú zaradení do žrebovania o víkendový rodinný pobyt v hoteli Zerrenpach Látky….

Tak čo, užijeme si spolu jeseň v Banskobystrickom kraji? Isto áno! Tak HYBAJ NA BAJK!

12,5 km s prevýšením 419 m zvládnete aj s rodinkou.

Kampaň HYBAJ NA BAJK je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky

1/1
Zavrieť reklamu