Návrat k behu po Covide-19

1. októbra 2021

Hoci sa poctivo celé mesiace stránite iných, často si umývate ruky, nedotýkate sa tváre a na verejnosti nosíte rúško, aj tak ste sa možno nakazili a prekonali Covid-19. Kedy sa však možno po vyliečení bezpečne vrátiť k behu?

Ak ste prekonali ochorenie Covid-19, no už sa začínate cítiť lepšie, možno vás pokúšajú myšlienky na návrat k behu. Nanešťastie, ešte celkom do detailu nepoznáme dlhodobé následky Covidu-19 na telo, predovšetkým na orgány, akými sú srdce a pľúca. Preto by mal byť návrat k vašim tréningom citlivý a pozvoľný. Aká dlhá by mala byť teda vaša pauza od behu, ak vám diagnostikovali Covid-19?

Správnu odpoveď ešte nepoznáme. Isté je však to, že postihnutý by mal počkať až do úplného zotavenia. Treba však myslieť na to, že táto choroba postihuje ľudí vo viacerých fázach – začnete sa cítiť dobre, no potom sa vám zase pohorší.

Pre istotu by ste teda mali počkať dva týždne po odznení príznakov ochorenia a až potom sa vrátiť k vašim bežným činnostiam. Keď začnete znova behať alebo posilňovať, mali by ste tak urobiť veľmi zľahka.

Počas trvania ochorenia sa nemusíte prestať hýbať úplne. Máte oddychovať, čo znamená, že sa nemáte cvičením namáhať. Pokojne však môžete kráčať a zostať mobilní.

Chorým ľuďom často hrozí tvorba krvných zrazenín, čo nehybnosť ešte zhoršuje. Ak vám diagnostikovali Covid-19 a predovšetkým v prípade, že si váš stav vyžadoval hospitalizáciu, mali by ste sa o svojom návrate k športu poradiť s lekárom.

Počkajte 2 týždne, či sa vám už neobjavia príznaky a choroba sa nevráti. Foto: Shutterstock

V závislosti od vážnosti vášho ochorenia by vám mohlo tiež padnúť vhod EKG na zistenie srdečného rytmu, krvné testy a azda aj ultrazvukové vyšetrenie srdca (echokardiografia), ktoré zisťuje štruktúru a fungovanie srdca. Nie je však pravdepodobné, že možnosť dať sa takto otestovať dostane každý.

V prípade, že ste boli pre Covid-19 napojení na pľúcnu ventiláciu len niekoľko dní, nevyhnutne nepotrebujete skontrolovať funkciu pľúc. Ak to však bolo dlhšie, je možné, že máte pľúca poškodené a pravdepodobne by vám prospelo nechať si pľúca otestovať prv, ako sa vrátite k tréningu. Odporúčame vám však s testovaním počkať minimálne tri mesiace po skončení akútneho ochorenia, pretože zotavenie je pomalé.

Ak patríte k rekreačným bežcom a priebeh ochorenia nebol vo vašom prípade veľmi vážny, pravdepodobne vám postačí počkať dva týždne po odznení jeho príznakov, po ktorých sa budete môcť pozvoľna vrátiť k trénovaniu. V prípade akýchkoľvek pochybností sa však určite poraďte so svojím lekárom. Väčšina nesymptomatických pacientov alebo pacientov so strednými príznakmi sa môže vrátiť k cvičeniu bez konzultácie s odborníkom. Ak bol však váš stav vážny, určite lekára neobíďte.

Bezpečný návrat

Urobíte dobre, keď si zo začiatku naložíte polovicu toho, čo zvyknete. Polovičný čas či intenzitu, alebo vzdialenosť. Jednoducho, vráťte sa k behaniu pozvoľna. Mali by ste pozorne sledovať, ako sa počas behu cítite. Môžete očakávať, že sa vám pobeží ťažšie, čo je po prekonaní vážneho ochorenia a dlhom odpočinku celkom prirodzené. Z týždňa na týždeň môžete intenzitu, čas aj dĺžku tréningu zvyšovať. Radíme vám, aby ste neprekračovali desaťpercentný nárast
týždenne.

Behať začnite postupne a sledujte, ako sa cítite. Foto: Shutterstock

Ako sme už spomínali, je úplne normálne, ak zo začiatku nebudete celkom vo svojej koži. Ak by vám však dochádzal dych viac, ako považujete za prijateľné, alebo by ste pociťovali diskomfort na hrudi, zájdite za svojím lekárom. Ak sú však vaše tréningy tolerovateľne náročné, dokážete ich absolvovať a časom to ide ľahšie, ste na dobrej ceste.

V prípade, že pocítite bolesť v hrudi, prípadne budete mať pocit, že strácate vedomie, okamžite zastavte a choďte sa poradiť s lekárom.

Treba sa obávať myokarditídy?

  • Myokarditída je zápalové ochorenie srdcového svalu (myokardu) v dôsledku vírusového ochorenia. To môže spôsobiť dlhodobé zjazvenie srdcového svalu, čo je zase príčinou potenciálne smrtiaceho srdcového rytmu. Tento stav môže viesť k zlyhaniu srdca, abnormálnemu srdcovému rytmu a náhlemu úmrtiu.
  • Vyzerá to tak, že v dôsledku ochorenia Covid-19 sa objavuje viac prípadov myokarditídy v porovnaní s inými respiračnými vírusmi. Menej pravdepodobne sa vyskytuje u nesymptomatických pacientov alebo pacientov so stredne vážnymi príznakmi ochorenia.
  • Dokonca aj keď ste neboli hospitalizovaní s ochorením Covid-19, mali ste však jeho príznaky, urobíte múdro, keď si
    dáte na dva týždne po ich odznení pohov od cvičenia. Potom sa môžete k nemu postupne vrátiť.

Dýchavičnosť môže byť prejavom zhoršenej kondície a rovnako s ňou súvisí aj subjektívny pocit, že je ten-ktorý tréning náročnejší, ako býval. Ak nie sú tieto pocity veľmi nepríjemné, pokojne pokračujte a kondíciu si postupne zlepšíte. Vytrvalým tréningom by ste sa mali z týždňa na týždeň cítiť lepšie. Ak to tak nie je, opäť vám radíme návštevu lekára.

Zdroj: Running
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu