Kompletný sprievodca bežkovaním: ako začať bežkovať

18. januára 2024
Bežkovanie je šport, ktorý má pomerne stabilný rytmus pohybu a je ideálny na upratanie myšlienok. Foto: Shutterstock

Beh na lyžiach patrí k najzdravším zimným aktivitám. Šetrí vaše kĺby a precvičí celé telo od hlavy až po päty. Ak si chcete navyše upratať aj v hlave, obujte si bežky!

Máte radi lyžovanie, ale predsa by ste si priali zmenu? Chcete, aby si viac zamakalo celé vaše telo? Milujete zasneženú krajinu a neviete sa nabažiť toho príjemne mrazivého vzduchu, ktorý vám preniká celým telom, keď sa vybičujete k intenzívnejšej fyzickej aktivite? Prečítajte si tento článok a dozviete sa, ako začať bežkovať!

Bežkovanie je ideálny zimný šport naozaj pre všetkých, bez ohľadu na vek a kondičku. S našou pomocou sa v ňom poľahky zorientujete a veríme, že aj vy sa do behu na lyžiach zamilujete.

V tomto článku sa dozviete:
– aký je rozdiel medzi korčuliarskou a klasickou technikou, aké sú ich výhody a nevýhody,
– o špecifikách turistického bežeckého lyžovania,
– z čoho sa skladá výstroj na bežecké lyžovanie,
– ako si vybrať bežky, viazanie, topánky a správnu dĺžku palíc,
– ako správne voskovať bežky
– a ako sa o bežky postarať na konci sezóny.

Ako začať bežkovať? Najprv si ujasnite svoje predstavy

Ešte predtým, než začnete lustrovať weby výrobcov bežkárskej výbavy a, samozrejme, ešte predtým, ako sa vyberiete na nákupy, by ste si mali zodpovedať niekoľko otázok.

Čo od bežkovania očakávate, aká je vaša kondícia, aké máte s bežkami skúsenosti, či vás viac láka behanie na upravených stopách, alebo ste dobrodružnejší typ, ktorý má radšej výlety panenskou prírodou?

Prvá vec, ktorú budete potrebovať vyriešiť, je, kde budete bežkovať, z čoho sa odvíja to, akému bežeckému štýlu sa budete venovať. Ak ste niekedy videli bežecké preteky v televízii, pravdepodobne viete, že existuje tzv. klasika a skate (korčuľovanie).

Bežkovanie sa nelimituje len na upravené stopy a trate. Dávno pred upravovaním trás a tratí človek chodil jednoducho na výlety. A tak ešte existuje veľmi obľúbené turistické bežkovanie. Výber lyží a výstroja závisí od toho, ako chcete bežkovať. Toto je zásadná otázka, v ktorej musíte mať jasno. Poďme sa teda pozrieť, čo môžete od jednotlivých štýlov očakávať, aby sa vám ľahšie rozhodovalo.

1/7
Zavrieť reklamu