Ako si vybrať ideálny snowboardový výstroj?

3. októbra 2021
Snowboarding. Foto: Shutterstock

Výstroj na snowboarding tvoria tri hlavné časti, ktorými sú doska, viazanie, topánky a zopár doplnkov. Poradíme vám, ako si ich treba vyberať.

Pri výbere snowboardu je dôležitá výška vašej postavy, vaša hmotnosť, veľkosť vášho chodidla, štýl jazdy, teda to, ako ho chcete používať, a, samozrejme, pokročilosť v jazdení. Začiatočník bez predošlých skúseností by si mal zvoliť snowboard, ktorý nie je svojimi parametrami príliš vyhradený na jedno odvetvie snowboardingu.

Na učenie je lepšie mať niečo univerzálne a po zvládnutí základov a zistení, kam sa bude snowboardová „kariéra“ uberať, sa následne rozhodnúť pre dosku špecifickú pre zvolený štýl jazdenia. Rovnako ako pri lyžiarskej výbave, aj jednotlivé súčasti snowboardovej výbavy by mali byť navzájom vyvážené.

Odporúčanie pre začitočníka

Kúpte si mäkkú dosku s flex indexom päť a menej, ktorej dĺžka je maximálne po bradu, má profil rocker a je určená na freestyle/freeride. Vyberte si viazanie s rovnakou tvrdosťou, akú má doska. Kúpte si topánky s rovnakou tvrdosťou ako doska, ideálne s tepelne tvarovateľnou vnútornou vložkou a doťahovaním BOA alebo na systém rýchlodoťahovacích šnúrok. Nezabúdajte na prilbu a okuliare s dostatočne veľkým zorníkom farebnosti zodpovedajúcim počasiu a svetelným podmienkam.

Odporúčanie pre začitočníka. Foto: Shutterstock
Odporúčanie pre začitočníka. Foto: Shutterstock

Doska

Asi hlavnou časťou výbavy, o ktorej snowboardista najviac rozmýšľa, je samotný snowboard. Pri jeho výbere si treba odpovedať hneď na niekoľko otázok, ktoré vám položí aj predajca v špecializovanej predajni. Sú nimi: Bude na snowboarde jazdiť muž, žena junior alebo dieťa? Je jazdec začiatočník, mierne pokročilý alebo pokročilý? Aká je hmotnosť a výška jazdca? Bude robiť na snowboarde oblúky, triky, jazdiť backcountry alebo sa bude preferovať kombinácia týchto druhov jazdenia?

Po týchto odpovediach sa vám zúži výber na dosky, ktoré sú dizajnované pre jazdcov podľa pohlavia a veku. Pre ženy, deti a juniorov sa vyrábajú špeciálne dosky, ktoré sa svojimi vlastnosťami prispôsobujú špecifikám každej z menovaných skupín. Je dobré to neignorovať a vybrať si skutočne správny model.


Dĺžka dosky
Dĺžka dosky sa určuje vo všeobecnosti po výšku brady, ale v prípade veľmi vysokých osôb to nemusí úplne platiť. Pri výbere sa zohľadňuje tiež hmotnosť jazdca, pretože dĺžka dosky súvisí s jej nosnosťou. Ťažší jazdec si teda vezme dlhšiu dosku ako ľahší.

Tiež platí, že na trikovú jazdu v menšej rýchlosti si vyberiete kratšiu a mäkšiu dosku, a naopak, na freeride alebo jazdu vo väčšej rýchlosti a na tvrdšom povrchu si vyberiete dlhšiu a tvrdšiu dosku.

Tvrdosť dosky
Ako sme už spomenuli, tvrdé dosky s vyšším Flex indexom sú určené na jazdu, pri ktorej pôsobia veľké sily – vysoká rýchlosť, tvrdé dopady, tvrdý sneh – a sú vhodné pre skúsených jazdcov.

Mäkké dosky sú zas vhodné na jazdu v malej rýchlosti, kde pôsobia malé sily. Sú veľmi vhodné pre začiatočníkov, pretože sa ľahko ovládajú a odpúšťajú chyby.

Šírka dosky
Na triky sa používajú širšie dosky z dôvodu vyššej stability a na freeride alebo rýchle jazdenie sa používajú užšie dosky z dôvodu lepšieh preklápania sa z hrany na hranu.

Pre jazdcov s nadmernou veľkosťou topánok sú modely označené slovom WIDE. Tieto dosky sú identické s klasickým modelom, ale sú širšie, aby snowboardistovi nezavadzali špice a päty topánok pri náklone na hranu.

Profil dosky
Existujú dva základné profily – rocker a camber. Ďalšie profily vznikajú ich kombináciou. Rocker je vhodný na triky, prašan a pre začiatočníkov Odpúšťa najmä začiatočníkom pri preklápaní dosky na hranu. Ľahko sa s ním robia základné triky. Camber je vhodný na karvingovú jazdu po hrane a pre skúsených freestylistov, ktorí majú výborne zvládnutý odraz a očakávajú dobrú pružnosť dosky.

Profil dosky. Foto: Redakcia
Profil dosky. Foto: Redakcia

Topánky

Snowboardové topánky, podobne ako viazanie, tvoria spojenie medzi jazdcom a doskou, ale sú trochu viac prepojené s jazdcom, preto je výber tých správnych veľmi dôležitý.

Tvrdosť
Do tretice si zopakujme hlavné pravidlo pri výbere – podľa tvrdosti dosky a viazania si vyberáme aj tvrdosť topánok. Je nevyhnutné, aby tvrdosť – flex index – všetkých troch základných častí výstroja bola zladená. Flex index nemusí byť úplne identický, ale nemal by sa diametrálne odlišovať napr. o hodnotu dva a viac.

Veľkosť
Určite si nekupujte topánky väčšie ako vaša noha, ale voľte veľkosť tak, aby bolo chodilo v topánke usadené pohodlne, ale presne, teda bez vôle. Dnes sú v ponuke snowboardové topánky, ktorých vnútorná vložka je tepelne formovateľná a po vytvarovaní poskytuje jazdcovi maximálny komfort pri zachovaní 100 % funkčnosti.

Snowboardové topánky. Foto: Shutterstock
Snowboardové topánky. Foto: Shutterstock

Zapínanie
Snowboardové topánky môžu mať niekoľko typov zapínania, respektíve uťahovania. Klasické šnúrky prežívajú veľký comeback najmä medzi pokročilými jazdcami. Ich výhodou je, že si ich môžete pritiahnuť a povoliť v akejkoľvek časti topánky podľa pocitu.

Tzv. speed zone system je spôsob sťahovania topánky cez dve šnúrky a koncovku s poistkou, ktorou sa zatiahnuté šnúrky fixujú.Tento systém si každá firma dizajnuje svojím spôsobom. Výhodou je rýchlosť zapínania ťahom bez uväzovania.

Treťou možnosťou je tzv. BOA systém, ktorý využíva oceľové lanko a koliesko navrchu topánky, pomocou ktorého sa lanko sťahuje a tým uťahuje nohu v topánke. Výhodou je rýchlosť obutia a vyzutia a tiež schopnosť zapnúť topánku s malou námahou veľmi pevne. Je teda ideálne pre deti a ženy.

Viazanie

Viazanie je často podceňovaná súčasť výstroja. Pritom môžete mať najlepšiu dosku, ale ak odfláknete výber viazania, zbytočne ste za ňu vyhodili peniaze. Viazanie je spojovací prvok medzi jazdcom a doskou a ovplyvňuje jej ovládanie.

Tvrdosť
Jedným z najdôležitejších kritérií pri výbere viazania je jeho tvrdosť. Podobne ako pri doskách platí, že tvrdé viazania sa používajú na jazdu, pri ktorej vznikajú veľké sily – teda vysoká rýchlosť, dopady z veľkej výšky, tvrdý povrch.

Tvrdosť viazania by mala súvisieť s tvrdosťou vybratej dosky, ktorú by ste si mali kúpiť ako prvú alebo súčasne s viazaním.

Viazanie. Foto: Shutterstock
Viazanie. Foto: Shutterstock

Veľkosť
Viazania sa vyrábajú zhruba v troch veľkostiach pre mužov, dvoch veľkostiach pre ženy a v jednej pre deti. Každá veľkosť má istý rozsah, ktorý nájdete v popise produktu, a podľa veľkosti topánok si pre seba vyberiete tú vhodnú. Na toto si treba dať pozor najmä pri kúpe použitého viazania na inzerát.

Materiál
Na výrobu snowboardového viazania sa používajú rôzne druhy tvrdených plastov, hliník a karbón. Tie zabezpečujú vlastnosti, ktoré chce výrobca konkrétnemu modelom dať.

Na viazaní je dôležité spracovanie jednotlivých detailov, na ktorých stojí ich spoľahlivosť a funkčnosť. Určite nie je na škodu vybrať si značku, ktorá má vo svojom tíme výborných svetových jazdcov, ktorí dennodenne testujú všetky modely a spolupracujú s vývojármi na ďalších vylepšeniach.

Viazanie sa skladá z mnohých častí a je veľmi náchylné na kazenie, stratu skrutiek, zlomenie hrebeňa a inýc nepríjemných vecí. Treba si preto vyberať značku, ktorá má v tomto smere výborné odporúčania a ktorá má dobre zabezpečenú aj dostupnosť náhradných dielov.

DOPLNKY

Prilby a okuliare
Prilba by mala byť pre snowboardistov povinnou výbavou. Pri jej výbere veľa závisí od spôsobu jazdenia – ak skúšate triky v parku, môžete sa spotiť do nitky, ale pri nenáročnom zosúvaní sa po upravenej zjazdovke vám môže byť naopak zima. Podľa tohto si vyberiete viac alebo menej zateplenú prilbu. Je dobré ju skúšať aj s okuliarmi, aby boli navzájom kompatibilné.

Snowboardové okuliare by mali mať naozaj veľké sklá umožňujúce dobré periférne videnie. Snowboardista má totiž počas oblúka po zadnej hrane (na pätách) veľmi obmedzený výhľad. Pri jazde v prašane alebo počas sneženia oceníte okuliare s bezrámovou konštrukciou, pretože na okuliare dopadajúci sneh ľahko skĺzne po skle bez toho, aby sa prilepil k rámu.

Snowboardové okuliare. Foto: Shutterstock
Snowboardové okuliare. Foto: Shutterstock

Chrániče
Pre začiatočníka sú najdôležitejšie chrániče zápästí, pretože práve praskliny a zlomeniny malých zápästných kostičiek sú najčastejším úrazom pri snowboardovaní. Na preplnených svahoch tiež odporúčame chránič chrbta – korytnačku.

Veľmi praktickými chráničmi pre snowboardistu, ktorý často kľačí, sú chrániče kolien, a pre toho, ktorý sedí, prípadne skúša nové triky, zase chránič kostrče a bokov – tzv. impact shorts. Chránič predkolenia používajú snowboardisti, ktorí jazdia v parku na kovových zábradliach a prekážkach – jibbing.

Doplnky. Foto: Shutterstock
Doplnky. Foto: Shutterstock

Rukavice
Snowboardové rukavice môžeme rozdeliť na palcové a prstové, pričom každé majú svoje výhody. Palcové sú o čosi teplejšie a lepšie chránia jednotlivé prsty pred vykĺbením.

Prstové sú šikovnejšie pri manipulácii s čímkoľvek, už len pri takom banálnom úkone, ako je rozopnutie zipsu na bunde. Keďže pri snowboardovaní sú ruky jazdca veľmi často v kontakte so snehom, odporúčam kvalitné rukavice s vysokou manžetou odolné proti oderom – čo oceníte pri nosení dosky a s vodoodolnou membránou, ideálne Gore-tex.

Určite treba zvážiť aj to, v akej časti zimy ich chcete používať – na jarné jazdenie vám postačia tie najtenšie, v strede zimy, keď udrú mrazy, použijete tie najteplejšie. Dobrá voľba sú aj rukavice, ktoré majú odnímateľné vnútorné vložky a tým pádom majú väčší teplotný rozsah.


Drobnosti
Z doplnkov, ktoré je dobré mať pri sebe určite, spomeniem malý skrutkovač vhodný na snowboarding, ktorý nemá hrot, ale vkladajú sa doň bity, aby vám pri páde neublížil. Tento vám pomôže operatívne prestaviť viazanie alebo dotiahnuť uvoľnenú skrutku.

Malý kúsok vosku vás zas zachráni v deň, keď začne padať čerstvý sneh a lepiť sa na vašu nenavoskovanú skĺznicu a otrávi vám každý meter zjazdovky.

Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu