Už ste sedeli v kajaku? Uvidíte prírodu z iného pohľadu. Aj keby sú telocvične zavreté, na kajak sa vždy bude dať ísť.

Jazda na tomto plavidle predstavuje fyzickú bombu pre celý organizmus a balzam na nervy.

Počas pandémie sme si všetci uvedomili, aký škrt cez rozpočet nám dokážu urobiť zatvorené fitnescentrá, kryté ihriská, bazény a jógové štúdiá. Zvykli sme si, že pohyb je pevnou súčasťou našich životov, ale zo dňa na deň zostal otvorený len svet outdoorového športu, ku ktorému sa mnoho indoorových športovcov nevedelo nijako postaviť.

Nie každý má rád beh či cyklistiku, a tak sa mnohí začali oddávať napríklad otužovaniu, kolieskovým korčuliam či crossfitovým tréningom v parku alebo lese.

Vďaka pandémii sme zistili, že si možno outdoorový pohyb užívame viac ako plné telocvične, a mnoho športovcov začalo hľadať ďalšie možnosti. K „novuobjavenej Amerike“ v tomto smere patrí aj plavba na kajaku, na ktorú sú na Slovensku – vrátane hlavného mesta – skvelé podmienky. Prečo práve tento šport?

Kajakovanie vás riadne posilní, zlepší vám kondičku aj flexibilitu, ale čo je pre mnohých možno ešte dôležitejšie, spoznáte nádherné zákutia vo vašom okolí, na ktoré ste sa doteraz pre ich nedostupnosť nedostali.

Na kajaku sa možno plaviť celoročne, ale s blížiacim sa letom sa tento šport otvára aj pre tých, ktorých doposiaľ zima a premenlivé počasie odrádzali. Nech už sú pandemické obmedzenia akékoľvek, na lekciu kajakovania jeden na jedného sa do prírody môžete vybrať prakticky kedykoľvek.

Viac energie, menej kíl

Ak budete na kajaku pádlovať pravidelne, zlepší sa vám kondička a čoskoro vás táto aktivita bude stáť oveľa menej energie ako na začiatku. Budete efektívne posilňovať svaly a postupom času aj zhadzovať kilogramy.

Telocvične kvôli pandémii boli zavreté, ale na kajak sa dá ísť vždy. Foto: Shutterstock

Mnoho ľudí sa mylne nazdáva, že na kajaku si jazdec namáha len horné končatiny. Pravda je však taká, že okrem rúk veslovanie posilňuje množstvo svalových partií na trupe vrátane svalov hrudníka, ramien a brucha. Môžete teda zabudnúť na nudné zhyby. Keď sa budete pravidelne venovať kajakovaniu, posilníte si celý trup.

Ani to však nie je všetko. Riadne kajakovanie dokáže posilniť prakticky celé telo vrátane svalov na zadku a stehnách. Keďže na manévrovanie s plavidlom potrebujete mať nad svojím telom kontrolu, musíte do otočiek či zatáčania investovať kopec sily, takže spomínané svaly sa budú posilňovať a budú časom schopné vecí, aké by ste od nich nečakali.

Zdravá srdcovocievna sústava

Všimnite si, ako počas pádlovania na kajaku bije vaše srdce. Snažte sa srdcovú frekvenciu počas plavby postupne zvyšovať. Čoskoro si všimnete, že čím rýchlejšie bude srdce biť, tým rýchlejšie sa budete kĺzať po vodnej hladine.

Ak si na kajaku dáte skutočne do tela, bude mať tento šport na vašu kardiovaskulárnu sústavu rovnako pozitívny efekt ako trebárs beh alebo bicyklovanie. S tou výhodou, že si počas neho budete užívať výhľady na brehy riek alebo jazier rovno z vody.

V zdravom tele zdravý duch

Pádlovanie na kajaku neprináša len fyzické benefity. Po emočnej stránke predstavuje čas strávený na vode pre mnohých kajakárov akýsi priestor na fyzicky aktívnu meditáciu. Jednoducho sa nechávajú niesť po prúde alebo idú v jeho protismere, vypínajú hlavu, užívajú si čerstvý vzduch a zelené výhľady.

Užijete si výhľady a prírodu z pohľadu, z akého ste ich nepoznali. Foto: Shutterstock

Milovníci zvierat a prírody často na kajak nechodia pre fyzické prínosy, ale kvôli možnosti sledovať vodné živočíchy pre zmenu z hladiny vody.

Jazda na kajaku podobne ako ďalšie druhy cvičenia redukuje stres a prináša pocit uvoľnenia, a to aj napriek fyzickému vypätiu. Pokojné, čisté vody pôsobia na ľudí, ktorí trávia väčšinu času v hlučných, preplnených prostrediach plných stresu, mimoriadne upokojujúco. Je to prosto nádherná kombinácia toho, čo dokáže ľudské telo a toho, čo dokáže príroda.

Ak si do kajaku hodíte tašku s obľúbeným nápojom spolu s malým občerstvením a „zaparkujete“ ho niekde v stojatej vode, môžete si v ňom dokonca užiť piknik.

Voda namiesto kaviarne a baru

Aj keď si otvorené podniky užívame a vážime viac ako kedykoľvek predtým, s kamarátmi či rodinou sa môžete stretávať aj na zaujímavejších miestach. Počas nenáročného výletu na kajaku si užijete krásne výhľady, zapracujete na vašej postave a počas toho sa môžete pokojne porozprávať a prebrať aj tie najchúlostivejšie témy. Na rieke či jazere vás rozhodne nebude nikto počuť.

Pár tipov pre začiatočníkov

Ak o kajakoch veľa neviete, zapíšte sa do miestneho vodáckeho klubu. O športe si toho môžete veľa načítať aj na internete a v knihách, ale lekciám naživo sa nevyrovná nič a skúsený kajakár vám techniku plavby na plavidle vysvetlí efektívnejšie ako online návody. Upozorní vás tiež na možné riziká a bezpečnostné zásady.

Ak vám nevadí zima a otužujete, môžete si tento šport užívať celoročne. Foto: Shutterstock

Predtým než sa do kajakovania pustíte, skúste si ísť najprv párkrát zaplávať, hlavne ak ste vo vode neboli celé roky. Nebojte sa ponoriť si hlavu, aby ste v prípade, že sa s vami kajak prevráti, nezačali panikáriť.

Ak vás kajakovanie nadchne, skôr ako kliknete na možnosť „kúpiť“, poraďte sa o výbere správneho kajaku s odborníkom, ideálne s inštruktorom z vodáckeho centra. Podobne ako napríklad pri tenisovej rakete či bežeckých teniskách aj tu existuje množstvo možností a neskúsený začiatočník v nich ešte nemá prehľad.

Hodinové tréningy kajakovania sa začínajú na sume 30 eur na osobu a pohybujú sa v závislosti od prostredia a intenzity lekcie. Môžete sa nahlásiť aj na dlhšie výlety.

Tak ďaleko, ako sa len človeku zachce…

Plavbu na kajakoch vám priblíži inštruktorka kajakovania Michaela Davidovičová.

Čo ťa na tomto športe zaujalo?

Nadchlo ma, ako rýchlo a jednoducho sa dokážem presúvať po vodných tokoch pomocou tohto jednoduchého plavidla. Fascinuje ma, že sa doň dá veľa zbaliť a môžem sa púšťať po riekach z rôznych miest aj na dlhé trasy. Je napríklad aj Bratislava vhodná na kajakovanie? Určite áno. Moje najobľúbenejšie miesto je zatiaľ Karloveské rameno, pláže okolo Lafranconi a časť Dunaja od Devína popod bratislavské mosty tak ďaleko, ako sa len človeku chce pádlovať.

Čo považuješ za najväčšie prínosy tohto športu?

To, že ho ako otužilec dokážem robiť celoročne, že si precvičím naozaj celé telo, že po ceste spoznám mnoho nádherných miest a ľudí a dokážem sa veľmi rýchlo presúvať, kamkoľvek potrebujem.

Pre koho je kajakovanie vhodné? Musí sa človek na prvú hodinu nejakým spôsobom pripraviť?

Kajakovanie je vhodné pre každého, kto má rád vodu a chcel by aktívne relaxovať. Na prvú hodinu sa netreba nijako špeciálne pripravovať, inštruktor začiatočníkov prevedie celým procesom.

Čo čaká na začiatočníka na prvej hodine?

Na prvej hodine sa začiatočník zoznámi s pádlom, kajakom a výstrojom. Naučí sa, ako bezpečne nasadnúť na kajak, ako sa posúvať vpred, vzad, ako loď otáčať do oboch strán. Potom tieto zručnosti trénujeme na pokojnej, bezpečnej a plytkej vode.

Existuje pri kajakovaní vekové obmedzenie?

Nie. Pádlujú deti aj dospelí v akomkoľvek veku, ak na to majú silu a chuť.

Aké plavecké schopnosti sa vyžadujú?

Ideálne je, aby každý vedel plávať, pretože vždy sa môže z kajaku prevrátiť. Inštinktívne bude vedieť, ako sa zachrániť. My kajakujeme aj v pokojných, plytkých vodách, takže ak niekto nie je plavecky veľmi zdatný, nepôjde do hlavného toku rieky.

Na koho sa majú ľudia so záujmom o kajakovanie obrátiť a čo na bežnú lekciu potrebujú?

Ľudia si môžu nájsť lodenicu vo svojom okolí s kontaktmi na inštruktorov. Na bežnú lekciu si netreba nosiť nič okrem fľašky s vodou a pre istotu náhradné oblečenie. Všetko ostatné dostanú záujemcovia v lodenici.

Michaela Davidovičová
Bratislavská inštruktorka plavby na kajaku a Metódy Wima Hofa.
Viac info na www.vodackecentrum.sk.

Text: Hana Moravčíková
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu