10 tipov, čo navštíviť v Holešoviciach. Premena industriálnej časti Prahy na obľúbenú mestskú štvrť.

5. októbra 2021

Kedysi zapáchajúca industriálna časť Prahy s desiatkami tovární a jatiek, dnes rýchlo sa rozvíjajúca štvrť so skvelou kultúrnou scénou, zelenou Stromovkou s planetáriom, Marinou na Vltave a hipsterskou Zlatou uličkou.

Holešovice v číslach:

  • Rok pripojenia k Prahe: 1884, niekoľko rokov potom, čo boli Holešovice spojené s dedinou Bubny a vytvorili tak VII. mestskú časť
  • Počet obyvateľov: cca 34 000
  • Počet vypravených vlakov z nádražia Holešovice: cca 38 000
  • Dĺžka drevenej vzducholodi Gulliver v Doxe: 42 m
  • Rozloha kráľovskej obory alebo Stromovky: 84,4 ha

Nahliadneme na týchto 10 zaujímavých miest:

Kľúč k mape:
Pamiatky: 1 Biela skala
Jedlo a pitie: 2 Berry Higgel´s Coffeehouse; 3 Holešovická Marina; 4 Pražská tržnica
Zábava: 5 Centrum súčasného umenia DOX; 6 Goja Music Hall; 7 Hvezdáreň a Planetárium; 8 Vnitroblock
Ubytovanie: 9 Penzion na Staré poště; 10 Hotel Olga; 11 Hotel Schwaiger

Vyhliadka Bíla skála

Nevedia o nej väčšinou ani sami Pražania, ale pokiaľ máte chvíľku na prechádzku, rozhodne stojí za návštevu. Nájdete ju nad nemocnicou Bulovka a uvidíte z nej na meander Vltavy so slepými ramenami. Keď sa sem vydáte, nezabudnite si zbaliť niečo dobré na piknik. Krajší výhľad pri obede by ste v Holešoviciach hľadali márne.

Vyhliadka Bílá Skála

Barry Higgel´s coffeehouse

facebook.com/BarryHiggel1704

Cappucino a coconut matcha v Barry Higgel´s kaviarni

Najlepšia káva v Prahe. Mnohí hovoria, že na ňu chodia práve sem, tak prečo si k Barrymu nezájsť napríklad na raňajky alebo na popoludňajšiu kávu s niektorým luxusne vyzerajúcim dezertom? Kaviareň pôsobí ako kúsok Londýna uprostred Prahy, je útulná a na všetkých ingredienciách si dáva skutočne záležať.

Holešovická Marina

pivovarnamarina.cz

Marinu by v Prahe 7 čakal len málokto, ale skutočne ju tu nájdete a výhľad na ňu si môžete vychutnať napríklad z terasy Pivovaru Marina. Pokiaľ vás zaujíma moderná architektúra, táto časť Holešovíc vás nadchne. Pôvodne išlo o prístav, ktorý sa za obchodnými účelmi vybudoval v tejto časti Prahy ešte koncom 19. storočia. V 90. rokoch 20. storočia však prestal slúžiť lodnej doprave a v roku 2005 boli vytrhané aj koľaje zriaďovacieho a nákladového nádražia.

Pražská tržnica

prazska-trznice.cz

Nájdete ju v historickom areáli bývalých jatiek, ktoré vystriedali stánky na najväčšom zeleninovom trhu v Prahe. Celoročne tu nakúpite v desiatkach obchodov, ochutnať môžete kopu lokálnych lahôdok a užiť si všetky možné druhy kultúrnych akcií (vrátane tých nočných).

Centrum súčasného umenia

dox.cz

Vzducholoď Gulliver v Prahe. Foto: Shutterstock

DOX je najväčšia nezávislá inštitúcia zameraná na súčasné umenie v Českej republike. Sídli v bývalej továrni a nájdete v nej výstavné priestory, multifunkčnú sálu, design shop a kníhkupectvo, Archív výtvarného umenia aj úchvatnú vzducholoď Gulliver, ktorú by ste mali zazrieť už zvonku.

Základné informácie: Za vstupenku v Doxe zaplatí dospelý 8e, študenti a seniori 4,50e.

Goja Music Hall

goja.cz

Ak ste niekedy boli na Výstavišti v Holešovicích, určite si pamätáte netradičnú konštrukciu stavby pripomínajúcu pyramídu. Budove sa kedysi skutočne hovorilo Pyramida a bola postavená pri príležitosti Všeobecnej výstavy v roku 1991. Stojí na oceľovej konštrukcii, je vysoká 40 metrov a kedysi slúžila ako veľtržný pavilón. Dnes je to moderný priestor s 864 miestami pre divákov a s niekoľkými barmi. Zájsť si sem môžete na muzikálové alebo tanečné predstavenie, ale aj na multimediálne show a módne prehliadky.

Hvezdáreň a planetárium

planetum.cz

Zaujíma vás vesmír? Potom vás nadchne program Planetária v Stromovke, ktorá poskytuje digitálne rozlíšenie 8K, prehliadku nočnej oblohy za každého počasia, relácie pre deti, koncerty a divadelné predstavenia, projekcie na kupole o priemere 23,5 m (jedna z najväčších na svete) alebo 4D stimulátory.

Vnitroblock

vnitroblock.cz

Multifunkčný priestor v Holešoviciach ktorý kombinuje kaviareň, tanečnú sálu, obchod s teniskami, kino a mnoho ďalšieho. Je považovaný za mekku všetkých hipsterov. Vyrástol z ničoho nič a kolonizoval niekoľko industriálnych budov a malú uličku, kde si môžete pochutnať na skvelých grilovaných jedlách. Vnitroblock kombinuje skvelý design s ešte lepším obsahom. Na stránke priestoru nájdete zoznam usporiadavaných akcií.

Extra tip 1: Pekáreň Slovenské delikatesy

Zvonku budovy pražskej tržnice so zeleninou si môžete kúpiť aj slovenské pečivo alebo mliečne výrobky v pekárni Slovenské delikatesy.

Extra tip 2: Vezmite si sprievodcu

Špecializovaná sprievodkyňa Lucie Novohradská sprevádza po Prahe firmy, zahraničné delegácie, cestovateľov, ale aj obyvateľov Prahy či školákov a predškolákov. Navrhne vám prehliadku na mieru, napríklad aj po Holešoviciach alebo akejkoľvek inej pražskej štvrti (lucie@objevprahu.cz).

Zdroj: Lonely Planet
Foto: Martina S.

1/1
Zavrieť reklamu