Cyklotrasa Gemerské spojky vedie kedysi nedostavanou železničnou traťou s najdlhším cyklotunelom v Európe

V piatom cyklotipe pre objavovanie regiónov Banskobystrického kraja s výzvou HYBAJ NA BAJK zavítame na Gemer.

Podľa mapy Banskobystrického kraja tvoria tento región okresy Rimavská Sobota, Rožňava a Revúca.

Mapa cyklotrasy, klikni, ak si ju chceš pozrieť zbližša

My sa spolu s vami vydáme do stredu gemerského regiónu a prebrázdime na bajku Gemerské spojky z Lubeníka do Slavošoviec.

Touto cyklotrasou prebrázdite známe Gemerské spojky.

Približne 12 km dlhá, jednosmerná trasa prechádza miestami dýchajúcimi históriou nedostavanej železničnej trate. Vedie priamo po 36 m vysokom viadukte a tiež cez Koprášsky a Slavošovský tunel.

Koprášsky cyklotunel.

Gemerské spojky je totižto názov železničnej trate, ktorá sa budovala v 40. rokoch 20. storočia. Po odstúpení južného územia Slovenska v prospech Maďarského kráľovstva v roku 1938 zostal región Gemer bez železničného spojenia so zvyškom republiky.

Nová Slovenská vláda rozhodla o vybudovaní novej železničnej trate, ktorá bude spájať odrezané trate.

Pri stavbe železničnej trate stihli vybudovať 4 tunely a niekoľko klenbových mostov.

Počas rokov 1940 – 1944 sa vybudovali 4 tunely a viacero mostových a klenbových objektov, ktoré sú lákavým cieľom mnohých návštevníkov. Unikátny projekt Gemerských spojok sa však na železničné účely nikdy nepoužil.

Bude vás sprevádzať krásna gemerská príroda.

Z vlakovej stanice v Lubeníku vás do Slavošoviec bude viesť modrá cykloturistická trasa a jej okraje lemujúce informačné tabule o živote v tomto regióne.

Z náučných tabúľ o živote na Gemeri sa presuniete do minulosti tohto očarujúceho regiónu.

Po ceste sa zastavte v Chyžnom a prezrite si Kostol Zvestovania Panne Márii, ktorý je jednou z najkomplexnejších ukážok gotického umenia. Spája v sebe architektúru 13. storočia s nástennými maľbami 14. storočia a vyrezávaným krídlovým oltárom zo začiatku 16. storočia z dielne Majstra Pavla z Levoče.

Vedeli ste, že aj v dedinke Chyžné sa nachádza drevený oltár od Majstra Pavla z Levoče?

Prechod Slavošovským tunelom, ktorý je so svojou dĺžkou 2 401m najdlhším cyklotunelom v Európe a tretím najdlhším cyklotunelom na svete, je neopakovateľným zážitkom. Miestami vám vytvorí až hororovú atmosféru plnú tmy, vlhka, chladu a nevšedného adrenalínového zážitku. Isto si na cyklovýlet zoberte čelovky.

Do Slavošovského tunela, najdlhšieho cyklotunela v Európe, si určite nezabudnite zobrať čelovku.

Na záver cyklovýletu si doplníte svoje znalosti z literatúry návštevou Rodného domu Pavla Dobšinského v Slavošovciach.

Niečo vyše hodiny vám bude stačiť, aby ste si vychutnali jedinečné miesta pre cykloturistiku na Gemeri a prekonali stúpanie 333 metrov.

Prevýšenie cyklotrasy

Ak nemáte bicykel či e-bike, môžete si ich jednoducho požičať v požičovni v Hnúšti.

Unikátne Gemerské spojky privítajú osamotených bajkerov aj hlučnejšie rodiny s deťmi na bicykloch. A všetci budú mať šancu vyhrať vo výzve HYBAJ NA BAJK.

Cyklotrasa je vhodná pre každého, zvládnu ju aj rodiny s deťmi.

Čo treba spraviť, aby ste sa zapojili do žrebovania o 8 + 1 cien.

  • V prvom rade sa treba vybrať na jeden z ôsmich výletov, ktoré sa rozhodli regióny Banskobystrického kraja do tejto výzvy dať.
  • Potom je potrebné, urobiť si na tomto výlete fotku. Kdekoľvek na trase. S vami či bez vás, s bicyklom či len bicykel, hoci aj cyklobus alebo smerovník na cyklotrase. Je to na vás.
  • Dôležité  je postnúť túto fotku na váš INSTAGRAM profil a označiť ju hashtagmi #hybajnabajk a #zahoramizadolami.

A potom už len čakať.

História nedostavanej železničnej trate, gemerská príroda a zaujímavosti po ceste si vás získajú.

Žrebuje sa  každý pondelok počnúc 13. septembrom a do žrebovania sú zaradení tí, ktorí postli fotku v predchádzajúcom týždni na svoj IG profil a označili ju #hybajnabajk a #zahoramizadolami.

Na záver kampane HYBAJ NA BAJK  v Banskobystrickom kraji prebehne 2. novembra veľké žrebovanie, do ktorého budú zaradené všetky fotky s hashtagmi #hybajnabajk a #zahoramizadolami uverejnené od 6. septembra do 1. novembra 2021.

Choďte na výlet, postnite fotku a vyhrajte skvelé ceny.

Ste zvedaví na ceny? Tak nech sa páči:

8 cien: Víťazov pondelkových žrebovaní čakajú darčekové balíčky plné náramne užitočných vecí: : nájdete v ňom outdoorovú fľašku, gymbag, ponožky, funkčnú športovú čelenku, alebo eko friendly pohár a iné praktické veci od krajskej a oblastných organizácií cestovného ruchu Banskobystrického kraja.

1 cena: Úplne všetci, ktorí v období od 6. septembra do 1. novembra uverejnia fotku na instagram označenú hashtagmi #hybajnabajk a #zahoramizadolami budú zaradení do žrebovania o víkendový rodinný pobyt v hoteli*** Zerrenpach Látky

Tak čo, užijeme si spolu jeseň v Banskobystrickom kraji? Isto áno! Tak HYBAJ NA BAJK!

Kampaň HYBAJ NA BAJK je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

1/1
Zavrieť reklamu