Na horách nemusíte stráviť iba jeden deň. Útulne vám poskytnú nocľah, na aký nezabudnete.

7. októbra 2021

Objavovanie domácich kopcov a prírody zažíva v súčasnej dobe veľký „boom“. To sa netýka iba jednodňovej turistiky, ale aj viacdňových túr, ktoré dávajú zážitkom z hôr úplne nový rozmer.

Otázkou zostáva už iba, kde počas dlhšej túry zložiť hlavu. Ale naozaj je jedinou možnosťou spanie pod širákom alebo, ako sa tomu pekne hovorí, v „ALL STAR hoteli“ pod hviezdami? Ak nechcete stráviť noc na otvorenom priestranstve, zachrániť vás môže malá chatka, takzvaná turistická útulňa. 

Útulňa je malá stavba v blízkosti značeného turistického chodníka, ktorá v prípade potreby alebo núdze poskytne pocestným turistom miesto na krátkodobý oddych, úkryt pred nečasom alebo nocľah. Veľa turistických útulní je zakreslených v mape a môžete s nimi počítať už pri plánovaní túry. Iné zostanú príjemným prekvapením alebo malou výhodou domácich lokálnych turistov.

Turistická útulňa vám môže poskytnúť strechu nad hlavou na jednu noc. Foto: Shutterstock

Útulne pre všetkých

Turistické útulne sú pre všetkých a väčšina z nich je celoročne voľne prístupných. Majú svojich správcov, ktorí dohliadajú na ich stav a užívanie. Tie najčastejšie navštevované majú dokonca aj správcu, ktorý je prítomný priamo v útulni a ponúkne vás teplým jedlom a nápojmi.

Kde sa vzali

V našich kopcoch a lesoch je roztrúsených veľmi veľa útulní, ktoré sa od seba navzájom líšia. Od jednoduchých drevených trámových stavieb, ktoré poskytnú iba strechu nad hlavou v prípade núdze, až po zariadené a vybavené chatky s pieckou, matracmi, hrncami aj sekerou, aby ste si mohli nasekať drevo na kúrenie. Mnohé z nich boli postavené iba za účelom poskytnúť núdzový záchytný bod pre turistov na diaľkových trasách. No mnohé, napríklad v pohorí Veľkej Fatry, slúžia dodnes ako salaše pre pastierov oviec a kráv, ktorí so svojimi stádami putujú cez hornaté pasienky.

Salaš vo Veľkej Fatre

Ich poloha vo väčšine prípadov nie je náhodná, práve naopak. Stavajú sa strategicky v blízkosti prameňov vody. Turistom ušetria kilá, ktoré by si inak museli nabaliť do ruksaku v podobe fliaš s vodou. Pri vyberaní polohy sa, samozrejme, prihliada aj na dĺžku trasy, na ktorej nie je dostupný žiaden prístrešok, alebo na bezpečnosť v miestach, kde hrozia víchrice či padajúce lavíny.

Čo nemáš, to nepotrebuješ

Viacdňová turistika je skvelou príležitosťou uvedomiť si, ako málo človek k životu skutočne potrebuje. S ľahším ruksakom sa oveľa pohodlnejšie kráča. Základom je spacák, karimatka, pršiplášť, zapaľovač, čelovka alebo sviečky, dostatok jedla a tekutín, zopár kúskov oblečenia na výmenu, dobré ponožky a pohodlná obuv.

Veľkým pomocníkom je napríklad novinový papier, ktorý v noci vysaje vlhkosť z topánok.

Riad potrebný na prípravu jedla je vo väčšine útulní prístupný pre všetkých. Dokonca aj základné potraviny: soľ, cukor, čajové vrecúška, vreckové polievky – pre každý prípad. Skonzumovať ich môže ktokoľvek.

Na fungovaní útulne je pekná práve ľudská solidarita a láskavosť, ktorá na horách, našťastie, ešte nevymrela. Ten, kto má navyše, môže jedlom prispieť a ten, kto má málo, ten sa môže obslúžiť.

Koliba Príslop. Foto: Hikemates

Prespatie v prírode má v sebe kus dobrodružstva, no s dobrou prípravou a plánovaním sa viete vyhnúť väčšine nepríjemností.

Do útulne je najlepšie prísť ešte za svetla, aby ste si mohli pripraviť drevo na kúrenie na celú noc. Okrem toho za svetla jednoduchšie trafíte aj k studničke, ktorá býva od nej vzdialená len zopár desiatok metrov. Aby ste sa ráno zobudili v teple, je dobré rozdeliť si na noc službu, kto bude prikladať do piecky. Veci na sušenie si môžete porozkladať na šnúry alebo klinčeky, ktoré sú vždy v okolí piecky.

Noční návštevníci

Noc v útulni sa môže niesť v znamení čistej romantiky, varenia pod nočnou oblohou a ustlania si pri praskaní ohňa v piecke. Občas sa však stáva, že vôňa jedla priláka štvornohých návštevníkov, ktoré nie sú  u všetkých v obľube. Myši a iné hlodavce v útulniach často hľadajú potravu. Ak budete počuť hrabanie alebo hryzenie, je to znamenie, aby ste si všetky veci zavesili na klince. Teda, ak sa ráno nechcete zobudiť s dierou v ruksaku.  

Salaš pod Suchým. Foto: Hikemates

Okrem štvornohých návštevníkov sa, samozrejme, môže stať, že do útulne okrem vás prídu aj ďalší pocestní turisti. Stáva sa to bežne najmä počas víkendov a letnej sezóny, lebo útulňu si, samozrejme, nemôžete zarezervovať. Vtedy platí pravidlo, že dobrých ľudí sa vždy všade veľa zmestí. Pokiaľ je to potrebné, na nocľah sa využije celý priestor útulne. Okrem postelí aj priestor na zemi, na povale alebo pred chatkou.

Aj útulňa má svoje pravidlá

Ak chcete v útulni prespať, určite si zapamätajte tieto jednoduché nepísané pravidlá. Pred odchodom je potrebné priestor po sebe upratať, pripraviť pre ďalších návštevníkov drevo v zmysle „koľko spáliš, toľko narúb“, a všetok odpad si vziať so sebou.

Koľko spáliš. toľko narúb, a všetok odpad si vezmi so sebou. Foto: Hikemates

Najkrajšie útulne v našich pohoriach

Každé z našich pohorí v sebe skrýva útulne. Tie vysokotatranské však zostávajú tajomstvom horolezcov. Na hrebeňovke Nízkych Tatier natrafíte na útulňu Ramža, ktorú čaká rekonštrukcia, a dve spravované útulne, Andrejcovú a Ďurkovú. Vo Veľkej Fatre patrí k najobľúbenejším Salaš pod Suchým alebo Mandolína. V Západných Tatrách vyniká krásna Koliba pod Pustým. A v Malej Fatre je to napríklad Konská riť pod vrchom Minčol.

Na horách nemusíte tráviť len dni, ale aj noci. Foto: Hikemates

Mapa, ktorá by zobrazovala všetky útulne v našich kopcoch, zatiaľ nie je k dispozícii. Pracovať na nej by mali turisti z turistického oddielu Hikemates, ktorým sa cez crowdfundingovú kampaň na StartLabe podarilo rekordne rýchlo vyzbierať finančné prostriedky aj za týmto účelom. Hlavným cieľom kampane bolo financovať stavbu jednej novej, modernej útulne, ktorá by poskytla väčší zážitok zo spojenia človeka s prírodou. V rámci projektu nezabudli ani na potrebu rekonštrukcie už existujúcich útulní a z vyzbieraných prostriedkov postupne financujú potrebné opravy na vybraných útulniach.

Pridaná hodnota

Vyskúšať si pár dní mimo civilizácie je skutočne skvelý zážitok. Z viacdňovej turistiky a noci v turistickej útulni si odnesiete spomienky na celý život. Už si iba vybrať správne parťáčky, ktoré sa neboja noci strávenej v spacáku na karimatke. Pri spoločných chvíľach v prírode vás dobre osvieži nový nealkoholický radler od Birellu s príchuťou Citrón & Mäta bez pridaných konzervantov a farbív. Jeho základom je nealkoholické pivo Birell a je obohatený o vitamíny B5, B6 a C.

Birell citrón-mäta

Text: Hikemates
Foto: Shutterstock, Hikemates

1/1
Zavrieť reklamu