Užitočných tipov na bezpečnú turistiku nikdy nie je dosť.

11. októbra 2021

Turistika sa zdá byť nenáročná aktivita, ktorá nám vďaka širokým, otvoreným priestranstvám dáva pocit slobody. A tak často vyrazíme do prírody bez toho, aby sme vôbec pomysleli na možné nástrahy.

Existuje mnoho dôvodov, prečo by sme mali tráviť viac času na čerstvom vzduchu. Prechádzka v parku alebo turistika v horách nám môžu pomôcť zvládať stres a lepšie sa zregenerovať z chorôb a zranení. A nielen to. Môže nám zdvihnúť náladu aj sebavedomie – a v tom je rozdiel medzi tými, ktorí chodia do hôr pravidelne, a tými, ktorí chodia pravidelne skôr do nákupných centier.

Ako sa vystrojiť a čo mať vždy so sebou, sú znalosti, ktoré sa zanietení dlhoroční turisti zväčša naučia metódou pokusu a omylu. Naše prešľapy väčšinou neznamenajú ohrozenie života, ale napriek tomu netreba pokúšať šťastie.

Aj keď absolvujete niekoľko celodenných túr v Nízkych Tatrách pod modrou oblohou v teniskách a bez nepremokavej vetrovky v batohu, neznamená to, že na tej ďalšej, ktorá sa tiež začne pod oblohou bez obláčika, sa to celé nezvrtne a vy si nezarobíte minimálne na slušné zdravotné problémy.

Pri niekoľkých túrach ste mohli mať šťastie na počasie, no nemusí pri vás stáť stále. Foto: Shutterstock

O tom, že článkov o bezpečnosti v horách a správnej výbave nikdy nie je dosť, bohužiaľ, svedčia aj denné reportáže zo záchranných akcií na stránkach Horskej záchrannej služby. Možno si poviete, že vás sa to netýka, vám sa nemôže nič stať, pretože vy nechodíte na vysoké štíty, len na takú bežnú turistiku. Väčšinu zásahov HZS však netvoria výjazdy k zraneným horolezcom vo Vysokých Tatrách, ale najmä k bežným turistom na výlete v nižších nadmorských výškach, ktorí niečo podcenili. Netreba sa báť a ostávať doma, treba byť len dobre pripravený, triezvo zhodnotiť svoje schopnosti a kondíciu a dobre si výlet naplánovať.

Čo si obliecť do hôr?

Pred tým, ako začneme baliť batoh, poďme sa obliecť. To, čo si dáte na seba, sa bude vždy líšiť v závislosti od aktuálneho počasia, ročného obdobia a toho, čo máte v skrini.

Majte však na pamäti, že nech je vonku akokoľvek, vždy je dobré voliť oblečenie, ktoré je priedušné a rýchlo schne.

Zásada pri obliekaní je jasná, a to, že si vždy vyberáte jednotlivé kúsky tak, aby ste ich mohli vrstviť, ak sa budete potrebovať obliecť teplejšie.

Základom je teda funkčné oblečenie, pretože mokré bavlnené tričko dokáže byť vskutku nepríjemné, ak sa zrazu ochladí.

Ak vyrážate v chladnejšom počasí, dajte si na spodné tričko stredne teplú a hlavne kvalitnú druhú vrstvu, športovú mikinu na zips, nech môžete „vetrať“ počas cesty do kopca.

Základom obliekania sa na túru je vrstvenie oblečenia. Foto: Shutterstock

V súčasnosti chodí množstvo dievčat do hôr v pestrých elastických nohaviciach, ktoré pre nižšiu odolnosť voči oderom odporúčame len na menej náročné túry. Ak sa chystáte na vysokohorskú turistiku, zvoľte radšej turistické nohavice z pevnejšieho materiálu. A v úplne každom počasí si so sebou zbaľte nepremokavú vetrovku alebo turistické pončo, ktoré chráni aj batoh a čiastočne aj nohy. Nikdy totiž neviete, kedy sa tá modro-modrá obloha zrazu zatiahne a spustí na vás silnú sprchu.

Myslite tiež na opačný extrém, a teda, že slnko býva v horách obzvlášť silné, preto si vezmite niečo, čím ochránite hlavu, tvár a zrak pred jeho lúčmi. Šiltovka, šatka, klobúk – záleží od osobných preferencií. Slnečné okuliare by mali byť samozrejmosťou za každého počasia. Pohodlné turistické topánky sú absolútna nutnosť! Veľmi dôležitou súčasťou oblečenia sú pohodlné a dobre sediace ponožky, ktoré sa nekrčia, nekrútia, nezošuchujú na päte a sú vyššie ako topánky.

Do čoho si zbaliť veci?

Dobrý batoh vám môže zachrániť život alebo, lepšie povedané, chrbát. Čím dlhšia túra, tým je váš náklad pocitovo ťažší a menej komfortný na nosenie. Čo by vášmu batohu nemalo chýbať?

1. Dostatočný priestor na zásoby: Naša skúsenosť hovorí, že 20-litorvý batoh je ideál, ktorý vám poskytne dostatok miesta na celodennú stravu, pitný režim, vetrovku, náhradné tričko, ponožky aj lekárničku.

2. Veľa vreciek: Aby ste nemuseli stále všetko hľadať, vďaka vnútornému deleniu a viacerým menším vreckám po bokoch či vo „vrchnáku“ bude váš úložný priestor organizovaný a vám bude stačiť len siahnuť na to správne miesto a vybrať to, čo práve potrebujete.

Dostatok vody je základ. Foto: Shutterstock

3. Bedrový pás: Výhoda bedrového pásu spočíva hlavne v tom, že vám pomáha lepšie rozložiť citeľnú hmotnosť nákladu tým, že odľahčíte plecia. Ak nosíte ťažký batoh (dobrá fotovýbava či jedlo a pitie pre dve deti slušne prispejú k vyššej hmotnosti), bedrový pás by mal byť nevyhnutnosťou.

4. Správna veľkosť: Pod veľkosťou batohu sa rozumie jednak jeho objem, ale taktiež dĺžka chrbtovej časti. Turista vysoký takmer dva metre nemôže pohodlne nosiť batoh, ktorý nosí jeho ledva 150 centimetrov vysoká kamarátka. Pred kúpou si teda batoh vyskúšajte alebo aspoň overte veľkostné tabuľky výrobcu.

5. Doplnky: Nepremokavá pláštenka, odvetraná chrbtová časť, sieťkové vrecko zvonku na mokré tričko či odpadky, priestor určený na vak na vodu, fleesová kapsička na mobil a slnečné okuliare, karabínka na kľúče, kapsička na bedrovom páse na energetickú tyčinku či vreckovky… Je mnoho detailov, ktoré dokážu spríjemniť vašu turistiku.

Ktoré veci tvoria základnú výbavu turistu?

1. Pitný režim: Tekutiny sú to najdôležitejšie, čo si so sebou zbalíte. Dehydrovaný organizmus je veľmi reálne nebezpečenstvo a je jednoduché prehliadnuť jeho prvotné príznaky. Ak sa vydávate na túru, pri ktorej budete mať po ceste zdroje pitnej vody, ako sú napríklad horské chaty, nemusíte si brať so sebou litre vody, nikdy sa na to však nespoliehajte úplne a buďte dostatočne zásobení. Vodu môžete využiť aj na umytie rúk či opláchnutie prípadnej rany na kolene, či ovlaženie tváre a vlasov v horúčavách.

2. Strava: Nezabúdajte, že telo potrebuje energiu! Voda nestačí, preto je dobré mať so sebou niečo na zahryznutie aj na krátkych túrach. Sendvič, varené vajíčka či jablko a orechy sú ideálny rýchly „obed“ za pochodu. Je dobré mať poruke aj nejaké sladké tyčinky, kus slaninky či horkej čokolády a, samozrejme, balíček hroznového cukru, ak sa vám zažiada rýchla energia.

3. Lekárnička: Určite bez nej nevychádzajte z domu. Už len taký otlak vám môže pekne znepríjemniť inak pohodový výlet. Poobzerajte sa po turistickej lekárničke, ktorá je vybavená na základnú prvú pomoc. Je dosť možné, že ju nikdy nebudete potrebovať, horšie by však bolo, keby k takej situácii predsa len došlo a vy by ste ju nemali. Mala by obsahovať malé nožničky, leukoplast, sterilný obväz, alkoholové utierky, trojrohú šatku, elastický obväz a termofóliu proti podchladeniu. 

4. Kozmetika: Obzvlášť ak ste bledší typ, opaľovací krém aj balzam na pery s UV ochranou by vo vašej výbave nemali chýbať. Kúpte si v drogérii mini cestovné balenie v tube s balzamom na pery, ktorý je skrytý v uzávere, a ušetríte dosť miesta. Komáre a kliešte tiež nie sú nič príjemné a nemôžeme im mať za zlé, že príroda je aj ich domovom. Treba s tým počítať a vziať si so sebou na výlet aj mini repelent.

Je dobré mať so sebou mapu a kompas a nespoliehať sa na mobil. Foto: Shutterstock

5. Mapa a kompas: Vždy je dobré vedieť, kam smerujete. Zožeňte si papierovú mapu oblasti, do ktorej sa chystáte, alebo si ju vytlačte z internetu a vložte do euroobalu. Kompas využijete v kombinácii s mapou v prípade, že sa na trase nechtiac stočíte a budete potrebovať správne nasmerovať. A hlavne sa nespoliehajte na váš mobilný telefón, pretože sa vám môže vybiť. Na horách tiež nemusí byť signál ani internet, ak teda predsa len používate aplikáciu, stiahnite si turistickú mapu Slovenska na jej používanie v offline režime. Sledujte značky a robte si fotky smerovníkov počas celej trasy.

7. Itinerár cesty: Plán vašej trasy nechajte u niekoho, kto s vami nejde. Keby sa vám niečo stalo, je dobré, ak niekto vie, kde vás treba hľadať, a môže vám zohnať pomoc. Moderné GPS hodinky tiež dokážu zdieľať trasu online a vaši blízki teda budú vedieť, kde práve ste. Stačí mať hodinky nabité a zapnuté.

8. Drobnosti: Výbavu na prežitie odporúčame doplniť pár kúskami, ktoré budú stálou súčasťou vášho turistického batoha: píšťalkou, vreckovým nožíkom, paracordom (padákovou šnúrou), zápalkami, čelovkou a balením výhrevných vankúšikov do vrecka. Žiadna z týchto vecí nezaberá veľa miesta ani nie je ťažká a ak sa, nedajbože, niečo stane, budete radi, že ich máte.

Prečo si vziať paličky?

V horách nikto netúži po vyvrtnutom členku alebo páde, ktorému predchádza pošmyknutie či  zakopnutie. Istý krok a opora palíc, ktoré pri chôdzi z kopca odľahčujú kĺby dolných končatín, sú preto veľmi dôležité. Výhodou palíc je, že vám môžu pomôcť nielen z kopca, ale aj do kopca, a, navyše, pri chôdzi s nimi viac zapájate hornú časť tela a netŕpnu vám ruky. Ak sa snažíte v horách nechať aj nejaké to kilečko navyše, určite vás poteší informácia, že s palicami spálite viac kalórií.

Paličky pomôžu aj pri schádzaní z kopca, najmä ak máte problémy s kolenami. Foto: Shutterstock

Základom však je, aby ste najmä na skalných úsekoch robili malé kroky. Dlhé, rýchle kroky do skalnatého kopca môžu spôsobiť, že si natiahnete lýtko a achilovku. Tiež to môže viesť k ďalšej chybe: začiatočníci často zbadajú dobrý stup a hneď spravia krok bez toho, aby najprv vyskúšali, či ten kameň nie je uvoľnený alebo mokrý. So stabilitou v teréne súvisia aj mačky, ktoré nemusia byť výlučne zimnou záležitosťou. Nezabúdajte, že snežné polia vo vysokých polohách alebo ľad v tieni stromov chladnej doliny vás môžu prekvapiť aj v máji či septembri.

Ako si vybrať turistické topánky

Výber topánok na turistiku by ste nemali nikdy podceňovať. Dobré topánky musia byť v súlade s tým, kde a v akom ročnom období plánujete svoje výlety. Navyše, musia vám perfektne sedieť, najmä v oblasti päty, ktorá by sa pri kráčaní nemala hýbať. Tiež musí dobre sedieť šírka topánky a vpredu musí byť dostatok miesta na prsty, aby neboli na seba natlačené a nespôsobovali vám otlaky vzájomným trením o seba. V praxi to znamená, že vás v žiadnom prípade nebudú nikde tlačiť, budete sa v nich cítiť príjemne a budú vám poskytovať dostatok miesta na to, aby ste mohli hýbať palcami. Na čo dbať pri ich kúpe?

Turistické topánky musia sedieť a prsty by vás nemali tlačiť. Foto: Shutterstock

Veľkosť

Pokiaľ ide o veľkosť, úplne najlepšie je, ak si necháte nohu zmerať na špeciálnom meracom zariadení, z ktorého získate údaje o dĺžke, šírke a klenbe svojho chodidla. Pri skúšaní si dĺžku skontrolujte aj tak, že z topánok vytiahnete vložky a postavíte sa na ne: medzi najdlhším prstom a okrajom vložky by ste mali mať priestor aspoň pol centimetra, aby ste pri zostupe nenarážali prstami do topánky. Nezabúdajte, že každý výrobca má inú „predstavu“ o tom, aká dĺžka v milimetroch reprezentuje bežné číselné označenia ako 39 alebo „sedmička“.

Tvar nohy

Na nákupy sa vyberte až podvečer a vezmite si so sebou ponožky, ktoré plánujete nosiť aj na turistike. Prečo podvečer? Pretože naše chodidlá počas celodenných aktivít trochu napuchnú, ku koncu dňa budú mať teda najväčšiu veľkosť. Takto predídete tomu, že si kúpite topánky, ktoré vám budú príliš malé. Ak nosíte ortopedické vložky, vezmite si ich so sebou. Tie tiež ovplyvnia to, ako vám budú topánky sedieť.

Skúšanie

V topánkach strávte aspoň 15 minút. Poprechádzajte sa po celom obchode. Hore a dole po schodoch. Nájdite si zošikmenú plochu a prejdite sa po nej. Robte výpady každou nohou, čupnite si, postavte sa na špičky. Ak vás topánky aj po takýchto „manévroch“ niekde omínajú, vyskúšajte iný model.

Pokojne strávte v topánkach aj 15 minút. Foto: Shutterstock

Online

A ak sa náhodou rozhodnete pre nakupovanie cez internet, zvoľte značku, ktorú ste už predtým nosili. Väčšina obuvníckych firiem zvykne používať rovnaký model chodidla, takže je určitá pravdepodobnosť, že vám bude sedieť rovnaká veľkosť ako na predchádzajúcom modeli.

Testujte

Pred prvou túrou každé topánky najskôr dobre rozchoďte. Nič vás to nebude stáť a môžete si ušetriť veľa nepríjemností. Choďte v nich do parku, vyberte sa na kratší výlet do kopca a z kopca.

Ponožky

Pri skúšaní sú dôležité aj ponožky. Vezmite si so sebou také, ktoré budete nosiť aj na turistike, aby ste mali tú najlepšiu spätnú väzbu. Hlavne sa vyhýbajte tenkým bavlneným ponožkám, pretože pomaly schnú a v porovnaní s ponožkami z umelých vláken je oveľa väčšie riziko, že sa vám postarajú o pľuzgiere. Turistické ponožky sú spevnené na miestach ako päta, prsty a priehlavok, ktoré sú najviac náchylné na vznik otlakov. Zároveň sú priedušnejšie ako klasické ponožky, vďaka čomu je noha v suchu. Ďalšou výhodu je prepracovaný strih ponožiek, vďaka ktorému sa ponožka počas túry nezosúva ani nekrčí.

Ako delíme turistické topánky

Podľa materiálu:

Materiál má vplyv na hmotnosť topánok, ich priedušnosť, odolnosť a nepremokavosť.

Celokožený: Najväčšou výhodou kože je jej vynikajúca odolnosť, trvácnosť a dobrá odpudivosť vody. Je to najčastejšie využívaný materiál pri topánkach na vysokohorskú turistiku. Koža nie je taká ľahká ani priedušná ako syntetické varianty. Tiež je pomerne tvrdá, takže pred dlhými výletmi by ste topánky mali najskôr rozchodiť.

Turistické topánky môžu byť vyrobené z rôznych materiálov. Foto: Shutterstock

Kombinovaný: Koža sa často kombinuje s umelou kožou alebo syntetikou, aby sa dosiahla lepšia priedušnosť a nižšia hmotnosť. Takýto materiál je najrozšírenejší. Jeho nevýhodou je menšia odolnosť, je však cenovo dostupnejší.

Nubuková koža: Nubuk je druh kože, ktorá sa brúsi, aby dosiahla zamatový vzhľad podobajúci sa semišu. Je veľmi odolná a prirodzene vodoodpudivá. Je pomerne ohybná, mäkká, tiež však potrebuje dostatok času na rozchodenie.

Syntetické materiály: Polyester, nylon a tzv. „syntetické kože“ sú časté materiály turistickej obuvi. Sú ľahšie ako koža, rýchlejšie ich rozchodíte, rýchlejšie schnú a zväčša sú aj lacnejšie. Ich nevýhodou je, že ich môžete skôr zničiť.

Turistické topánky. Foto: Shutterstock

Vodoodolné membrány: Ak je obuv označená ako „nepremokavá“, znamená to, že je ušitá s vodoodolnou membránou, aby chodidlá ostali suché aj v daždi. Nevýhodou je horšia priedušnosť oproti topánkam bez membrány, v dôsledku čoho sa môžu chodidlá v teplejších dňoch potiť.

Podľa druhu:

Vysoké turistické topánky

Topánky na vysokohorskú turistiku sú odolné voči nárazom a oderom a poskytujú výbornú oporu nohy v oblasti členku. Sú preto ideálne na túry v kamenistom teréne či na túry v chladnom počasí a snehu. Využijete ich aj na niekoľkodňové túry s ťažkým batohom v náročnom teréne.

Pánska obuv Kayland Cross Mountain GTX

Pánska obuv Kayland Cross Mountain GTX

Výborný kompromis medzi nízkou hmotnosťou a technickými vlastnosťami. Poskytnú oporu a vysoký výkon v zmiešanom teréne s kameňmi, snehom a ľadom.

219,99 €

Pánska obuv Tecnica Forge GTX

Pánska obuv Tecnica Forge GTX

Špičková trekingová obuv navrhnutá pre nadšených, skúsených turistov, ktorí hľadajú najvyššiu úroveň podpory, pohodlia a ochrany na náročných trasách a túrach.

211,99 €

Dámska obuv Trezeta Glitter WP

Dámska obuv Trezeta Glitter WP

Nepremokavé topánky sú ideálne pre turistky, ktoré chcú prekonať dlhé horské trasy aj v stredných nadmorských výškach.

109,99 €

Stredne vysoké topánky

Členková turistická obuv určená do stredne náročného terénu s ľahkým batohom alebo, ak majú pevnú špičku, aj na trasy via ferrata. Sú ohybné, mäkšie a ľahšie ako topánky na vysokohorskú turistiku, zároveň však oproti nim poskytujú členku menšiu oporu.

Dámska obuv Tecnica Plasma MID GTX

Dámska obuv Tecnica Plasma MID GTX

Váš neodmysliteľný spoločník na všetkých túrach, trekingu aj na vychádzkach s priateľmi či kempingu a stanovačkách v prírode.

169,99 €

Pánska obuv adidas Terrex Skychaser LT Mid GTX

Pánska obuv adidas Terrex Skychaser LT Mid GTX

Sú určené na rýchly pohyb v členitom teréne. Prednosťou trekingových topánok je odolný materiál, priedušný zvršok a ľahká konštrukcia.

150,99 €

Turistická obuv Kayland Vitrik MID GTX

Turistická obuv Kayland Vitrik MID GTX

Vhodné na nosenie v skalnatom a zmiešanom teréne. Podržia vás za každých okolností!

169,99 €

Nízke topánky

Trekingové poltopánky s ohybnou medzipodrážkou a podrážkou z priľnavej gumy sú výbornou voľbou na celodenné vychádzky v prírode či turistiku v ľahšom teréne. Niektorí ľudia chodiaci naľahko dokonca volia trailovú bežeckú obuv aj na zdolávanie dlhších vzdialeností po hlinených turistických chodníkoch.

Pánska obuv Everett Coimbra

Pánska obuv Everett Coimbra

Oslovia nadčasovým dizajnom, kvalitnými materiálmi a skvelými funkčnými vlastnosťami. Sú skvelým spoločníkom na turistiku a outdoorové aktivity v každom type terénu.

79,99 €

Pánska obuv adidas Terrex AX3

Pánska obuv adidas Terrex AX3

Žiarivé terénne trailové tenisky na bežecké tréningy mimo betónových chodníkov vás budú motivovať ísť stále ďalej!

86,99 €

Dámska obuv Everett Tournet

Dámska obuv Everett Tournet

K trekingovým topánkam si oblečte turistické nohavice, trekové tričko aj mikinu a vyrazte za dobrodružstvom. Sú tou správnou voľbou na kempovanie, outdoorové výlety, treking a turistiku.

49,99 €

Juniorské turistické topánky

Detská obuv Everett Rosbery

Detská obuv Everett Rosbery

Trekingové topánky pre deti zabezpečia vďaka TexDryve membráne nepremokavosť a sucho v obuvi. Outdoorové topánky sú skvelou voľbou na turistiku, prechádzky v lese a kemping.

18,99 €

Juniorská obuv Grisport Montieri II

Juniorská obuv Grisport Montieri II

Kvalitná koža a podrážka robia tieto topánky extrémne ľahkými a pohodlnými, ideálnymi na túry v dolinách. Sú priľnavé na nízkych terénoch so štrkovým povrchom.

42,99 €

Viac turistických topánok nájdete v predajniach a v e-shope www.exisport.com

Text: Valéria N.
Foto: isifa/Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu