Cyklovýlet zabudnutým juhom Slovenska. Spoznajte Novohrad – globálny geopark UNESCO, sopečnú prírodu a najlepší výhľad z juhu až na Gerlach.

Predposledným tipom zážitkového objavovania Banskobystrického kraja na bicykloch a počas výzvy HYBAJ NA BAJK sa ocitneme v slnkom zaliatom Novohrade.

Na mape Banskobystrického kraja zahŕňa tento región okresy Veľký Krtíš, Lučenec a Poltár .

Mapa cyklotrasy, klikni, ak ju chceš vidieť podrobne.

My sa vydáme na 2 kolesách za najlepším výhľadom od Ipľa po Tatry do čarovného prostredia Novohradského geoparku.

Novohrad-Nógrad globálny geopark UNESCO (2015) je prvým medzinárodným – cezhraničným geoparkom Európskej aj Globálnej siete geoparkov a v roku 2016 bol titulovaný ako Geopark Slovenskej republiky.

Geopark Novohrad spája dve chránené územia na Slovensku a v Maďarsku. Sú to najmladšie sopečné štruktúry v týchto štátoch.

Krajina bohatá na geologické hodnoty, stavebné a duchovné dedičstvo, ľudové tradície a gastronómiu spája od Fiľakova na Slovensku až po Bér v Maďarsku 30 slovenských a 64 maďarských obcí.

Do “UNESCO geoparku” spadá 30 slovenských a 64 maďarských obcí.

Na území regiónu Novohrad patrí do tohto geoparku Fiľakovský hrad, Národná prírodná rezervácia Šomoška s rovnomenným hradom, kamenným vodopádom a kamenným morom, ďalšie atraktívne lokality geoparku patria do regiónu Gemer – Malohont. Sú to Národná prírodná rezervácia Pohanský hrad, Národná prírodná rezervácia Ragač, Prírodná rezervácia Hajnáčsky hradný vrch, Prírodná rezervácia Steblová skala, či Prírodná pamiatka Soví hrad.

Táto 27 km trasa by vám mohla trvať 2 hodiny, sme si však istí, že v tejto nádhernej oblasti strávite celý deň.

Stredne náročnou okružnou trasou, ktorej zaslúženým vrcholom bude pohľad na Gerlach z vyhliadkovej veže v Lipovanoch, budeme brázdiť nádherné dedinky kúsok za Lučencom. Počas trasy asfaltovým a lesným povrchom s rozložením 50:50 prekonáte stúpanie 339 metrov a klesanie 339 metrov.

Trasa začína v Rapovciach a budeme pokračovať do obce Mučín, kde stúpaním po modrej značke objavíme Mučínsku jaskyňu. Zaujímavá lokalita geoparku, 12 m dlhá pseudokrasová jaskyňa vznikla zvetraním zvaleného zuhoľnateného stromu, ktorý pred vekmi pokryl sopečný popol. Zvyšky zuhoľnatených odtlačkov listov a konárov možno v jaskyni nájsť aj dnes.

Mučínska jaskyňa vznikla zvetraním zvaleného zuhoľnateného stromu, ktorého zasypal sopečný popol.

Následne sa napojíme na červenú cykloturistickú značku a tá nás zavedie až na hranicu s Maďarskom. Teda nádhera – jedným kolesom bicyklujete v Maďarsku a druhým na Slovensku až na vyhliadkovú vežu v Lipovanoch. Zo 14 metrov vysokej rozhľadne uvidíte v priaznivom počasí Gerlach aj Ďumbier. Isto top zážitok tejto cykloturistickej trasy – stáť v Maďarsku v „zabudnutej“ dedine a vidieť krížom na koniec republiky – až na Gerlach.

Zo zabudnutého juhu Slovenska dovidíte nielen na Chopok, ale aj na Gerlach.

Značky náučného chodníka Novohradského geoparku nás budú viesť ďalej na krásne miesta s lavičkami, ktoré lákajú na zastavenie a vychutnanie si okolitej prírodnej nádhery. Po lesnom chodníku si nazbierate plné priehrštia černíc a malín.

Na odkrytých pieskovcoch uvidíte subtropické more spred vyše 20 miliónov rokov.

Určite nevynechajte pieskovcovú prírodnú pamiatku – Lipovianske pieskovce. Na prvý pohľad malý lom s pieskom ako na skutočnej pláži. V skutočnosti však na odkrytých pieskovcoch subtropického mora spred vyše 20 miliónov rokov možno vidieť odtlačky fosílií, viaceré druhy lastúrnikov, žraločie zuby a kosti.

Zoznámte sa s novohradskou časťou geoparku Novohrad–Nógrád, jeho malebnou prírodou, rozmanitou faunou a flórou či odtlačkami 20 mil. rokov starej vegetácie a živočíchov.

Takmer 27 km našliapete počas tohto cyklovýletu, ktorý vám bez zastávok bude trvať niečo cez 2 hodiny. Sme si však absolútne istí, že tu strávite celý deň, aby ste sa čo najlepšie zoznámili s novohradskou časťou geoparku Novohrad–Nógrád, jeho malebnou prírodou, rozmanitou faunou a flórou či odtlačkami 20 mil. rokov starej vegetácie a živočíchov.

Prevýšenie cyklotrasy

A pritom si urobili kopec parádnych fotiek, s ktorými sa ľahko zapojíte do našej výzvy HYBAJ NA BAJK.

Čo treba spraviť, aby ste sa zapojili do žrebovania o 8 + 1 cien.

  • V prvom rade sa treba vybrať na jeden z ôsmich výletov, ktoré sa rozhodli regióny Banskobystrického kraja do tejto výzvy dať.
  • Potom je potrebné, urobiť si na tomto výlete fotku. Kdekoľvek na trase. S vami či bez vás, s bicyklom či len bicykel, hoci aj cyklobus alebo smerovník na cyklotrase. Je to na vás.
  • Dôležité  je uverejniť túto fotku na váš INSTAGRAMOVÝ PROFIL a označiť ju hashtagmi #hybajnabajk a #zahoramizadolami.
  • A potom už len čakať.

Žrebuje sa  každý pondelok počnúc 13. septembrom a do žrebovania sú zaradení tí, ktorí uverejnili fotku v predchádzajúcom týždni na svoj IG profil a označili ju #hybajnabajk a #zahoramizadolami.

Na záver kampane HYBAJ NA BAJK  v Banskobystrickom kraji prebehne 2. novembra veľké žrebovanie, do ktorého budú zaradené všetky fotky s hashtagmi #hybajnabajk a #zahoramizadolami uverejnené od 6. septembra do 1. novembra 2021.

No a ak spravíte foto z cyklotrasy, môžete aj vyhrať!

Ste zvedaví na ceny? Tak nech sa páči:

8 cien: Víťazov pondelkových žrebovaní čakajú darčekové balíčky plné náramne užitočných vecí: : nájdete v ňom outdoorovú fľašku, gymbag, ponožky, alebo eko friendly pohár a iné praktické veci od krajskej a oblastných organizácií cestovného ruchu Banskobystrického kraja.

1 cena: Úplne všetci, ktorí v období od 6. septembra do 1. novembra uverejnia fotku na instagram označenú hashtagmi #hybajnabajk a #zahoramizadolami budú zaradení do žrebovania o víkendový rodinný pobyt v hoteli Zerrenpach Látky***

Tak čo, užijeme si spolu jeseň v Banskobystrickom kraji? Isto áno! Tak HYBAJ NA BAJK!

Po celom dni v prírode sa budete cítiť skvele.
Kampaň HYBAJ NA BAJK podporilo z verejných zdrojov Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky.
1/1
Zavrieť reklamu