Vidím rozmazane do diaľky. Čo mám robiť?

14. októbra 2021

Problém so zaostrovaním do diaľky trápi čím ďalej, tým viac ľudí a to najmä vo vyspelých krajinách. Z veľkej časti to spôsobuje nesprávny životný štýl – používanie počítačov, tabletov či mobilov už od veľmi mladého veku.

Najčastejšou príčinou rozmazaného videnia do diaľky je krátkozrakosť, ale zahmlený či rozmazaný obraz na všetky vzdialeností spôsobuje tiež astigmatizmus.

Myopia alebo inak povedané krátkozrakosť, a aj astigmatizmus patria medzi refrakčné očné chyby, pričom krátkozrakosť sa radí medzi tie najčastejšie.

O krátkozrakosti môžeme hovoriť vtedy, keď človek dokáže vidieť predmety ostro do približne 5 metrov a nad 5 metrov už vidí predmety rozmazane. V prípade korekcie krátkozrakosti prostredníctvom kontaktných šošoviek alebo dioptrických okuliarov sa používajú šošovky, respektíve sklá s mínusovými dioptriami, ktorých úlohou je posunúť ohnisko dozadu smerom k sietnici.

Astigmatizmus je takisto možné korigovať okuliarmi či kontaktnými šošovkami, konkrétne tórickými. Avšak na rozdiel od krátkozrakosti, pri astigmatizme spôsobuje problém nepravidelné zakrivenie rohovky. To spôsobuje, že sa dopadajúce lúče lámu na miestach s odlišným zakrivením rozdielne a nespájajú sa v jednom ohnisku. Dôsledkom toho je rozmazané videnie časti obrazu. Človek trpiaci astigmatizmom má problém zaostriť tak na vzdialené, ako aj blízke predmety.

Problém so zaostrovaním už v detskom veku

Astigmatizmus je v prevažnej miere vrodenou chybou. Môže vzniknúť kedykoľvek počas života ako následok úrazu, zápalu alebo iného očného ochorenia, napríklad šedého zákalu.

Krátkozrakosť tiež môže mať dedičné predispozície, avšak významným faktorom sú aj nesprávne návyky.

V dnešnej dobe je skôr pravidlom ako výnimkou, že už škôlkari pravidelne pozerajú na mobily či tablety, ktoré vyžarujú oku škodiace modré svetlo a zároveň si namáhajú oči na krátke vzdialenosti. Na druhej strane majú menej pohybu a pobytu v prírode, a tým pádom len príležitostné pozorovanie vzdialených predmetov, ktoré je tiež príčinou nedostatočného tréningu zaostrovania do diaľky.

Vidíte rozmazane a trápi vás to už dlhšiu dobu? Foto: Shutterstock

Prevencia je dôležitá

Bez ohľadu na to, či ste krátkozraký, alebo máte šedý zákal či astigmatizmus, rozmazané videnie býva príčinou aj ďalších problémov – stratou priestorovej orientácie, zvýšenej únavy, bolestí hlavy, svrbenia či začervenania očí a podobne.

Riziko krátkozrakosti môžete znížiť aj zdravou stravou či pohybom v prírode. Svojim očiam by ste tiež mali dopriať dostatok oddychu bez počítača či televízora.

Ak v práci pozeráte dlhé hodiny na monitor počítača, robte si prestávky a niektoré z očných cvikov. Vyskúšajte napríklad jednoduché pravidlo 20/20/20, ktoré hovorí o robení si prestávok od monitora každých 20 minút, s pozeraním sa po dobu 20 sekúnd na predmet vzdialený aspoň 20 stôp (približne 6 metrov).   

Bez okuliarov a bez problémov so zaostrovaním

Dioptrické okuliare a kontaktné šošovky pomáhajú korigovať zrak či už pri krátkozrakosti alebo aj astigmatizme. Pre mnohých ľudí sú však okuliare nepraktické a ani kontaktné šošovky nie sú pre každého ideálnou voľbou.

Zároveň, ani šošovky, ani okuliare Váš očný problém neodstránia. Riešením môže byť laserová operácia očí.

Súčasné operačné metódy dokážu odstrániť natrvalo astigmatizmus aj krátkozrakosť, prípadne aj presbyopiu, ďalekozrakosť či šedý zákal a to jedným zákrokom (metóda Femto Z-Prelex).

Moderné femtosekundové lasery, ktoré sa pri operáciách používajú v kvalitne vybavených klinikách, akou je napríklad očná klinika iClinic, sú mimoriadne presné, jemné a k oku maximálne šetrné. Vďaka týmto pokrokovým technológiám sú dnes laserové operácie očí bezpečné, rýchle a vyžadujú si iba krátku dobu hojenia.

Šetrná laserová operácia očí je niečo, o čom ľudia kedysi snáď ani nesnívali. Foto: Shutterstock

Oslávte svetový deň zraku s výnimočnou zľavou na laserovú operáciu

V októbri (14. 10.) je svetový deň zraku. Urobte si pri tejto príležitosti radosť a využite výnimočnú zľavu od očnej kliniky iClinic na vybrané operácie. Laserová operácia očí je teraz pre všetkých, ktorí túžia po dokonalom zraku, dostupnejšia ako kedykoľvek predtým. 

Prvým tisícom záujemcom poskytne iClinic MIMORIADNU ZĽAVU až 1 000 € na bezbolestnú operáciu očí. Celkovo tak tisícke z vás prispeje sumou až 1 000 000 €.

Viac na www.iclinic.sk 

1/1
Zavrieť reklamu