Malý, ale náš! Ako urobiť aj z menšieho bytu pohodlný domov

18. októbra 2021

Nepodarilo sa vám zohnať bývanie podľa vašich predstáv? Nezúfajte! Tajomstvo komfortu tkvie inde ako vo veľkorysom priestore. Poradíme vám, ako nafúknuť interiér aj v tej najmenšej garsónke.

Správne usporiadaný menší byt môže byť lepší ako viacizbový mezonet. Náročnejšie však je  zariadiť ho, pretože je o to viac potrebné všetko starostlivo a dôsledne dopredu premyslieť.

Foto: Möbelix

Farby a tvary

Pre malý byt platia osvedčené pravidlá: svetlý základ, väčšie formáty obkladov, žiadne alebo len jemné dekory tapiet či závesov a jednoliate farebné plochy. Pokiaľ toto dodržíte, môžete si sem tam dovoliť použiť aj plochu v tmavšej farbe, napríklad jednu stenu alebo obklad za linkou. Pri väčších kusoch nábytku vyberte odľahčenú konštrukciu.

Foto: Möbelix

V malej obývačke nájdu uplatnenie skôr pohovky na drobných nôžkach než mohutné sedacie súpravy. Odporúčame  voliť jeden typ aj dekor podlahy. Jednotlivé zóny potom môžete zútulniť svetlými kusovými kobercami.

Delenie priestoru

Foto: Möbelix

V malom byte sa oplatí priestor čo najviac otvoriť a jednotlivé zóny vymedziť skôr opticky, alebo len ľahkými priečkami. Uplatnia sa tiež nábytkové deliace steny a regály, paravány alebo textilné panely či závesy. Voľte skôr svetlé drevo, subtílne kovové konštrukcie či splývavé textílie z ľahkej látky. Úsporu miesta prinesú posuvné dvere. Ak sa posúvajú po stene, myslite na postavenie nábytku kúsok ďalej od steny.

Spanie

Ak máte miniatúrny jednoizbový byt, iste oceníte úsporne riešené miesto na spanie. Vo vlastnom byte môžete investovať do poschodia na spanie na mieru, pod ktorým vznikne v závislosti od výšky stropu časť pre obývací alebo pracovný kútik. Ak sa to nepodarí, viete ju využiť minimálne ako úložný priestor.

Foto: Möbelix

V prenájme alebo prvom bývaní sa hodí rozkladacia pohovka, ktorá môže cez deň slúžiť ako sedačka. Opäť voľte skôr svetlé farby, keďže ide o objemný nábytok. Ak chcete viac komfortu, uvažujte nad rozkladacou posteľou. Kvalitu spánku dosiahnete vďaka klasickému matracu.

Kuchyňa a úložné priestory

Foto: Möbelix

Ako na stolovanie v malej kuchyni? Odpoveďou je barový pult, alebo menší stôl na predĺženie kuchynskej linky.

Aktuálne sú módne kuchyne bez horných skriniek. Ak nie ste vyložene minimalisti, v malom byte na tento trend radšej zabudnite. Rovnako ako v prípade šatníkových skríň. Snažte sa maximálne využiť výšku steny.

Foto: Möbelix

Keď použijete v kúpeľni či predsieni závesný konzolový nábytok, ako umývadlovú skrinku alebo skrinku na topánky docielite pocit vzdušnosti. Opticky zväčšíte priestor a zároveň sa vám bude ľahko udržiavať podlaha v celej svojej ploche.

Zdroj: Möbelix

1/1
Zavrieť reklamu