Spoznajte región očami úspešných tatranských športovcov. Tatranec Adam Žampa vo finále svetového pohára.

21. októbra 2021

Región Vysoké Tatry je vďaka priaznivým podmienkam celoročne vyhľadávaný profesionálnymi i rekreačnými športovcami.

Taktiež je domovom „obyčajne neobyčajných ľudí“, ktorí tu žijú, pracujú, vďaka športu spoznávajú krásy Tatier a čerpajú benefity tohto prostredia, o ktoré sa rozhodli s vami podeliť a inšpirovať vás.

V tomto článku z magazínu Running vás zoznámime s Adamom Žampom, olympionikom a slovenským reprezentantom v zjazdovom lyžovaní a jeho obľúbenými miestami v regióne Vysoké Tatry, kam sa vždy rád vracia.

Si historicky prvým Slovákom, ktorý sa dostal do finále svetového pohára v lyžovaní. Aké boli tvoje začiatky? 

K zjazdovému lyžovaniu ma už odmalička viedli rodičia, ktorí mne a mojim dvom bratom celý život vytvárajú podmienky, aby sme mohli robiť tento šport čo najlepšie. Sníval som o tom, že budem jazdiť „sveťák“ už v detstve.

Čím si ťa lyžovanie získalo? 

Zažívam pri ňom úžasný pocit rýchlosti, preťaženia a voľnosti na kopci, plus emócie z pretekania. 

Ako ťa formovalo prostredie Vysokých Tatier, aké ti prinieslo benefity? 

Vysoké Tatry sú ako stvorené pre športovcov a vytvárajú top prírodné podmienky na tréning. Človek tu ľahko ujde od civilizácie a vo vyššej nadmorskej výške cíti tréningovú záťaž oveľa viac.

Si rodený Tatranec, no väčšinu času tráviš na pretekoch, sústredeniach. Máš v Tatrách svoje obľúbené miesta? 

Najradšej som doma v Starom Smokovci. Keď idem na túru, tak niekam, kde nie je veľa ľudí, no veľmi rád mám tiež Štrbské Pleso. V rámci tréningu chodíme aj na bike. Všelikde v regióne sa dá super bikovať – najradšej chodím na Sliezsky dom alebo na Popradské pleso, na Chatu Plesnivec. V zime mám najradšej Lomnické sedlo, kde je aj super freeride, v skialpovej sezóne si radi vyšliapeme na nejakú horskú chatu, či už v Malej alebo Veľkej Studenej doline.

Ako vyzerá tvoj život športovca – hlavná sezóna a obdobie mimo sezóny?

Na preteky sa pripravujem dlhodobo. Prakticky celý rok makám, aby som bol fit, a dokázal zvládnuť preťaženia, ktoré na trati zažívam. Kondične trénujeme najmä doma v Tatrách. Môj život je zameraný najmä na tréning a hlavne režim, ktorý musí človek dodržiavať celý rok. Či už ide o pravidelný spánok, dobrú stravu alebo tréning. V zimnej časti roka sme viac v zahraničí a cestujeme po svetovom pohári, kde sa snažíme Tatry čo najlepšie reprezentovať. V tomto smere priniesla pozitívum aj aktuálna pandémia – po desiatich rokoch som bol doma celú jar aj celé leto. 

Zhruba koľko hodín týždenne trénuješ a aká je podľa teba ideálna regenerácia?

Je to okolo 35 až 40 hodín týždenne, podľa toho, v akom období roka som. Je to vlastne plnohodnotný pracovný čas a pri takejto záťaži musí človek myslieť aj na regeneráciu. Potom je veľmi dôležité mať perfektne pripravené lyže a odskúšaný materiál. V lete mi po ťažkých tréningoch okrem fyzio cvičení veľmi pomáha aj otužovanie v potoku.

Vrcholový šport kladie vysoké nároky nielen na fyzickú kondíciu, ale aj na psychiku. Pomáha ti v každodennom živote?

Vrcholový šport ma naučil, ako bojovať nielen na svahu, ale aj mimo neho. Človek zistí, že nič v živote nie je zadarmo, a keď chce niečo dokázať, musí tomu prispôsobiť všetko. Inak svetový level nikdy nedosiahne. 

Ktoré úspechy si najviac ceníš, na ktoré preteky máš najkrajšie spomienky?

Určite piate a šieste miesto z olympiády v Soči (2014) a striebornú medailu z MS v St. Moritz. Sú to naozaj extrémne úspechy. Takisto ma tešia aj úspechy z tejto sezóny – siedme a ôsme miesto zo sveťáku, ale aj piate miesto na legendárnom Kitzbüheli. Za tento rok si určite najviac vážim ôsme miesto z majstrovstiev sveta v Cortine d’Ampezzo, kde som v druhom kole dosiahol tretí najrýchlejší čas. Takisto som sa ako prvý Slovák v celej histórii Slovenska dostal do veľkého finále svetového pohára do švajčiarskeho Lenzerheide, kde som skončil sedemnásty.

Viac o projekte Moje Tatry nájdete na stránke regiontatry.sk/moje-tatry.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.
1/1
Zavrieť reklamu