Beh v tehotenstve. Ako trénovať? Treba sa vzdať trailov?

26. októbra 2021
beh v tehotenstve

Milovníčky trailov sa ich na celého trištvrte roka vzdajú len ťažko. Máme pre vás dobrú správu – nie je to vôbec nevyhnutné a dokonca môže tehotnej žene prospieť.

Prirodzene, beh v teréne so sebou prináša aj isté riziká, preto vám radíme prekonzultovať vec so svojím gynekológom, aby ste si zbytočne neublížili.

Pozor na rovnováhu v teréne. Vo vyšších fázach tehotenstva sa posúva vaše ťažisko a povoľujú vám kĺby, a tak je riziko, že spadnete, o čosi väčšie. Odreté kolená a modriny na holeniach sú jedna vec, pády na brucho druhá. Tie však nemusia nevyhnutne viesť k zdravotným problémom, pretože bábätko je obalené v plodovej vode a svalovej maternici, je teda dobre chránené. Existujú však aj riskantné pády, ktoré dokážu narušiť prepojenie medzi placentou a maternicou, a to je veľmi vážny problém.

Tehotné bežkyne by si mali dávať výnimočný pozor na vyčnievajúce korene a veľké kamene a tiež by smerom z kopca nemali bežať naplno.

Čo sa tréningového objemu v tehotenstve týka, nejestvujú žiadne stanovy, ktoré by presne určovali, koľko kilometrov môžete zabehnúť. Rozhodovať by ste sa mali preto na základe svojej aktuálnej kondície a toho, ako sa v danej chvíli cítite.

Ak na začiatku gravidity netrpíte rannými nevoľnosťami, je celkom možné, že vás beh v prírode dobre naladí.

Postupom času sa bude intenzita vášho tréningu aj jeho objem veľmi prirodzene zmenšovať a my vám radíme, aby ste predovšetkým načúvali svojmu telu a do ničoho ho nenútili.

Čo je jednej žene príjemné, môže byť pre inú zaťažujúce, preto sa netrápte, ak sa vám zrazu namiesto zvyčajných desiatich kilometrov podarí odbehnúť len päť a domov sa vraciate krokom.

Môžete skôr čakať, že sa zníži intenzita vášho tréningu ako objem. Foto: Shutterstock

Lekári zvykli tehotným ženám odporúčať, aby pri tréningu ich srdcový pulz neprekračoval 140 úderov srdca za minútu. Toto odporúčanie sa však už považuje za prežitok. Väčšina odborníkov sa zhoduje na tom, že v tehotenstve môže byť váš tréning zhruba taký intenzívny ako pred ním, pričom sa netreba obávať žiadnych negatívnych dôsledkov na zdravie dieťaťa. S postupujúcim tehotenstvom spomalíte úplne prirodzene, a to pravdepodobne dosť významne. Môžete očakávať, že sa skôr zníži intenzita vášho tréningu ako jeho objem.

Sezóna kliešťov je v plnom prúde a pre tehotné ženy je lymská borelióza výnimočne nebezpečná. Baktéria borrelia burgdorferi totiž môže prechádzať placentou a vyvolať infekciu plodu, ktorá sa buď končí jeho odumretím a následným potratom, alebo spôsobuje vrodené defekty u novorodenca. Vyššie riziko pritom predstavujú infekcie na začiatku gravidity. Ak teda máte smolu a nájdete si kliešťa, mali by ste určite podstúpiť vyšetrenie.

Text: Running
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu