Ako čistiť reťaz na bicykli?

Pri kúpe bicykla väčšina laických, ale aj skúsenejších cyklistov, zohľadňuje gumy, pohodlie sedadla alebo z akého materiálu je vyrobený rám. Málo kto sa pozrie aj na reťaz, ktorá je však veľmi dôležitá.

Vďaka vhodnej, kvalitnej a funkčnej reťazi, je aj záťaž pri bicyklovaní nižšia, no zároveň účinnejšia. Dôležitá je aj vhodná starostlivosť o ňu.

Správna údržba reťaze

Väčšina laických cyklistov reťaz len naolejuje, prípadne vyčistí handrou, alebo pomocou technického benzínu, lenže to nestačí. Preto dochádza častejšie k pretrhnutiu alebo rýchlejšiemu opotrebovaniu reťaze. Reťaz je v prvom rade potrebné dôkladne vyčistiť. Celkom jednoduchý a život uľahčujúci spôsob čistenia je práčka na reťaz. Dokonca, nie je potrebné reťaz dávať dole z bicykla. Práčka sa len nasadí na priamo na bicykel a razom je kvalitne vyčistená. Do práčky je potrebné naliať čistič a práčka pomocou kefiek vyčistí reťaz z vonkajšej, ale aj z vnútornej strany.

Čistenie reťaze na bicykli

Namastiť reťaz je lepšie pomocou olejom v kvapátku ako sprejom. Pri spreji sa mazivo môže dostať aj na koleso, rám, jednoducho, všade naokolo. Dobrým univerzálnym mazadlom je napríklad silikónový olej. Je vhodný do každého počasia, odpudzuje vlhkosť a chráni pred koróziou. Okrem toho sa dá použiť aj na prehadzovače a lanká. Avšak nie je naškodu používať rôzne mazadlá podľa situácie a počasie v ktorom budete jazdiť.

Okrem reťaze je dôležitá i starostlivosť aj o prevody. Problém pri čistení prevodov je, že sú blízko seba, tým pádom je ťažšie ich vyčistiť. Veľkým pomocníkom je kefa na čistenie prevodníkov.  Ide o kefku a zároveň škrabku, vďaka ktorej sa dostanete na ťažko dostupné miesta. Použiť ju môžete aj na reťaz, prevodníky i kazetu. je vyrobená z nylónových štetín, vďaka ktorým dokáže odstrániť hrubú špinu.

Ak ste majiteľom e-biku, starostlivosť o neho sa trošku líši. Najlepšie je použiť sadu na čistenie elektrobicyklov. Súčasťou je olej na mazanie reťaze, sprej na ochranu elektročastí a ochranný vosk. Na záver ešte jedna dobrá rada k mazaniu reťaze a to, že mažte reťaz najmenej 0,5 hodiny pred jazdou, alebo viac. Pretože čerstvo nanesený olej sa nestihne do reťaze zapracovať a po pár kilometroch je reťaz suchá a nechránená pred mechanickým opotrebovaním.

Čo je potrebné zohľadniť pri kúpe reťaze na bicykel?

V prvom rade je dôležité zistiť, či vlastníte bicykel s viacerými prevodmi alebo iba jedným. Koľko prevodový bicykel máte, zistíte podľa počtu ozubených kolies na zadnom kolese. Jednoprevodové biky majú reťaze z hrubších oceľových článkov. Ich plusom je dlhšia životnosť a vyššia odolnosť pri cyklistických kúskoch. Ak máte viac prevodový bicykel, vyberiete si reťaz, ktorá je kompatibilná s počtom prevodom na bicykli. 

Okrem toho je potrebné zohľadniť aj terén a záťaž, ktorú najčastejšie vyvíjate na svoj bicykel. Na horskom bicykli sa reťaz opotrebuje rýchlejšie ako na cestom, preto je lepšie použiť niklovú reťaz. Je kvalitnejšia a lepšie zvláda náročný terén. Pri občasnej, voľnočasovej cyklistike postačí aj klasická reťaz. Pri e-bikoch je najlepšie použiť reťaz so zosilnenými očkami

Dôležitá je aj dĺžka reťaze. Zväčša nájdete 114 alebo 136 článkovú reťaz. Dlhšie reťaze sú vo všeobecnosti určené pre elektro bicykle a kratšie pre tie klasické, čo je dané rozdielnou konštrukčnou dĺžkou týchto rozdielnych typov bicyklov. Nová reťaz je takmer vždy o niečo dlhšia, preto je potrebné ju prispôsobiť požadovanej dĺžke pre vás bike. K výmene reťaze budete taktiež potrebovať kliešte na rýchlospojku, nitovač na reťaze a rýchlospojky. Najjednoduchším spôsobom merania novej reťaze je podľa dĺžky starej. Lenže ak je stará reťaz veľmi opotrebovaná, neodporúča sa to. Taktiež veľmi ľahkým spôsobom je previesť reťaz cez najväčší prevodník a najväčší pastorok, a následne pridať na reťazi 2 články navyše.

Zhrnutie

  • práčka na čistenie reťazí je najjednoduchším spôsobom údržby reťaze
  • podstatný je aj olej na mazanie reťaze
  • kefa na čistenie prevodov a reťaze vám pomôže, dostať sa na ťažšie dostupné miesta a odstrániť hrubú špinu
  • na čistenie e-bikov je najlepšie zakúpiť si sadu (olej na mazanie, sprej na ochranu elektročastí a ochranný vosk)
  • pri kúpe reťaze je dôležité vybrať reťaz pre správny počet prevodov, v správnej dĺžke a tiež podľa použitia.

Foto: skprofibike, bbbcycling, Cyclon Bike care

1/1
Zavrieť reklamu