Svieži hneď od rána. Čo robiť, aby ste sa zobúdzali plní síl?

29. októbra 2021

Rána vedia byť poriadne ťažké a častokrát iná možnosť, než si ísť zabehať skoro ráno, neprichádza do úvahy. Poradíme vám, ako sa správať tak, aby pre vás ranné vstávanie viac nebolo strašiakom.

Večer predtým

01 Vyhnite sa káve, červenému vínu a čokoláde

Na to aby ste sa zobudili svieži, sa potrebujete poriadne vyspať. Jednou z vecí, ktorá dokáže vašu noc poriadne zruinovať, je podráždený tráviaci trakt.

Káva, červené víno a čokoláda narúšajú váš spánok viac než akékoľvek iné potraviny.

Podráždia vám črevá spôsobom, pre ktorý sa budete sústavne budiť alebo budete mať len veľmi plytký spánok, po ktorom sa nebudete cítiť oddýchnutí. Skúste im preto popoludní odolať.

02 Líhajte si do postele v mieri

Jednou z najistejších ciest k príšernému spánku je ísť do postele predtým, ako vyriešite váš problém s partnerom. Prv než si ľahnete, uistite sa, že váš partner je spokojný a vy ste na tom rovnako. Nielen, že tým pomôžete vášmu spánku, ale aj vášmu vzťahu.

03 Meditujte, modlite sa, relaxujte

Cez deň alebo pred spánkom, ak na chvíľu vypnete hlavu, môže to priniesť len pozitíva. Foto: Shutterstock

Je len na vás, či uprednostňujete meditáciu, modlitbu alebo si prosto na chvíľu sadnete a budete pozorovať vlastný dych. Všetko sú to spôsoby, ktoré vás upokoja a umožnia vám hlboký spánok.

04 Nevečerajte neskoro

V dnešnej uponáhľanej dobe sa vraciame z práce často neskoro večer a jediné, čo stihneme, je najesť sa a rovno si ľahnúť spať. To však nie je dobrý nápad.

Telu nejaký čas trvá, kým jedlo strávi, ak si teda ľahnete rovno po ťažkej večeri, na dobrý spánok môžete rovno zabudnúť.

05 Choďte na toaletu

Hoci nemusíte mať pocit, že vám treba ísť na malú, predsa sa o to pokúste. Vaše obličky v noci totiž nespia, ale pracujú. Močový mechúr budete mať preto ráno plný. Ak sa naplní priskoro a vy budete musieť kvôli tomu v noci vstať, zbytočne si narušíte spánok.

Počas noci

06 Ani zima ani teplo

Váš spánok významne ovplyvňuje aj to, ako je vám v noci teplo alebo zima. Pokúste sa nájsť teplotu, ktorá je pre vás optimálna. Čo znamená, že by ste sa počas spánku nemali spotiť, ale nemali by ste ani pociťovať chlad.

07 Nezatvárajte okná

Pootvorené okno počas noci prináša dva benefity. Po prvé, oxid uhličitý má kadiaľ prúdiť preč, po druhé, dovnútra sa cez okno dostane potrebný kyslík.

08 Odhlučnite sa

Zvuky z ulice, ktoré sa k vám počas noci šíria, ohrozujú vaše zdravie. Siahnite preto večer po štupľoch do uší.

Ráno

09 Vypite pohár vody

Pohár vlažnej vody na lačný žalúdok urobí dobre nie len vášmu metabolizmu, ale vás aj nakopne do nového dňa.

10 Zacvičte si

Ranné cvičenie… ťažko sa síce začína, ale ľahko je potom. Foto: Shutterstock

Keď ste ráno bez energie, rozcvička vás postaví na nohy. Vedeli ste, že čím viac cvičíte, tým viac energie máte?

11 Dýchajte zhlboka

Ako prvé by ste sa mali ráno zhlboka nadýchnuť a vydýchnuť. Predstavte si, že vdychujete jasné svetlo, po ktorom sa vaše telo cíti spokojné a ľahučké.

12 Majte niečo, na čo sa môžete tešiť

Ak sa nie je načo tešiť, ťažko sa hľadá motivácia na ranné vstávanie… Foto: Shutterstock

Ak každé ráno vstávate s tým, že musíte ísť do práce, ktorú nenávidíte, a v ktorej na vás čaká šéf, ktorého nenávidíte ešte o trochu viac, pochopiteľne sa na ranné vstávanie netešíte. Ak si však nájdete každý deň aspoň nejakú maličkosť, ktorá vám spraví radosť, budete vstavať šťastnejší a plní očakávania.

Text: Running
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu