Ako začať plávať vonku a vydržať pri tom aj cez zimu

3. novembra 2023
Muž sa pripravuje na plávanie vonku.

Outdoorové plávanie je pre telo prospešné. Ale je aj studené, mokré a niekedy nepríjemné. Ako začať s otužovaním?

Pre mnohých z vás to môže znieť ako nočná mora, ale možno ste prehliadli poznámku, že je to prospešné. Plávanie vonku a v studenej vode totiž pomáha mysli vysporiadať sa so stresom aj úzkosťou a pomáha telu bojovať proti rôznym veciam, dokonca aj proti demencii. A vonkajšie plávanie v prírode a pod oblohou, to jednoducho znie lepšie ako medzi čiarami v krytej plavárni.

Ak si na to začnete zvykať, je možné, že časom bude pre vás ťažké priblížiť sa k nejakej čistej prírodnej vode bez toho, že by ste do nej chceli skočiť.

A raz sa vám potom môže stať, že keď sa počasie bude na jeseň zhoršovať a ľudia si začnú obliekať zimné bundy, vy budete „skákať“ do vody.

Máme pre vás zopár praktických rád, ako sa k tomu prepracovať.

Zásady, ktoré by ste mali dodržať pred prvým vonkajším plávaním

  • V prvom rade je potrebné vedieť plávať, pretože v zime by vás asi málokto zachraňoval.
  • Najľahšie je začínať koncom leta a na jeseň, aby ste si postupne zvykali na chlad. Dá sa však začať aj v zime, je vtedy však dobré spojiť sa nejakou otužileckou skupinkou, aby vám dali nejaké bezpečnostné tipy.
  • Dobré pravidlo na začiatok je nezostávať vo vode dlhšie, ako má voda stupňov.
  • Predtým, ako vojdete do vody, sa zahrejte niekoľkými cvikmi.
  • Zíde sa vám aj výbava. Niektorí sa obliekajú do neoprénu. Môžete si zaobstarať nejaký „z druhej ruky“, ale ak chcete byť ekologickejší a otužilejší, skúste niečo iné.
  • Skutoční profesionáli používajú rukavice, čiapky a často aj plaváky, pričom si nezamokríte veľa oblečenia.
Outdoorové plávanie.
Ako začať plávať vonku. Foto: Shutterstock.

Nepotrebujete všetko toto vybavenie, ale určite si vezmite župan alebo teplé veci na prezlečenie, aby ste sa cítili pohodlne. Neoprénové topánky dokážu veľmi pomôcť a vďaka nim vydržíte vo vode oveľa dlhšie, ale je to len na vás, či chcete chlad cítiť prirodzene celým telom. A kúpte si termosku. Pretože skôr než sa nazdáte sa z vás stane ľadový medveď.


Text: Redakcia
Foto: Shutterstock

1/1
Zavrieť reklamu