Poznáte tajomstvo zdravého spánku? Prezradíme vám ho!

1. novembra 2021

V skutočnosti to nie je žiadne veľké tajomstvo. Stačí nasledovať pár osvedčených rád a uvidíte, že sa budete každé ráno prebúdzať ako znovuzrodení.


Pre kvalitu spánku je zásadné naše pohodlie počas noci. O to sa stará nielen dobre zvolený matrac, ale aj lôžkoviny, ktoré poskytujú tepelný komfort. V zime by mali hriať, v lete chladiť a odvádzať pot. Vankúš navyše musí poskytovať správnu oporu chrbtici. Okrem toho by v spálni malo panovať ideálne prostredie pre spánok.

Foto: Möbelix

Matrace a lôžkoviny


Výber matraca môže byť trochu veda, ale pre kvalitu spánku je úplne zásadný. Jedine so správne zvoleným výrobkom sa nebudete budiť ráno dolámaní a nevyspatí. Dôležitý vplyv na pohodlie pri spánku má aj voľba vankúša a prikrývky. Vedeli ste, že výšku a eventuálne tvar vankúša by ste mali prispôsobiť polohe, v ktorej najčastejšie spíte? Pre tepelný komfort je zase treba zvoliť správny typ prikrývky. Vďaka tomu vám nebude v noci zima ani horúco. Pri nákupe posteľnej bielizne a plachty dávajte prednosť prírodným materiálom, ako je bavlna, ľan alebo lyocell.

Foto: Möbelix

Pre zdravý spánok je kľúčová aj pravidelná starostlivosť o matrac a lôžkoviny. Používajte chránič matraca, ktorý viete aj oprať – predĺžite tým jeho životnosť. Obliečky pravidelne perte minimálne na 60 ° C, najlepšie v prírodných pracích prostriedkoch bez umelých parfumovaných látok.

Foto: Möbelix

Zdravé prostredie


Aj keď máte ten najlepší matrac na svete, v zle vetranej a prekúrenej miestnosti sa dobre nevyspíte. V spálni by mala byť v noci absolútna tma a ticho. Najväčšie zatemnenie a útlm hluku dosiahnete s externými roletami. Ak ich nemáte, nezúfajte – zvoľte aspoň silné zatemňovacie závesy, ktoré sa postarajú o dokonalú tmu vo vašej spálni.

Foto: Möbelix

Hluk tlmia aj kvalitné okná s tesnením, eventuálne protihlukové dvere do spálne. V každom prípade by ste mali pred spaním poriadne vyvetrať. Ak máte zónové vykurovanie, alebo samostatne regulovateľný radiátor, nastavte si v spálni teplotu okolo 18 °C.

Pozor na modré svetlo

Optimálne je, keď sa v tejto miestnosti nenachádza žiadna elektronika – TV, notebook, tablet, mobilný telefón, wi-fi modem a ani zdroje modrého svetla. Do lampičiek na čítanie zvoľte žiarovky so žltou farbou svetla. Najlepšie 90 minút pred spaním nepozerajte do mobilu ani na televíziu, alebo si aspoň zvoľte režim s nočným filtrom.

Foto: Möbelix

Každý deň by ste si mali dopriať okolo 8 hodín spánku, deti ešte viac. Príliš dlhý spánok však nie je žiaduci, zvyšuje riziko niektorých chorôb. Odborníci tiež odporúčajú chodiť spať a vstávať každý deň zhruba v rovnakom čase. Pokiaľ si teda cez víkend radi prispíte, nepreháňajte to.

Zdroj: Möbelix

1/1
Zavrieť reklamu